Sari la conținut
Prima pagină » Unul din trei creștini se confruntă cu persecuții în Asia

Unul din trei creștini se confruntă cu persecuții în Asia

În ultimii ani persecuția creștinilor este în continuă creștere, cele mai afectate zone fiind Asia și nordul Africii. Fundația Open Doors estimează că 245 milioane de creștini din întreaga lume se confruntă cu un nivel ridicat de persecuție în 2019 față de 215 milioane anul trecut. Unul din trei creștini se confruntă cu persecuții în Asia.

Coreea de Nord este de peste zece ani țara cea mai extremistă în ceea ce privește persecuția creștinilor,  cetățeanul american Kenneth Baw  fiind de exemplu arestat în 2012 sub diferite acuze legate de religie și fiind în închisoare și astăzi.

Din punct de vedere al creșterii persecuției în ultimul an există cinci țări ce au urcat mai mult de 10 locuri pe lista fundației: China, Algeria, Republica Centrafricană, Mali și Mauritania.

Neașteptat este raportul din China unde situația părea să se aplaneze în ultimul deceniu. Conform estimărilor mai mult de 50 de milioane de oameni vor a avea de suferit în 2019 datorită credinței lor.  Henrietta Blyth, directorul executiv al Open Doors declara: „În China, unii lideri ai bisericii spun că este cel mai rău după Revoluția Culturală  încheiată în 1976.”

Se estimează ca până în 2030 China să aibă cea mai mare populație creștină din lume. Aceasta se pare că nu este în acord cu viitorul dorit de guvernul chinez care a sporit supravegherea comunităților, a interzis vânzarea online a Bibliei, a interzis sărbătorirea Crăciunului în unele școli și orașe.

Conform analizei fundației britanice creșterea presiunii asupra creștinilor este rezultatul pe de o parte a conducerii ideologice a președintelui Chinei, Xi Jinping, și neliniștii guvernului față de extinderea creștinismului, pe de altă parte avansului tehnologiei ca instrument represiv. „Există o agendă de control foarte puternică, combinată cu o nouă eră a supravegherii digitale”, conform lui Ronald Boyd-Macmillan, cercetător la Open Doors.

O altă țară unde viața creștinilor este din ce în mai grea este India, cea mai mare democrație din lume. India era pe locul 28 în 2014, acum a urcat pe locul 10. Factorul principal din raport este ultra-naționalismul hindus care duce la atacuri asupra creștinilor și bisericilor.  „Este șocant faptul că India – țara a predat lumii calea „non-violenței”… Pentru mulți creștini din India, viața de zi cu zi este acum plină de frică – cu totul diferită de acum patru sau cinci ani” , a spus Henrietta Blyth.

Raportul evidențiază, de asemenea, creșterea numărului de persecuții specifice sexului, spunând că femeile creștine sunt supuse violenței sexuale, violurilor și căsătoriilor forțate în primele cinci țări din listă. Mai jos este lista primelor 12 țări unde s-au înregistrat în ultimul an cele mai mari cote ale persecuțiilor asupra creștinilor:

 1. Coreea de Nord
 2. Afganistan
 3. Somalia
 4. Libia
 5. Pakistan
 6. Sudan
 7. Eritrea
 8. Yemen
 9. Iran
 10. India
 11. Siria
 12. Nigeria

Lista completă și harta pot fi consultate pe Open Door – World Watch List.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Edi Dumitrache