Sari la conținut
Prima pagină » Un ierarh merge azi la Domnul

Un ierarh merge azi la Domnul

S-a mutat la tihna tindei veșniciei a Împărăției Preasfințitul Gurie, arhiereul nostru, omul care m-a făcut părtaș harului preoției lui Hristos.

Nu am știut cât de legat sunt ca preot de arhiereul meu până când nu am fost informat că este suferind, că este în agonie și apoi că a trecut în veșnicie.

Venind de la priveghi, gândul îmi fuge la înmormântarea părintelui Crăciun, gândul mă duce la prohodul Domnului din Vinerea Mare: durere, frângere a inimii, care se îmbibă progresiv cu bucuria odihnirii acestuia și aceluia în bucuria veșniciei, după chipul lui Hristos care, în Sâmbăta cea binecuvântată, S-a odihnit în mormânt, mai înainte de a învia.

Cuvântul Înțeleptului Solomon se aplică și la suferința bolii Preasfințitului:
„Sufletele drepților sunt în mâna lui Dumnezeu și chinul nu se va atinge de ele. În ochii celor fără de minte, drepții sunt morți cu desăvârșire și ieșirea lor din lume li se pare mare nenorocire. Și plecarea lor dintre noi, un prăpăd, dar ei sunt în pace. Chiar dacă, în fața oamenilor, ei au îndurat suferințe, nădejdea lor este plină de nemurire. Și fiind pedepsiți cu puțin, mare răsplată vor primi, căci Dumnezeu i-a pus la încercare și i-a găsit vrednici de El. Ca pe aur în topitoare, așa i-a lămurit, și ca pe o jertfă de ardere întreagă i-a primit.” (Înț. Sol. 3, 1-6)

În loc de a bălmăji taina trecerii de aici a Preasfințitului ducând discuția înspre atot-puternicia covidului (el fiind vaccinat, grijă la dezinformare), mai bine păstrează tăcerea în fața tainei Dumnezeului Celui Viu care toate le lucrează spre binele veșnic și viața deplină a fiecăruia, mai ales suferința, boala și moartea.

Pomeniți-ne, și pe noi, la Altarul Ceresc, Preasfinția Voastră!

Părintele Ioan Hodean

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii