Este incinerarea o soluție? Pr Răzvan Ionescu răspunde bloggerului Prințesa Urbană

Este incinerarea o soluție? Pr Răzvan Ionescu răspunde bloggerului Prințesa Urbană

|
26/07/2021
|
0 comentarii
|

Scriitoarea Ioana Macoveciuc, care scrie și pe blogul de parenting Prințesa Urbană, a lansat o dezbatere într-un articol despre „aranjamente pentru când vom fi vii în altă lume”. Concluzia textului, apreciată de peste o mie de persoane, era că varianta creștină ortodoxă ar fi prea poluantă, deoarece cimitirele sunt cu beton și nu mai au verdeață, mai pitorești fiind înmormntarea la rădăcina unui copac sau incinerarea. „Ar fi varianta incinerării, dar știu că asta nu-i tocmai bine privită la noi. Plus că poluează, tot fumul ăla… Dar e romantică scena cu împrăștiat nisip în locul preferat al defunctului. Aș alege clar Sardinia… Și un mic rest de cenușă într-un vas cu capac în bibliotecă, printre cărți.”

Părintele Răzvan Ionescu i-a răspuns într- un text pe care îl considerăm util pentru a înțelege mai bine spiritualitatea ortodoxă:

„Dragă prințesă urbană, problema cu incinerarea nu poate fi de legalitate sau de ilegalitate, întrucât e legal să te incinerezi în Romania, precum și în alte părți, deci nu acesta este problema, ori de mai mult sau mai puțin romantic …

Problema este trecerea noastră în veșnicie cu șanse reale de a fi vii în Hristos. Viu care începe de aici și de acum, prin simțirea în viața noastră a harului lui Dumnezeu. Simțire care nu dă romantism, ci realism, adică abordare eficientă a vieții spre a trăi cât mai deplin omenescul din noi.

Se incinerează oare cineva care s-a împărtașit toată viața cu Hristos, primindu-L FIZIC în propriul trup ? Mai mult, ar mai exista trupurile neputrezite ale sfinților dacă ar practica creștinii incinerarea și le-ar dori aneantizarea, adica să le facă scrum?

Putem cu toții ajunge la rădacina unui copac. Dar mai adânc ar fi să fim încă din această viață cu rădăcinile în Cer și să primim viața care să nu se mai ia niciodată de la noi. Aceasta doar prin câștigarea harului dumnezeiesc se poate !”

Despre noi

Blogul nostru s-a născut în 2013, în contextul campaniilor de denigrare a valorilor creștine din presă și social-media. Mulțumim mult pentru că ai fost alături de noi și ne-ai dat puterea de a merge mai departe!

Dacă dorești să ajuți misiunea noastră, o poți face printr-o donație de 1$/lună pe Patreon: https://www.patreon.com/avereabisericii.

De asemenea ne poți scrie pe avereabisericii@gmail.com.

Doamne ajută!

Leave a Reply

%d bloggers like this: