A 40-a zi a Învierii

A 40-a zi a Învierii

|
27/05/2020
|
0 comentarii
|

Am ajuns după ora zece în parohie. Icoanele pâlpâiau în lumina caldă a lumânărilor, ca într-o seară lungă din copilărie. Mirosea a ceară și tămâie de trandafir, lucirile blânde ale policandrului șiroiau scânteieri vii, zglobii, pe pereți și în ochii celor adunați. Din când în când părintele cadelnita și din colțurile bisericii răsuna Hristos a inviat!, cu ecou voios, ca un râs de copil.

S-a încheiat pe la ora două în noapte cum era firesc, cu Hristos. Pe chipurile celor prezenți am citit un început: vor veni și anul viitor. S-a recuperat o dimensiune a sărbătorii Paștilor, un contrapunct al celor 40 de zile când Hristos cel înviat a stat cu Apostolii. O altă Cină a despărțirii, înainte de Înălțare, un început de biserică. Încărcătura acestui an a deblocat un potențial al ecleziei care va rîndui cu siguranță și anul următor această slujbă, ca o zi a recunoștinței și a bucuriei, ultima noapte după Înviere, întâia zi a Înălțării.

O întreagă țară – Grecia – a rânduit ca slujba de aseară să primească un caracter festiv, deosebit. Toți credincioșii greci s-au mângâiat sufltește după două luni de izolare, departe de biserici. Un sinod ortodox confirmă astfel ceea ce a rânduit și arhipăstorul Constanței pentru creștinii ortodocși. Deci nu două Învieri, nu necanonicitate, nu alte intoxicări media. Bucurie, Lumină, comuniune dincolo de ecrane.

Iar ÎPS Teodosie are meritul de a fi inspirat mulți preoți și părinți stareți care au săvărșit aseară această slujbă mai puțin cunoscută, bucurând mii de credincioși români. Cum am spus, cred că va fi slujba ce ne va aminti de acest an când ni se strângea sufletul duminica, rupți de Hristos. O aducere aminte cu dragoste, a 40-a zi a Învierii.

Hristos a înviat!

Despre noi

Blogul nostru s-a născut în 2013, în contextul campaniilor de denigrare a valorilor creștine din presă și social-media. Mulțumim mult pentru că ai fost alături de noi și ne-ai dat puterea de a merge mai departe!

Dacă dorești să ajuți misiunea noastră, o poți face printr-o donație de 1$/lună pe Patreon: https://www.patreon.com/avereabisericii.

De asemenea ne poți scrie pe avereabisericii@gmail.com.

Doamne ajută!

Leave a Reply

%d bloggers like this: