Sari la conținut
Prima pagină » Pr Rafail Noica: „Minciuna, în esența ei, este tot ce nu este dumnezeiesc”

Pr Rafail Noica: „Minciuna, în esența ei, este tot ce nu este dumnezeiesc”

Sunt cuvinte care, dintr-o dată, parcă vă învie. Parcă dintr-o data te trezești pe altă lume, [cu] altă întelegere… O lumină, ca să zic așa. Aici este ceva din prima înviere. E sufletul care începe să învie. Cuvântul care acum este perceput ca viu și nu e doar informație moartă. Asta-i energia cuvântului. Cuvântul viu și care te învie și, înviat fiind de vreun cuvânt oarecare sau, în fine, ce-a pus Dumnezeu în sufletul tău, după aceea încep să-ți devină vii și cuvintele Scripturii și să te insufle. Acesta este sufletul care începe să învie!

Și când, contrar acestora, citești niște lucruri… minciuni de-astea de-ale omului care se bălăcește în minciuni și te simți așa împovărat și parcă e o otravă ce vezi acolo, nu știi dacă e adevărat sau nu, dar te simți așa, împovărat: energia mortală a cuvântului, minciuna. Minciuna și moartea sunt același lucru. Minciuna nefiind doar a zice un neadevăr: îți zic că plouă, dar e soare afară.

Minciuna, în esența ei, este ceva mult mai adânc. Este tot ce nu este dumnezeiesc. Poți să spui lucruri foarte bune, dar dacă nu sunt în Duhul lui Dumnezeu sunt minciună. Rezultatul lor este acea otravă, acea moarte a sufletului, unde ți se tâmpește sufletul; pici iar în deznădejde, pici iar în îndoielnicie, în necredință, în frică și în toate lucrurile astea care sunt ale întunericului. Între altele, cel care are duhul deosebirii, pe linia asta deosebește [duhurile gândurilor]. Printre altele, prin efectul pe care cuvântul îl are în sufletul tău. Dacă, dintr-o dată, ți se învie sufletul și parcă, în ciuda tuturor lucrurilor, simți că e pace, că Dumnezeu e bun, că e atotputernic – uite ca asta este ceva din acea înviere.

Un cuvânt al părintelui Rafail Noica

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii