Sari la conținut
Prima pagină » Procurorii din Cluj: Împărtășirea cu aceeași linguriță nu este motiv de „zădărnicire a combaterii bolilor”

Procurorii din Cluj: Împărtășirea cu aceeași linguriță nu este motiv de „zădărnicire a combaterii bolilor”

Pentru că la Cluj, în duminica din 23 martie, credincioșii s-au împărtășit, pe treptele catedralei, dintr-un singur potir, cu o simgură linguriță, o parte din presă a supus Biserica unei campanii negative iar deputatul Emanuel Ungureanu a făcut plângere penală.

Nu știm dacă abia cu această ocazie s-a descoperit pentru unii rânduiala împărtășirii credincioșilor, o tradiție vie de sute de ani în comunitățile creștine ortodoxe. Nu știm, cum spunea cineva, dacă din grijă pentru “inconștienții” care s-au “contaminat” cu Trupul și Sângele Lui Hristos, sau de teamă că ar putea să ajungă la ei coronavirusul s-au produs aceste efecte în lanț.

Astăzi însă procurorii clujeni au dispus clasarea plângerii penale făcută de către deputatul USR și de alte patru persoane împotriva preoților catedralei ortodoxe din Cluj.

Astfel motivul invocat, „zădărnicirea combaterii bolilor”, nu a fost considerat, după două luni de anchetă, ca fiind întemeiat.

În documentul de clasare procurorii au ajuns la concluzia că nu s-a încălcat nicio lege: „Martorii denunțători Ungureanu Emanuel și …, audiați în data de 22 aprilie și 23 aprilie, au reiterat conținutul denunțului, arătând în esență, că în aprecierea lor, gestul reprezentanților Bisericii Ortodoxe aduce grave atingeri sănătății populației, punând practic în pericol viețile a sute de oameni. De asemenea aceștia subliniază că și reprezentanții Bisericii Ortodoxe au obligația de a respecta normele în vigoare, au obligația de a luat toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea acestei boli cu efecte devastatoare pentru populație, cu atât mai mult cu cât începând cu ziua următoare evenimentului reclamat, procedura descrisă ar fi fost interzisă de lege”.

„Liturghia săvârșită la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj Napoca, în data de 22.03.2020, s-a desfășurat cu respectarea măsurilor dispuse de autorități în scopul prevenirii și combaterii răspândirii coronavirusului SARS CoV2, respectiv slujba s-a oficiat în aer liber, pe platoul din fața Catedralei, astfel încât participanții au avut posibilitatea de a păstra între ei o distanță de cel puțin un metru, atât cu ocazia așteptării la rând pentru a se împărtăși cât și în celelalte momente ale liturghiei”.

Deci concluzia este că biserica ortodoxă, prin preoții săi, a respectat toate normele de distanțare socială iar participare credincioșilor la Taina Euharistiei nu poate fi considerată motiv pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”,

Concluzia procurorilor este evidentă în acest sens : ”trebuie reținut faptul că, nefiind interzisă, nici expres, nici implicit, participarea credincioșilor la Sfânta Taină a Euharistiei, gestul preoților de a oferi Sfintele Taine, respectiv al credincioșilor de a le primi, nu poate fi calificat drept ilicit și nici ca nerespectare a vreunei măsuri legale”.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii