Sari la conținut
Prima pagină » INSP: Slujbele religioase se pot relua din 15 mai. Împărtășire cu lingurițe de unică folosință

INSP: Slujbele religioase se pot relua din 15 mai. Împărtășire cu lingurițe de unică folosință

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat un set de reguli ce vor trebui respectate din 15 mai, când vor fi relaxate restricțiile de izolare în România.

Referitor la lăcașurilor de cult, există intenția de a deschide bisericile în România pe 15 mai, conform documentului prezentat pe www.insp.gov.ro, în secțiunea comunicate.

INSP recomandă ca toți cei care intră în biserici să poarte mască și să își dezinfcteze mâinile. Pentru fiecare credincios să există o suprafață de 8 metri pătrați, adică pentru un locaș de cult de 200 de mp, de exemplu, să nu se depășească numărul de 25 de persoane în interior. Slujbele se vor ține afară.

De asemenea, INSP recomandă evitarea sărutarii icoanelor, împărtășirea să fie făcută cu lingurițe de unică folosință, iar binecuvântarea să se dea de la o distanță de cel puțin un metru. 

Redăm mai jos capitolul din document referitor la biserici:

Precauțiuni universal valabile

 1. Accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2:
 2. Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafețe de 8 mp per persoană;
 3. Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul.
 4. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult;
 5. La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree);
 6. Se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lacaș.

Precauțiuni speciale

 1. Se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, în locul acestor gesturi rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea;
 2. Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel putin 1 m;
 3. Se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință:
 4. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele frecvent atinse: mînerele ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele;
 5. Slujbele se vor oficia de către slujitorii bisericești/religioși, numai în aer liber cu menținerea distanței între persoane.
 6. Nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.”

 

Acest document este pus sub titlul de dezbatere publică și se pot transmite observațiile și propunerile pe adresa de mail: propuneri.relaxare@ms.ro.

Menționăm că de 1.000 de ani credincioșii ortodocși se împărtășesc în această manieră, istoric vorbind, referitor la folosirea linguriței în momentul împărtășirii credincioșilor. INSP nu are calitatea de a schimba anumite părți din desfășurarea Sfintei Liturghii sau de a condiționa desfășurarea ei de eliminarea unei părți din ea.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii