Sari la conținut
Prima pagină » Inițiativa ”Părinți pentru Ora de Religie”

Inițiativa ”Părinți pentru Ora de Religie”

Aseară a fost definitivat statutul asociației ”Părinți pentru Ora de Religie”, o asociație ce îşi propune să fie aproape de părinţi, apărători ai celor care sunt interesaţi de educaţia complexă, completă şi de calitate a copiilor. Educaţia ce include dimensiunea religioasă se face în şcoală în majoritatea ţărilor Europei iar în Germania, Austria, Irlanda,Italia, Croaţia, Grecia sunt chiar 2 ore de religie incluse în programă. Prin această asociație părinții propun și susțin necesitatea educaţiei integrale, care presupune, pe lângă latura morală, estetică, tehnologică, şi o componentă religioasă.

Considerăm că ora de religie / de educație creștină este necesară în descoperirea și în asumarea de către copiii noștri a propriei identități, ea contribuie la formarea integrală a personalităţii lor. La vârsta întrebărilor existenţiale şi a formării spirituale a tinerilor, ea poate oferi un suport puternic pentru înțelegerea și rezolvarea problemelor și încercărilor întâlnite.  Privită în conținutul său, ora de religie reprezintă o şansă și pentru sistemul de învăţământ de a-şi valorifica un sprijin esenţial în atingerea scopurilor sale generale: prin educație spirituală copiii şi tineri învață iubirea faţă de Dumnezeu şi de oameni, credinţa, speranţa, solidaritatea, recunoştinţa, sfinţenia vieţii, se pune fundația comuniunii între contemporani și între generații.

O ora de religie pe săptămână este aproape invizibilă faţă de media zilnică de trei ore în faţa televizorului sau a calculatorului/tabletei confirmată de  statistici dar ea se poate constitui într-un reper profetic în sufletul acestora. Din punctul nostru de vedere scopul orei de religie este de a-i familiariza pe elevi cu elementele fundamentale ale propriei credinţe religioase, de a le oferi o introducere în studiul celorlalte mari religii ale lumii, precum şi de a-i ajuta să înţeleagă dimensiunea istorică, culturală şi morală a fenomenului religios.

Președintele asociației va fi doamna Liana Stanciu, cunoscut jurnalist și om de radio, implicată în mai multe proiecte filantropice printre care inițiativa de utilare cu aparatură medicală performantă a Spitalului de copii „Marie Curie”.  Asociația va prelua și administrarea siteului oradereligie.ro pe care vom încerca să îl actualizăm împreună. Poate deveni membru în asociație orice părinte ce dorește să susțină prezența educației spirituale în școala românească.

Un părinte responsabil dorește să ofere tot ce este mai bun copiilor săi. La nivel de educație considerăm că este dreptul nostru, al părinților, statutat de Constituția României, să aleagem ce tip de educaţie este benefic celor mici . În școala românească există o tradiție pe care dorim să o continuăm şi menţinem vie în ceea ce priveștea predarea religiei în şcolile preuniversitare. Educaţia fără dimensiunea spiritualității înseamnă şcoală fără suflet, neam fără Dumnezeu şi fără identitate. Prin ora de religie ne asumăm în acest sens cultivarea identităţii, culturii şi spiritualităţii poporului român prin promovarea valorilor religioase în rândul elevilor şi părinţilor.

Din păcate Familia, Şcoala şi Biserica tind adesea să-și delege reciproc responsabilitatea pentru educarea copiilor; credem că ora și profesorul de religie pot constitui un liant între cei trei factori educativi. Ora de religie/de educație creștină pune bazele formării caracterului, completează dezvoltarea copilului şi îl ajută să relaţioneze mai bine cu ceilalţi.  ”Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu” este un îndemn de a oferi copiilor noștri acces neîngrădit la educație spirituală și un avertisment că suntem responsabili pentru existența vremelnică și veșnică a celor cărora le-am dat viață.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

39 de comentarii la „Inițiativa ”Părinți pentru Ora de Religie””

