Sari la conținut
Prima pagină » Preoţii cer bani – o minciună, din ce ştiu eu

Preoţii cer bani – o minciună, din ce ştiu eu

Calul de bătaie favorit în predicile anti-clericale de internet este: preoţii cer bani şi nu ne oferă nimic. Sau nu taie chitanţă. Sau fură la cântar: au slujit de 15 lei, dar încasează 25. Cred că majoritatea celor care răspândesc astfel de tâmpenii au avut puţin spre de loc de-a face cu biserica şi nu au înţeles ce înseamnă credinţa, cu atât mai mult ce este confesiunea ortodoxă.

Experienţa proprie mi-a arătat că preoţii nu cer bani, nu ca la piaţă. Am fost „organizator” la patru evenimente care au inclus slujbe religioase unde eram responsabil de „contactul” cu preotul, două nunţi şi două botezuri. Nu mi s-a întâmplat niciodată ca preotul care a slujit să îmi ceară bani direct sau să condiţioneze slujba de o anumită sumă sau să-mi spună (calomnia supremă a bezbojnicilor!) „dacă nu mă plăteşti nu slujesc”. Înaintea evenimentului cu câteva săptămâni am vorbit cu preotul, i-am spus ce vreau, mi-a făcut „programare” şi gata. Nu mi-a cerut nici un ban, în nici unul din cele patru cazuri. Mi-a spus doar ce să aduc la botez, mi-a explicat „scenariul”, fiecare a ţinut să îmi spună că nu acceptă „obiceiuri păgâne” şi gata. După slujbă am mers eu la preoţi şi i-am întrebat cât costă, toţi mi-au spus să dau cât mă lasă inima. Toţi au vrut să îmi taie chitanţă, pe toţi i-am refuzat.

Nu ştiu cum este la înmormântări, dar sunt sigur că voi afla la un moment dat.

(Acest articol a apărut și pe blogul www.george-damian.ro)

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

4 comentarii la „Preoţii cer bani – o minciună, din ce ştiu eu”

  1. Salut. Din proprie experienta iti spun ca am fost la o biserica unde a fost asa cum ai spus: au zis sa le dam cat vrem noi. Dar te invit sa te duci la biserica Sf. Silvestru din Bucuresti si sa intrebi cat costa un botez. Mi-au cerut 1400 RON pentru botez acolo, fara de care nu l-ar fi facut. Si sunt multe biserici unde nu iti fac slujbe daca nu dai bani….multi….

  2. În București din câte știu eu taxele se stabilesc de către comitetul parohial adică de către oamenii din parohie. Acest taxe sunt afișate sau pot fi aflate dacă întrebăm. De asemenea pentru această sumă trebuie tăiată chitanță.
    Mi se pare foarte mare suma de care spuneți. La mine în Titan din câte știu eu este 300 de ron. Și așa mi se pare mare suma însă justificată dacă mă gândesc cât costă încălzirea bisericii de exemplu pentru o zi. Cunosc familii care au un venit pe familie redus și cred că acestea ar trebui să spună părintelui situația și se poate face derogare pe criteriu social. Refuz să cred că un părinte ar putea să nu facă botezul dacă nașii nu au suma în momentul încreștinării copilului.

    1. In Romania sunt 17.000 de preoti. Eu cunosc preoti buni multi, am intalnit intr-adevar si cazuri de lipsa vocationala. Acestea de regula ajung in final sa fie corectate de episcopul locului, cu cat mai repede cu atat mai bine.
      Salariul unui preot nu este asigurat integral de stat , este completat de veniturile parohiei. Ceea ce este satisfacator pentru venitul unui preot din marile orase si satele mai instarite, cu probleme reale in satele sarace. In general taxele sunt stabilite de consiliul parohial adica de reprezentanti ai comunitatii.

Comentariile sunt închise.