Sari la conținut
Prima pagină » IPS Serafim: „Cei care au plecat în străinătate își adaugă crucii lor și crucea înstrăinării, crucea dorului de țară!”

IPS Serafim: „Cei care au plecat în străinătate își adaugă crucii lor și crucea înstrăinării, crucea dorului de țară!”

Cei care au plecat în străinătate își adaugă crucii lor și crucea înstrăinării, crucea dorului de țară, crucea faptului că acolo nu mai ești înconjurat de frații tăi de-o limbă cu tine, de o credință cu tine. Ești înconjurat de străini, sigur că și străinii sunt oamenii lui Dumnezeu de multe ori și poți să trăiești bineînțeles și cu ei. Dar e cu totul altceva să trăiești între ai tăi, între neamurile tale.

De aceea eu le pun la inimă tuturor pe care îi întâlnesc să încerce să se întoarcă acasă cândva, cumva pentru că viitorul nostru în străinătate nu este deloc strălucit în privința credinței, în primul rând, în privința materială poate! Occidentul e mai bogat, alte țări sunt mai bogate, dar credința nu ți-o poți păstra acolo nici tu dar mai cu seamă copiii, nepoții tăi, urmașii tăi, cum ne-o putem păstra totuși în țară.

Vă spun și frățiilor voastre la inimă ca să spuneți mai departe: să-i îndemnați pe toți cei care îi cunoașteți să nu plece în străinătate, să nu își lase țara, să nu își lasă familia, să nu își lase neamul! Să avem cu toți credința părinților și înaintașilor noștri care au fost oameni evlavioși, oameni buni, oameni blânzi.

Românul are o fire bună, o fire blajină, o fire ascultătoare. Și pe unde se duc să știți, sunt și excepții fără îndoială, ca peste tot locul, dar în mare vorbind românii sunt foarte apreciați, românii sunt foarte inteligenți. Au inteligență superioară multor neamuri din Europa și din lume și ce bine ar fi dacă acești români ai noștri înzestrați de Dumnezeu cu atâtea daruri, minte și înțelepciune, să rămână în țară și să ridice prin munca lor această țară binecuvântată de Dumnezeu.

Dumnezeu să ne ajute tuturor, Dumnezeu să ne binecuvânteze și să ne întărească și să ne ajute să ne purtăm crucea pe care o avem de purtat în viața aceasta cu răbdare, cu curaj, cu nădejde. Să nu ne lase Dumnezeu niciodată să ne pierdem nădejdea și curajul!

Un cuvânt al IPS Serafim, mitropolit al diasporei române din Germania

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

2 comentarii la „IPS Serafim: „Cei care au plecat în străinătate își adaugă crucii lor și crucea înstrăinării, crucea dorului de țară!””

 1. Cam tardiva aplecarea spre diaspora! Milioane de romani au plecat din tara. De ce? Pai vladicii si clericii stiu foarte bine de ce! De 30 ani, BOR simpatizeaza, empatizeaza si defileaza cu partidele politice. BOR se imbraca in auta apolitica insa militeaza puternic alaturi de politic fiind un instrument de atragere si mentinere a masei electorale.
  Practic BOR are partea sa de contributie la fenomenul de emigratie a romanilor.
  Ce sa vezi, le aduce mangaiere prin eparhiile din diaspora, sute de eparhi in Europa!
  Daca BOR s-ar desprinde de zona politica, in special de activitatea electorala si s-ar implica mai activ in purtarea de grija a propriilor clerici, prin salarii decente, mentinerea a doar cateva facultati si seminarii cu traditie, crearea de case parohiale, implicarea si mai activa si prezenta in viata de zi cu zi a credinciosilor, ar putea incetini acest fenomen al emigratiei.
  Ce nu intelege BOR, e ca nu mai traim in timpurile de acum 100 ani. Cu greu a intrat in online cu Doxologia si ulterior cu Basilica si alte publicatii. Insa nu este de ajuns sa vorbesti despre Dumnezeu si despre tineri.
  Astazi, tinerii au acces la informatii, vad declaratii de avere, achizitii publice, plati ale administratiilor publice si guvernului catre biserica, casele luxoase si bolizii de lux ai clericilor, limuzinele si palatele prelatilor, investigatiile de presa, greselile lor omenesti pana la utma. Astea toate sa vad, nu mai pot fi tinute sub pres. Nu mai e de ajuns cuvantul si predica. Exemplul personal de viata cinstita, curata si modesta conteaza! Biserica are rolul ei alaturi de stat, de politic, de popor, e plamanul, vindecarea si iluminarea unei tari, pe langa darul sfintitor al Bunului Dumnezeu cu Sfintele Taine. Insa in toata lucrarea benefica, s-au amestecat si alte esente urat mirositoare ce trebuie curatate!
  Treziti-va nu mai vrem vorbe, vrem fapte! A venit vremea exemplului de urmat!

Comentariile sunt închise.

Averea Bisericii