  1. Este absolut laudabila initiativa si cred ca principala tinta a asociatiei trebuie sa o constituie lamurirea parintilor ca la ora de religie copiii nu sunt tinuti sa asculte slujbe religioase si sa faca matanii,ci invata lucrurile fundamentale despre religia noastra iar libertatea de a deveni credinciosi sau nu,le ramane lor.Trebuie avut in vedere ca actualii parinti si bunici au crescut in comunism si nu au avut parte(ca si mine) de un invatamant macar sumar despre religie.Tot ce stiu ei este din auzite,de la parintii si bunicii lor care i-au invatat mai mult unele cutume ale bisericii noastre dar fara a sti mai nimic despre bazele reigiei din cartile sfinte.Ce poate mai mare deznadejde sa te cuprinda cand vezi astfel de oameni pe la tv si intrebati fiind ce sarbatorim de paste sau craciun ,ei iti vorbesc de oua rosii si de porc taiat?!Din acest motiv,au reticenta in a-si indemna copii sa invete despre religia noastra.Invatarea religiei trebuie privita ca o latura fundamentala a culturii generale,fara de care nu poti sa fii om intreg in societatea de azi ,profund patrunsa de fenomenul religios.Lipsa cunostintelor despre religie este o carenta mare in educatia omului de azi ,indiferent daca el este sau nu credincios.Si ca sa combati religia trebuie sa ai cunostinte profunde,daramite sa o practici.Ca o veste buna,am auzit deja parinti si bunici entuziasmati ca invatau de la copiii lor despre sfinti si evenimente religioase,iar ceea ce auzeau de la copii li se parea lumina,pe cand copiii tratau cu usurinta si in mod firesc aceste cunostinte;”cum mama ,nu stiai ca in a cinzecea zi a coborat duhul sfant?!!!Dar tu ce credeai ca s-a intamplat de Rusalii?!Pai…”

  2. Această inițiativă lăudabilă trebuie corelată cu activitățile și programele altor asociații, care promovează și susțin religia în școli. Ce ați spune dacă am trece efectiv la strângerea semnăturilor din partea părinților (mă refer la contactul direct, fizic, cu părinții sau tutorele), privind ora de religie? Cred că numărul semnăturilor ar repune ora de religie la statutul anterior deciziei CCR din noiembrie 2014. 🙂

  3. Va mai dura ceva timp pana sechelele educatiei comuniste atee vor dispare.Acei bunici si parinti fara cunostinte invatate metodic despre religia noastra au o influenta mai mare in familie decat statul si biserica ce indeamna la studiu.Ar trebui parintilor sa li se prezinte programa cursului de religie ,sa fie facute publice prin massmedia ,sustinute de asociatii si fundatii, de stat si biserica si sa se arate cum se desfasoara ora respectiva;retineti acesti parinti si bunici nu au facut in scoala reigie si au teama ca acolo copiii aprind lumanari si vine preotul cu tamaia sa ii oblige la rugaciuni si spovedanii.Aceasta este cauza reticentei,ain aici trebuie actionat.Cunosc cazuri concrete,in special in familii cu pretentii .

  4. Da, se pot face actiuni comune la nivel de ong-uri, este o urgenta unirea tuturor eforturilor in aceasta directie. Semnaturile ar fi o presiune civica dar din punct de vedere juridic nu stiu cum ar putea fi folosite.

  5. N-am înțeles, a dispărut cumva disciplina religie din curriculum? Nu, bineînțeles, și nici nu se pune problema eliminării ei.
    Ok, și atunci ce dorește această organizație? Care este „obiectul muncii”? Se dorește, oare, (re)introducerea obligativității frecventării orei de religie de către toți elevii? Exact, aceasta dorește, de fapt, organizația, și nu e deloc ok. În probleme precum cea a libertății de conștiință nu se poate decide prin vot majoritar.

    1. DAR OARE DE CE ESTE OBLIGATORIE ORA DE GEOGRAFIE,ORA DE MUZICA,DE MATEMATICA,DE ROMANA???SI DA SE DORESTE DISPARITIA OREI DE RELIGIE

  6. Pingback: Liana Stanciu va conduce ASOCIAȚIA PĂRINȚILOR ROMÂNI

  7. Pingback: Asociația ”Părinți pentru Ora de Religie” | casa creștinului

  8. Daca ar vedea Iisus pe inaltii prelati ai Bisericii cum se scalda in aur si lux si cum Biserica este cea mai profitabila afacere… ce ar face? Imi pare rau, dar nu vreau ca aceasta institutie sa decida ce invata copilul meu la scoala. Nu credeti ca ar fi mai bine sa invete copiii sa gandeasca critic sa puna intrebari, sa-si cunoasca drepturile de cetatean si cum sa si le apere mai bine?

    1. @ Vladimir În cadrul orelor de religie, elevii sunt învățați să își cunoască bine societatea, să devină responsabili, morali și corecți în locurile și situațiile de activitate. Religia este un imbold puternic în stabilirea ordinii și corectitudinii sociale, iar elevii sunt pregătiți dinainte să facă față problemelor cu care se vor confrunta în devenirea lor, făcând cu atenție deosebirea între fapte ligibile și iligibile, morale și imorale. Totodată religia îi învață să gândească critic, să facă comparații între evenimente, fapte, situații, structura conținuturilor orelor de religie permițând un astfel de demers. Din câte știu, la liceu, se face interdisciplinaritate, unde sunt cooptate în cadrul orelor de religie și informații din mai multe domenii, cum ar fi logica, geografia, istoria, cultura civică, filosofia etc. Fundamentul moral, conceput la cel mai înalt nivel numai de către religie, este unul care se vrea imperios necesar în cadrul orelor de curs, mai ales în modelarea și formarea caracterului și personalității.

  9. Pingback: Liana Stanciu va conduce ASOCIAȚIA PĂRINȚILOR ROMÂNI care doresc ora de religie în școli | Familia Ortodoxa

  10. Problema nu e ora de religie in sine, aceasta ar fi binevenita. Sunt insa “profesori” de religie care propovaduiesc aproape doar pedepsirea pacatelor si sperie pur si simplu copiii cu ideea ca “trebuie sa fii cuminte ca sa nu fii pedepsit”… ??? Si ca practic tot ce faci in viata trebuie sa fie bine facut doar pentru ca altfel te pedepseste Dumnezeu in toate felurile…

    Din pacate asta umbreste mult celelalte idei pe care ar putea sa le invete acesti copii de la ora de religie: iubirea pentru Dumnezeu si aproape, credinta, speranta, solidaritatea, recunostinta etc

    Din acest motiv am fost de acord cu copilul meu cand mi-a spus ca nu mai vrea sa mearga la ora de religie, altfel as fi incercat sa il conving totusi sa nu renunte la aceasta ora.

    Asadar, ca in orice domeniu, este necesara si “curatirea padurii de uscaturi”.

    Oricum, felicitari Lianei Stanciu pentru demers, mi-as dori sa poata cumva transmite ideea de mai sus si celor care raspund de orele de religie din scoli.

    Va multumesc.

  11. Cum ar fi daca ora de religie s-ar face la biserica si nu la scoala?

    Cine vrea merge, cine nu, nu.

    De ce sa fie obligatorie la scoala cand se poate face mult mai bine la biserica?

    1. Mergand pe acelasi principiu biologia ar trebui facuta in gradina botanica sau intr-un laborator oarecare, chimia intr-un laborator sau de ce nu intr-o fabrica de vopseluri, fizica intr-un atelier auto etc. Corect?

      1. Ai crede asta, dar nu.

        Pentru ca ceea ce studiaza biologia este confirmat ca exista.
        Pentru ca ce studiaza chimia este confirmat ca exista.
        Ce studiaza religia nu este confirmat ca exista.

        Logic ? Probabil ca pentru voi asta nu conteaza.

        1. Adrian, ai făcut o mulțime de remarci pe lângă subiect, întorcând firul discuției după bunul plac. Nu are nicio legătură existența obiectului studiat. Silviu spunea altceva. Dacă nu ai capacitatea să înțelegi asta, nu mai comenta. Dacă insiști să comentezi, nu fi nesimțit și arogant. Ai dat cu logica de pământ de multe ori până acum. Comentariile viitoare în același stil și anonime, for fi șterse. Fără supărare.

        2. @ Adrian

          Iisus Hristos a existat, chiar daca nu accepti ca e Dumnezeu. Existenta Sa este confirmata de majoritatea istoricilor, scrierilor vremii, inclusiv cele evreiesti, care nu aveau niciun interes in sensul asta.

          Sfintii TOTI au existat, este documentat acest lucru. La majoritatea s-au gasit moaste, relicve sfinte, deci dovezi MATERIALE asupra existentei lor. Deci macar din punctul asta de vedere, argumentul tau nu exista.

          Ca sa nu mai zic ca la biologie, istorie, se invata despre oameni, plante, animale, care NU mai exista demult.

          In schimb, crestinismul este viu. Chiar nu merita copiii sa stie pentru ce si pentru Cine au murit sute de mii de oameni?

  12. Imi dau seama de capacitatea voastra cand deja vad ca nu mai aprobati si stergeti comentarii fara ca sa contina limbaj vulgar sau jignitor, doar din simplu motiv ca nu va convin.

  13. Adrian, ora de religie este un drept nu o obligație. Constitutional vorbind (art.29) avem libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase ce nu pot fi ingrădite sub nicio formă, in spirit de tolerantă si de respect reciproc.
    De asemenea conform art.32 ”in scolile de stat, invătămantul religios este organizat si garantat prin lege”. Deci nu vorbim despre scoaterea religiei din scoli (care este neconstitutionala) ci despre asigurarea unei coabitări în spiritul respectului reciproc.
    In ceea ce priveste logica ta, este putin rupta de context. Religia nu probeaza ceva ci propune modele si valori la fel ca o ora de educatie etica sau cu studierea unor modele prin intermediul literaturii. Existenta si istoria noastra, a romanilor, poti sa o consideri o dovada vie ca ora de educatie crestina este binevenita in scoala romaneasca. Din punctul meu de vedere cineva ca re nu studiaza spiritualitatea crestina nu poate sa inteleaga pe deplin testamentul lui Neagoe Basarab, domnia lui Stefan cel Mare, opera lui Vasile Voiculescu sau obiceiurile satului arhaic românesc. Ce va face mai departe este optiunea fiecărui tânăr, cunoșterea principiilor de bază ale creștinismului aș spune că ține de cultura de bază.

    1. „ora de religie este un drept nu o obligație”
      Daca e doar un drept si nu e obligatie de ce mai face tanti asta asemenea initiative? Nu se respecta acest drept? Exista copii care vor religie la scoala si cineva nu le indeplineste acest drept? Eu nu stiu de asemenea cazuri.

      „In ceea ce priveste logica ta, este putin rupta de context. Religia nu probeaza ceva ci propune modele si valori la fel ca o ora de educatie etica”
      Sunt zeci de religii pe planeta asta fiecare cu valorile ei. Cine are dreptul sa hotarasca care e religia a caror valori trebuie studiate? Cine zice ca valorile religiei crestine sunt cele corecte ? De ce nu valori a religiei sataniste ? De ce nu valori a islamului ? etc. (doar pt ca noi suntem romani ortodoxi nu e argument valid, e argument ciclic)

      Daca „Religia nu probeaza ceva ci propune modele si valori la fel ca o ora de educatie etica sau cu studierea unor modele prin intermediul literaturii” de ce nu e de ajuns ora de educatie etica si civica ?

      De ce trebuie neaparat introdus Dumnezeu in aceste valori?
      Nu se pot preda aceste valori fara Dumnezeu? (cred ca daca s-ar preda aceste valori fara includerea lui dumnezeu si fara argumentul „dumnezeu a zis ca valoarea asta e buna” multe dintre aceste valori nu ar mai fi valori)

      „Existenta si istoria noastra, a romanilor, poti sa o consideri o dovada vie ca ora de educatie crestina este binevenita in scoala romaneasca.”
      Amuzant.

      1. Asociația se face pentru a preveni unele abuzuri, dragă Adrian. Deja cunosc un caz în care directoarea a încurajat dezangajarea vizavi de această oră și eliminarea profesorului de religie din școală.
        Părinții au dreptul să hotărască ce educație (spirituală) primește copilul. Este un articol din Constituție.
        De ce creștinismul ortodox? Răspunsul aceasta va trebui să îl cauți singur.

        1. „Părinții au dreptul să hotărască ce educație (spirituală) primește copilul. ”
          Parintii isi pot duce odrasla la biserica pentru asta, sa primeasca acolo ce educatie spirituala si metafizica vor ei.

          „Este un articol din Constituție. ”
          „De ce creștinismul ortodox? Răspunsul aceasta va trebui să îl cauți singur.”

          Il poti cita?
          Esti incapabil sau nu vrei sa argumentezi o idee care o sustii?

  14. Adrian iti dau două indicii în cea ce privește Constitutia și drepturile părinților: art.29 si art.48.
    In ceea ce priveste ortodoxia, caută și vei găsi.

    1. Problema umanistilor este aceea ca abordati totul modular. Din punct de vedere cauzal nu exista bine general. O infractiune este un rau doar la nivelul unei generatii, ea devenind un bine cu aparitia urmatoarelor generatii. Daca un sofer criminal ucide doi copii pe trecerea de pietoni poate fi o crima pentru o generatie. Insa o noua generatie se va naste ca urmare a faptei soferului. Daca acei copii cresteau mari si aveau copii se nasteau alte generatii. Asadar nu exista bine general cum nu exista nici aberatia numita drept natural. Dreptul este un element strict pozitiv si nu depinde de justificarea articolelor sale din prisma efectelor. Dreptul izvoraste din Dumnezeu si din duh, din realitatea indivizibila a sufletului uman si din nedeterminarea comportamentului uman de contextul social. Ceea ce ateii umanisti fac se numeste masturbarea enucilor. Atat teoria intereselor cat si teoria vointei din drept s-au preluat din Biblie ca teorii juridice. Fara Biblie ele nu valoreaza nimic.

  15. Este și aceasta o formă de cunoaștere, a nu circumscrie o noțiune.
    În rest cum scrie și în motto: un copil mai mare , un tătic mai mic… 🙂

  16. Pingback: Liana Stanciu va conduce asociația părinților români care doresc ora de religie în școli | Buciumul – Periodic de informaţie şi atitudine naţionalistă

  17. Ora de religie nu este un abuz este o invitatie de a intelege valorile profunde nesuperficiale pe care ar trebui sa le avem fiecare dintre noi….
    Departe de a fi indoctrinare ci este o invitatie de a gandi, de a simti si a te intelege pe tine si pe altii…
    Presupune multa inteligenta si tact pedagogic ca sa poti reusi sa transmiti o idee prin care vezi ca elevi sunt interesati si dornici de a cunoaste si de a intelege…..

  18. Oameni buni va dati seama ce se va intampla daca nu se va mai studia religia in scoala? Ce se va intampla cu copiii nostrii?
    Dupa cum bine vedeti traim intr-o societate nesigura, unde tentatiile ne fac cu ochiul la tot pasul.Credinta, speranta, dragostea sunt sentimente care unesc si solidarizeaza oamenii.Acestea se invata si se educa in scoala.Scoala ate caracter informal,dar si formal , prin faptul ca formeaza caractere , personalitati.
    Finalitatea orelor de religie este sa formeze caractere responsabile care sa raspunda pozitiv problemelor si incercarilor vietii.
    Cunosc copii care nu participa la orele de religie pe motivul ca sunt atei. Stiti cum se comporta acestia in cadrul scolii? ” SUNT COPII FARA DUMNEZEU”!- confirma afirmatia.
    Sa ne fereasca Dumnezeu de asa ceva!

    1. Eu cunosc persoane care nu au facut religie la scoala, pentru ca nu se facea in acele timpuri, dar care, in fiecare duminica, mergea la biserica pentru ca asa simtea ca trebuie. De asemenea, cunosc copii care participa la orele de religie si nu au Dumnezeu. Comportamentul neadecvat tine in primul rand de educatia pe care o primesc sau nu in familie.

  19. codrut.stefan@yahoo.com

    Religia nu este eliminata din scoala. Doar ca nu mai este bagata pe gat, in mod obligatoriu.
    Parintii care cred ca au nevoie de religie, trebuie sa faca efortul de a completa o fisa pentru copilul lor.

    La fel cum ar complete o fisa pentru orice materie suplimentara, considerate de catre ei ca fiind importanta pentru copilul lor.

    Asociatia de fata este indoielnica daca isi propune sa reintroduca obligativitățea frecventării orei de religie de către toți elevii. si cei care cred in asa ceva, si cei care nu cred, dar sunt obligati sa asiste.

  20. La scoala unde invata fiul meu,din Hunedoara,elevii au posibilitatea sa studieze si religie neoprotestanta(baptista sau penticostala),pe langa cea ortodoxa,predata de un pastor.Exista intelegere si armonie intre pastor,profesorul de religie ortodoxa,parinti , elevi si scoala.Toti suntem constienti ca avem nevoie de Dumnezeu,dar mai ales de prietenie,respect , de copii bine educati si capabili sa infrunte problemele vietii.

  21. Nu sunt de acord cu predarea numai a religiei ortodoxe in scoala, de fapt asta se urmareste.
    La scoala valorile morale pot fi insusite prin Educatie civica care se face in primii patru ani.
    Catehizarea trebuie facuta la biserica de preot.
    Credinta nu se mosteneste se dobandeste prin ascultarea cuvantului lui Dumnezeu.
    Prin aceasta initiativa se incalca libertatea religioasa. La noi in tara mai sunt si alte culte a caror credinta trebuie respectata.

  22. Am o nelamurire. Cum poti sa te declari ortodox, sa beneficiezi (liber asumat) de darurile (serviciile cred ca e un cuvant nepotrivit) Ortodoxiei (Spovedanie, Impartasanie, Cununie, Botez, Sfestanie, etc) si totusi sa pui la indoiala necesitatea educarii copiilor in duhul Bisericii tale?! Cati dintre cei ce pun semnul intrebarii in domeniul acesta nu au beneficiat de cele amintite mai sus. si totusi?! Credinta ta nu e un supermarket de unde te servesti numai cu ceea ce iti convine (cu ceea ce da bine in societatea derutei generale, a omului devalorizat asemenea monedei nationale), nu? Sunt confuz

  23. Lasind la o parte polemicile,timpul pierdut de ambele tabere,pro si contra religiei in scoli;ajungem la: BANI!!! Sistemul de invataminat e la pamant calitativ si nu doar el.Cam toate sistemele guvernate de stat sant in aceeasi ”caruta”. ”Produsul finit”(elevul)al sistemului de invatamant cand ajunge la controlul de calitate(bacalaureat)intr-o proportie covarsitoare nu il trece!!!Daca BOR doreste cu atata ardoare sa ajute ”viitorul” acestei tari,copiii de azi adulti de maine,ar trebui ,dupa mine sa se implice in alte moduri,financiare de exemplu,ca ”harul domnului” este de unde si nu sa agraveze si mai mult calitatea ”produsului finit”,care vedem de ani de zile la ce nivel calitativ ajunge dupa terminarea celor patru ani de studiu !

Comentariile sunt închise.

Edi Dumitrache