Sari la conținut
Prima pagină » Muntele Athos: Minunea de la icoana Maicii Domnului -Paramithia

Muntele Athos: Minunea de la icoana Maicii Domnului -Paramithia

În Muntele Athos există o icoană a Maicii Domnului, care astăzi poartă numele „Paramithia – „Mângâietoarea”, o icoană pictată la intrarea în biserica centrală a mănăstirii Vatopedi din secolul al XIV-lea.

Comunitatea de monahi se închina, după săvârşirea slujbei de dimineață, la această icoană din privdor, fiecare plecând la ascultarea lui. Atunci părintele stareț înmâna portarului cheile de la poarta mânăstirii, care are formă de cetate, iar acesta urma să descuie poarta mare pentru ca părinții să urmeze ascultările din afara mănăstirii.

Istoria mănăstirii Vatopedi consemnează că în dimineața zilei de 21 ianuarie 1320, când starețul a dat portarului cheile, icoana s-a însufleţit și s-a auzit glasul Maicii Domnului  „Nu deschideţi astăzi porţile mânăstirii, ci urcaţi-vă pe ziduri şi alungaţi piraţii!”

Imediat după aceea pruncul Iisus din braţele Născătoarei de Dumnezeu, mişcând mâna, a acoperit gura Preacuratei Maicii Sale şi a spus: „Nu, Maica Mea, nu le spune. Pedeapsa este meritată pentru că şi-au lăsat datoriile lor de monahi!”.

Atunci, Născatoarea de Dumnezeu, cu gingășie de Maică, a luat mânuţa lui Hristos și a repatat îndemnul: „Nu deschideţi astăzi porţile mânăstirii, ci urcaţi-vă pe ziduri şi alungaţi piraţii!” Iar apoi: „Luaţi aminte şi pocăiţi-vă, căci Fiul meu s-a mâniat pe voi!” Şi repetă şi a treia oară: „Astăzi nu deschideţi porţile mânăstirii…”.

După acel moment Maica Domnului și Pruncul au rămas portretizați în înfăţişarea care se păstrează și astăzi. Cuvântul auzit de părinți atunci s-a adeverit deoarece pirații saracini așteptau lângă zidurile mănăstirii deschiderea porții.

Ulterior fresca Paramithia a fost desprinsă de pe perete, prinsă pe un suport și mutată într-un paraclis special al mănăstirii unde se slujește Paraclisul Maicii Domnului în fiecare dimineață, tradiția spunând că după acel moment, călugării păstrează nestinsă candela din faţa icoanei. Cei ce vin la mănăstirea Vatopedi pentru a deveni călugări primesc tunderea în monahism în acest paraclisul Maicii Domnului -Paramithia.

De această icoană sunt legate mai multe întâmplări ulterioare cu final minunat.

Slavă Domnului pentru toate!

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii