Sari la conținut
Prima pagină » Smiley: „În momentul în care te duci în Athos, știi la ce să te aștepți: la introspecție și liniște”

Smiley: „În momentul în care te duci în Athos, știi la ce să te aștepți: la introspecție și liniște”

Unul dintre prietenii Schitului românesc Prodromu din Muntele Athos este Smiley. Acolo își regăsește ca pelerin pacea sufletească și află un sfat la problemele vieții.

„Este un loc special, pe care orice bărbat ar trebui să-l viziteze. Merg când simt nevoia să mă liniștesc și să stau de vorbă cu Dumnezeu.  Ai cu cine să te sfătuiești.  Sunt niște părinți acolo care au o viață duhovnicească reală”, a povestit Smiley după a patra sa călătorie.

De curând Smiley a fost oaspetele unui podcast realizat de Damian Drăghici, unde a mărturisit cum credința în Dumnezeu, bucuriile vieții luate cu mulțumire și optimism, pelerinajul ca întărire și așezare spirituală, sunt parte organică din viața sa. Acesta apreciază Schitul românesc din Athos de unde simte că se întoarce de fiecare dată cu liniște sufletească.

„Prima oară când am fost în Muntele Athos am stat la schitul Prodromu – locul în care am stat de fiecare dată atunci când am mers în Sfântul Munte – și pot să spun că, în momentul în care am plecat, am simțit că parcă mi-a luat cineva ceva de preț. Adică în momentul în care am plecat, am simțit ce mi-a dat locul ăla. E o liniște, o energie specială a locului …, locul ăla n-are cum să nu-ți dea o liniște, n-are cum să nu te îndemne la introspecție”.

Cantautorul a spus că regăsirea și liniștea aceasta deosebită se așează în suflet și prin integrarea în programul călugărilor și participarea la Liturghia de noapte.

„În momentul în care te duci în Athos, știi la ce să te aștepți: la introspecție, liniște, te trezești la 3.00 noaptea să te duci la slujbă… Este fantastic să te duci dimineața la 3.00 la slujbă, când în biserică sunt doar lumânările aprinse și e un semi-întuneric, așa… e foarte interesantă experiența și, cumva, ai timp să stai tu cu tine, ai timp să te îndepărtezi de lumea asta gălăgioasă.”

Muntele Athos este o regiune autonomă din Peninsula Halkidiki, în Grecia, de fapt al treilea braț al peninsulei. Aici au fost construite încă din Evul Mediu 20 de mănăstiri ortodoxe și mai multe schituri și chilii risipte pe stânci și în pădurile peninsulei. Aproximativ 2000 de călugări viețuiesc aici iar accesul se poate face doar cu feribotul. Pelerinii pot intra în Muntele Athos după ce primesc o viză de intrare de la chinotita stareților atoniți, viză numită Diamonitirion.

Și actorul Daniel Buzdugan merge adeseori în republica monahală , unde găsește o oază de linişte sufletească, după cum spune dânsul. Invitat în emisiunea Florentinei Fântânaru, după a treia călătorie la Athos, acesta a mărturisit: „Creează dependenţă! La un moment dat, când am ieşit de acolo, aveam senzaţia că dacă m-aş fi putut conecta la o maşină, aveam energie să îi dau curent!”

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Un comentariu la „Smiley: „În momentul în care te duci în Athos, știi la ce să te aștepți: la introspecție și liniște””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii