Sari la conținut
Prima pagină » Un reportaj tendențios

Un reportaj tendențios

Un jurnalist de la „Recorder” a filmat cu camera ascunsă întâlniri cu persoane din administrația bisericii, mimând interceptarea unor discuții super-secrete în care s-ar pune la cale ceva tenebros. În fond, găsirea unor fonduri pentru reparația bisericilor.

Da, dacă eliminăm din reportaj tot tam-tam-ul produs de comentariile subiective ale reporterului, niciun document nu apare în filmare, nicio probă flagrantă care să probeze concluziile abrupte referitoare la biserică. Niciun act incriminatoriu semnat de Patriarhie sau de către un alt ierarh al bisericii.

Una dintre sugestiile reporterului „Recorder” este că licitațiile Patriarhiei pentru lucrări ar fi „pitite” în ziarul Lumina iar acesta ar fi un ziar cu circuit închis. Nimic mai fals: la ziarul Lumina, unde se anunță licitațiile bisericii, oricine din țara aceasta poate să își facă abonament, mai mult, în momentul de față este ziarul cu cel mai mare tiraj din România. Ar putea fi chiar o glumă bună, în alt context, ideea că poți „piti” anunțuri astfel…

Comentariile celui ce filmează sugerează emoțional cum că ar fi descoperit o adevărată mașinațiune, dar mai concret au rolul de a face trafic pe internet decât de a face lumină. Trafic pe seama filmării unor oameni cu camera ascunsă și a unor termeni tari precum „prăduire”, „imperiu financiar” sau „clan”.

Da, primăriile contribuie la renovarea lăcașelor de cult cu sume de bani iar teza reporterului este de fapt că nu ar trebui să fie așa. Recorder, ASUR și alte organizații încearcă să convingă societatea de mai mulți ani că biserica nu ar trebui ajutată din bugetul public, de parcă biserica ar ființa pe altă planetă.

Ideea este greșită deoarece așa cum unii dintre cetățeni sunt microbiști și merg pe Arena Națională iar un alt procent dintre români sunt iubitori de teatru și urmăresc stagiunile, mulți dintre cetățeni sunt creștini iar din punct de vedere cultural și spiritual aceste biserici sunt în centrul vieții acestora. Practic noi, românii, lucrăm mai bine de jumătate de an pentru Stat (54% din salariul nostru este impozitat) și este normal ca din acești bani Statul să rezolve probleme legate de centrul nostru de interes.

În altă ordine de idei iată că, imediat după reportajul cu pricina, un primar a luat decizia unilaterală de a întrerupe orice plată spre biserici spunând că „este musai să se facă lumină!” . Este vorba despre primarul Radu Mihaiu de la sectorul 2 din București. Partidul din care face parte dânsul a sistat plățile către reparațiile de biserici adeseori când a avut puterea de decizie, reportajul este doar un casus belli. Astăzi în politică există un pol care manifestă adversitate față de existența bisericii în centrul societății, de faptul că Patriarhia are un cuvânt de spus în educație sau că s-a implicat în susținerea referendumului pentru familie.

Un fel de „fobie anticlericală”, cum scria domnul Vasile Bănescu. Dar nu ar trebui să fie așa, după 50 de ani de comunism sub spectrul „marilor negri” ai istoriei.

Articol apărut în R3Media, autor: Eduard Dumitrache

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii