Când Mel Gibson a fost abordat pentru prima dată pentru a juca în „Părintele Stu”, un film cu Mark Wahlberg despre un boxer devenit preot, a fost sceptic.
„Nu părea că va funcționa”, a declarat Mel Gibson pentru The Christian Post.
Dar după ce a citit scenariul, Gibson a spus că a fost cucerit. „Am citit scenariul și m-a făcut să râd, iar apoi profund emoțional”, a spus el.
„Father Stu”, a apărut în cinematografe chiar înainte de Duminica Paștelui, se bazează pe povestea adevărată a boxerului amator Stuart Long (Mark Wahlberg), care se mută la Los Angeles visând la celebritate. Acolo, el întâlnește o profesoară creștină, Carmen (Teresa Ruiz), și începe să meargă la biserică în efortul de a o câștiga. După ce supraviețuiește unui teribil accident de motocicletă, Stu începe să-și regândească viața.
Hotărât să-i ajute pe alții, decide să devină preot, ignorând rezervele părinților săi agnostici (Gibson și Jacki Weaver). În ciuda unui diagnostic de sănătate devastator și a altor provocări, Stu încearcă să urmeze chemarea lui Dumnezeu în viața lui, inspirând pe nenumărați alții pe parcurs.
Gibson joacă rolul lui Bill Long, tatăl de mult înstrăinat al lui Stu. Un șofer de camion, Bill se luptă cu propriile gânduri negre după ce fratele mai mic al lui Stu a murit. Tatăl și Stu au inițial o relație antagonistă, tatăl fiind definit de resentimente, furie și amărăciune.
Dar povestea lor, a spus Gibson, demonstrează că mântuirea este posibilă chiar și pentru cei mai păcătoși.
„Am fost un fel de avocat al diavolului aici în film, pentru că în rolul meu sunt tipul care nu îl cunoaște pe Dumnezeu, care îl condamnă pe Stu pentru că face ceea ce face”, a spus el. „Frumusețea este că, în cele din urmă, tatăl a fost cucerit de puritatea fiului său și de felul în care aceasta trece prin toate încercările, îi merge direct la inimă, direct la suflet.”
„Există o transformare necesară în fiecare dintre noi, în fiecare zi, aș putea adăuga”, a spus actorul. „Mă trezesc destul de morocănos și trebuie să găsesc modalități de a nu fi așa. Este o luptă continuă.”
Vizionarea filmului „Father Stu” cu public, pentru prima dată, l-a făcut pe Mel Gibson să realizeze impactul. „Funcționează”, a spus Gibson. „M-am sufocat, practic, .”
„Părintele Stu” este un proiect personal al lui Mark Wahlberg, care și-a pus banii în finanțarea filmului, după ce a fost refuzat de producătorii din Hollywood din cauza subiectului. Partenera lui Gibson, scriitoarea și regizoarea Rosalind Ross, a scris scenariul pentru „Father Stu”, iar filmul va marca debutul ei în regie.
Gibson nu este străin de filmele care au devenit provoacări pentru America și nu numai. În 2004, a produs, co-scris și regizat „The Passion of the Christ” cu Jim Caviezel în rolul principal. Filmul, care a fost nominalizat la trei premii Oscar, a avut o încasări de box-office la nivel mondial de 610 milioane de dolari, făcându-l cel mai mare film cu rating R și cel mai mare film independent din istorie.
Caviezel a dezvăluit că există o continuare în lucru și a spus că a primit o a treia schiță a scenariului de la Gibson.
Cu toate că este presărat cu teme biblice iar răscumpărarea, iertarea și harul sunt țesute de-a lungul poveștii, „Părintele Stu” nu este un film tematic religios, este un film realist, o poveste adevărată ce descrie drumul lui Stuart Long.
Spre deosebire de personajul său, Mel Gibson este un om de credință și a mărturisit că este conștient de propriile defecte și nevoia de har. Regizorul „Patimilor lui Hristos” a reflectat asupra modului în care „Părintele Stu” nu pictează un tablou roz al vieții creștine; mai degrabă, evidențiază harul lui Dumnezeu în mijlocul suferinței.
„Am fost învățat de la o vârstă fragedă că avem defecte și că facem greșeli”, a reflectat el. „Firea noastră are lipsuri și avem nevoie de ajutor. De obicei, cel mai bun mod de a obține ajutor este să ceri. Și ei bine, pe cine întrebăm? Întrebăm pe Cineva mai bun decât noi. Și în momentul în care recunoști că există Cineva mai bun decât tine, s-ar putea să obții ceva care seamănă cu umilința, care este într-adevăr cheia întregului lucru.”
„În zilele noastre, este ușor să trăiești în ego-ul tău, despre ce este vorba în acest film”, a adăugat Gibson. „Este vorba despre un tip care trăia în ego-ul său și a reușit să facă un salt de credință pentru a înțelege că există ceva mai mare decât el. Și asta l-a făcut smerit și l-a făcut recunoscător, chiar și în infirmitățile lui.”
Cu zeci de ani de viață cu încercări, Gibson este primul care recunoaște că nu a reușit întotdeauna bine. Dar încurajează noile generații să se „țină” de „convingerile” lor, deși este „greu” într-o societate din ce în ce mai polarizată. Părintele Stu, care a murit în 2014, a exemplificat acest adevăr într-un mod extraordinar.
„Uneori sunteți puși în situații care sunt foarte dificile, unele dintre aceste alegeri sunt grele”, a spus el. „Trebuie doar să-ți examinezi propria conștiință și să iei drumul cel bun… Există un milion de căi greșite și trebuie doar să le elimini sau să folosești cel mai bun discernământ pentru a trece peste asta.”
„Dar e greu, omule”, a adăugat el. „Viața este grea. Dar toți mergem. Cu toții avem un bolovan pe care îl târâm.”
„Părintele Stu” a apărut în cinematografele din Statele Unite pe 15 aprilie.
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!