Sari la conținut
Prima pagină » În Biserica Greciei modul de împărtășire rămâne neschimbat

În Biserica Greciei modul de împărtășire rămâne neschimbat

Sinodul grec a spus că Împărtășirea este nenegociabilă iar duminică va fi prima Sfântă Liturghie când credincioșii se vor putea împărtăși după două luni de izolare. Și în Grecia statul s-a manifestat foarte dur împotriva împărtășirii în forma actuală.

Părintele Sorin Zahiu, preot în Arhiepiscopia Atenei, a confirmat faptul că rânduiala împărtășirii a rămas neschimbată pentru duminică: „În Biserica Greciei modul de împărtășire rămâne neschimbat. Cine se teme să moară, să nu se împărtășească.

Mor sau nu mor? este o falsă dilemă. Provocarea este: mor împărtășit sau neîmpărtășit? „Cu frică de Dumnezeu”, nu cu frică de moarte, „apropiați-vă!”, a parafrazat părintele Sorin Zahiu chemarea de dinainte de momentul împărtășirii credincioșilor.

În Grecia bisericile sunt deschise spre închinare de mâine, 14 mai, iar din 17 mai se vor putea efectua slujbe religioase. Prima Sfântă Liturghie va fi în această duminică iar unele mitropolii vor să organizeze două slujbe pentru a nu se crea aglomerări.

Disputa asupra formei de împărtășire a dus în România la unele plângeri penale pentru câțiva dintre ierarhi, cum a fost cazul din martie de la Cluj când un reprezentant al unui partid a făcut plângere penală pentru preoții care împărtășeau pe treptele Catedralei mitropolitane.

Părintele Patriarh Daniel a propus membrilor Sinodului participarea credincioșilor să participe la Sfânta Liturghie, fără să se împărtășească în comun. Împărtășirea în comun cu Sfânta Euharistie ar trebui astfel amânată pentru o dată ulterioară, undeva după 1 iunie.

„Pentru teologul ortodox și pentru creștinul practicant, împărtășirea cu aceeași linguriță euharistică nu este sursă de contaminare însă, pentru epidemiologii de astăzi, care propun reguli și restricții, lingurița unică este o mare problemă, este sursă de contaminare”, a spus părintele patriarh.

Patriarhul așteaptă răspunsul Sinodului până luni seara.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii