Sari la conținut
Prima pagină » Pr Cleopa și pr Dumitru Stăniloae: un sfânt al pădurilor și un sfânt al cărților de suflet

Pr Cleopa și pr Dumitru Stăniloae: un sfânt al pădurilor și un sfânt al cărților de suflet

Un sfânt al pădurilor și un sfânt al cărților de suflet, amândoi mărturisitori ai lui Hristos urmăriți de securitate. Biserica ortodoxă română se pregătește să îi treacă în sinaxar pe părintele Ilie Cleopa, duhovnicul din Sihăstria pădurilor nemțene, și pe părintele Dumitru Stăniloae, cel care prin înțelegerea și viața sa, ne-a redat bogăția spirituală a Filocaliilor. Pentru că a dorit renașterea spirituală a României, în plină epocă a colectivizării, a fost cinci ani închis în penitenciarul politic din Aiud. „Prin credință, sufletul se apropie de simplitate, care este idealul ființei spirituale” spunea părintele Dumitru.

Iar părintele Cleopa spunea: „Pentru mântuire sunt necesare trei lucruri. Primul: răbdare; al doilea: răbdare; al treilea: răbdare. Frate Ioane, da-ţi mai trebuie ceva: milostenie. Nu trebuie să dai vaca! Nu ţi-a cerut Dumnezeu vaca, niciodată! Ferească Dumnezeu! Nici viţelul. Da’ sticla de lapte trebuie s-o dai! Şi încă un lucru, frate Ioane: rugăciunea. Pasul şi Dumnezeu! Fără răbdare, fără milostenie şi fără rugăciune nu se poate mântui omul!”

Este o veste minunată, un început pentru recuperarea mărturisitorilor din perioada comunistă.

Patriarhia a pregătit și părintelui Ilie Lăcătușu un dosar de canonizare și a dat binecuvântare pentru a se deschide cripta ce adăpostește trupul acestuia. Cei cei au mers în pelerinaj la moaștele părintelui Ilie pot da mărturie despre liniște sufletească ce mângâie sufletul ce caută cu credință.

O personalitate emblematică care cred că ar putea să stea în sinaxarul românesc este părintele Nicolae Steinhardt, mărturisitor și el în temnițele comuniste. Și alături de dânsul figurile luminoase ale lui Mircea Vulcănescu sau Valeriu Gafencu, ce și-au jertfit sănătatea și viața pentru a îi salva pe ceilalți deținuți bolnavi.

Întru voi Sfinților ne-am înaripat inimile spre dragostea cea de Dumnezeu purtătoare,căci ne-ați arătat Iubirea.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii