Sari la conținut
Prima pagină » Dan Negru: „Sfântul Vasile cel Mare a fost primul ctitor de spitale din lume!”

Dan Negru: „Sfântul Vasile cel Mare a fost primul ctitor de spitale din lume!”

Ieri i-am sărbătorit pe cei trei ierarhi ce au pus bazele ortodoxiei în Imperiul Bizantin. În contextul dezbaterii moderne în care unele voci au contestat utilitatea unei biserici în raport cu cea a unui spital, este de folos să reamintim faptul că unul dintre acești ierarhi, Sfântul Vasile cel Mare, este primul ctitor de spitale din lume, fondatorul unor așezăminte numite „vasiliade”, adresate cetățenilor din toate păturile sociale, unde cei bolnavi primeau îngrijire trupească și sufletească.

Prezentatorul de televiziune Dan Negru a subliniat acest aspect într-un scurt text:

„Fondatorul primelor spitale din lume e sărbătorit azi, în ziua în care se vorbește cel mai mult despre spitale în România. Spitalele au apărut datorită valorilor creștine! Grecii, romanii sau egiptenii, „barosanii” care au cucerit lumea până atunci, NU aveau spitale.

Spitalele au apărut în era creștină ca anexe ale mănăstirilor și ca urmare a ideii creștine că un om care suferă este un frate care trebuie ajutat! Sfântul Vasile cel Mare e unul din cei trei ierarhi sărbătoriți azi, a fost primul ctitor de spitale din lume!” a încheiat omul de media.

Și Biserica este la rândul ei și un fel de „spital”, unde sufletul primește ajutor și îngrijire, prin harul lui Dumnezeu. Indiferent de avansul tehnologic, întotdeauna vindecarea trupului, în perspectiva veșniciei ființei umane dar și a echilibrului în această viață, va trebui însoțită și de cea sufletului. Lucrarea celor două, împreună, este calea binecuvântată.

Doamne ajută!

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

2 comentarii la „Dan Negru: „Sfântul Vasile cel Mare a fost primul ctitor de spitale din lume!””

  1. Cu siguranta religia se imbina cu sanatatea. Spitalele s-au construit in jurul unor biserici. In Iasi sunt cateva exemple concludente: Spitalul Sfantul Spiridon, Spitalul Sf.Maria, Spitalul Sf. Ioan si acesti sfinti sunt protectorii si vindecatorii celor ce cu credinta se roaga lor.

Comentariile sunt închise.

Averea Bisericii