Sari la conținut
Prima pagină » Pr Pimen: „Aveam încredere în Maica Domnului că nu mă lasă”

Pr Pimen: „Aveam încredere în Maica Domnului că nu mă lasă”

Unul dintre subiectele abordate de omul de radio Mihai Morar, pelerin la muntele Athos, într-un dialog cu părintele Pimen de la Schitul Lacu pe podcastul „Fain și Simplu”,  a fost despre cum s-a ridicat chilia românească într-una dintre cele mai retrase regiuni ale Muntelui Athos.

„Nu aveam un leu în buzunar când am venit aici și-am luat chilia asta. Grecii îmi ziceau că sunt nebun. Dar aveam încredere în Maica Domnului că nu mă lasă. Încrederea în Dumnezeu nu te va dărâma niciodată!

Hai să vă zic o minune, cu un om din țară. Începusem de la zero, în 2005. Se adunau datorii, eu nu aveam un leu. Toată chilia o făceam pe datorie, am săpat în munte. Am făcut primul zid, se adunau materiale, se adunau 30.000. „O să-ți dea muncitorii în cap, oprește-te!”, îmi spuneau prietenii. „Eu nu fac aici casa mea, ci Casa Domnului”, le ziceam”,povestește părintele Pimen.

„Într-o zi oprește un Land Rover aici, ce mai făcea taximetrie, și coboară din el șase inși. Unul cu o pălărie de paie. “Doamne ajută, ce faceți aici?”. „Muncim!”. „Merge?”. „Merge!”. „Datorii aveți?”.„Avem”. „Cât?”. „30.000”.

„Dă sacoșa încoace!”. Și-i dă unul o sacoșă, scoate și numără 30.000 de euro! „Hai, ia de aici, Doamne ajută și ne auzim!”.

Îl trag pe unul de mânecă și-l întreb: „Dar cine e?”. „Cum, nu-l știi?! E Gigi Becali!”. Nu auzisem în viața mea de el. Nu am încercat să-l caut vreodată, nici de numele lui nu știam. S-a dus la toate locașurile românești din Athos care aveau datorii, a plătit până s-a terminat sacoșa și a plecat acasă. El a ajutat cel mai mult”, a încheiat părintele povestea construirii schitului.

„Banii spală păcatele?”, a întrebat Mihai Morar. „Dacă este și pocăință, da! Pocăința înseamnă când îți pare rău pentru păcate: „Doamne iartă-mă, încerc, mă lupt să le scot!”.

Smerenia ne ridică până la porțile cerului, milostenia ni le deschide! De aceea și domnul Becali a început cu milostenia, se vede că-i pare rău de păcatele lui. Și-atunci, Dumnezeu, prin milostenia Lui, acoperă totul”, a continuat părintele Pimen Vlad.

Vorbind despre o întâlnire ulterioară, despre mândrie și smerenie, părintele a spus: „A dormit odată aici, l-am întrebat pe domnul Becali, după ce făcuse și închisoare. „Cum privești lucrurile acum?”.

Văzusem o schimbare totală la el. „Eu privesc altfel. Sunt mulți ca mine, care fac bani, poate că și nedreptățesc, fac și atâtea. Eu fac publice lucrurile acestea că poate încep și ei să urmeze exemplul!”.

Mi-a zis: «Nu pot să-i ajut pe toți. Pe unii îi alung. Dar mie mi-e milă de ei! Mă duc după colț și plâng! Îmi pare rău, Doamne, că nu-i pot ajuta pe toți»… El a făcut multe lucruri”.

Legătura lui George Becali cu lumea monastică nu este întâmplătoare, acesta a spus la un moment dat că își dorește la bătrânețe retragerea la o mănăstire: „Eu asta îmi doresc, să mă retrag la o mănăstire. Nu știu dacă va fi posibil, pentru că fetele mele și soția nu prea sunt de acord. Dar ăsta e marele meu vis. În plus, poți să știi ce se întâmplă până atunci? Că diavolul lucrează și el. Nu știi cum îți schimbă planurile, eu zic acum așa, dar cine știe ce o să fie peste 10 ani”.

Omul de afaceri a cumpărat în urmă cu doi ani 30 de hectare în județul Vâlcea și a demarat construcția unui așezământ monahal lângă Olănești. Mănăstirea va avea hramul Sfântul Ioan Botezătorul, la fel ca Schitul românesc Prodromu din Athos.

„Eu cel mai tare îl iubesc pe Ioan Botezătorul că m-am născut în aceeaşi zi cu el, pe 24 iunie. Mănăstirea pe care o fac la Comanca se numeşte Sf. Ioan Botezătorul”, a declarat George Becali la Trinitas TV. „Eu nu m-am născut pe 25, cum scrie în buletin, m-am născut pe 24, când s-a născut și Sfântul Ioan Botezătorul. M-am născut pe câmp, în stuf, tata și mama m-au declarat abia a doua zi”.

Aceasta s-a întâmplat în contextul epurărilor comuniste din anii 50 când familia Becali a fost deportată în Bărăgan din motive politice, într-un lagăr de muncă din zona Brăilei, împreună cu alte sute de familii de români.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii