„Rugăciunea este lucrare: a te ruga înseamnă a fi lucrător cu adevărat. Pentru fiecare lucrare se cere străduință: o limbă străină se învață vorbindu-o, rugăciunea se învață rugându-te.” Cuvântul nu este scris de Sfântul Ioan Scărarul sau de a alt părinte cuvios din mănăstirile Răsăritului ci de Tito Colliander, un apostol modern al întinderilor vikingilor.
Fritjof Tito Colliander era jurnalist și scriitor finlandez de succes, apreciat corespondent de presă, primind premiul de stat din Finlanda pentru unul dintre romanele sale. Mai degrabă agnostic decât ateu, personalitatea sa artistică îl făcea să aprecieze orice formă întâlnită a frumosului, căutând ceea ce dă plinătate vieții.
Într-una din călătoriile sale, drumurile îl poartă la vechea mănăstire ortodoxă Peciarska, ascunsă în pădurile Estoniei, și din acel moment viața lui devine alta.
„Nu se poate învăța credința ortodoxă printr-un studiu intelectual, ci numai prin trăire”, își mărturisește acesta experiența. „Nu te poți apropia de ea fiind în afară, ci doar fiind înăuntru. Ortodoxia este viețuire, nu o învățătură”.
Dragostea sa pentru ortodoxie l-a făcut pe Tito Colliander să aprofundeze spiritualitatea răsăriteană, fiind invitat la Universitatea din Uppsala pentru a prezenta Ortodoxia pentru publicul suedez. În cuvintele lui dar cu precădere în cartea „Calea asceților”, Colliander se referă la experiența călugărilor eremiți din Pateric de unde își și ia o mare parte din învățătura practică, de exemplu când vorbește despre înțelegerea ispitei.
„Pornirea spre păcat este începutul, arată sfinții. Urmează apoi potrivirea sau întovărășirea, în care ne urmăm mai departe reaua pornire. Al treilea pas este încuviințarea, iar al patrulea este păcatul săvârșit. Cele patru stadii se pot desfășura într-o clipită, dar pot fi și treptate, astfel ca să ai timp a le distinge.
Pornirea sună la ușă ca un vânzător ambulant. Dacă l-ai băgat în casă începe să-ți împuie capul cu marfa de vânzare, și greu mai scapi de dânsul, chiar de-i vădești marfa proastă. După care urmează încuviințarea și la sfârșit cumpărătura, cel mai adesea nedorită: te-ai lăsat amăgit de trimisul celui rău”, scrie Tito Colliander făcând o analogie a ispitei cu marketingul celor care vor cu orice preț să vândă ceva.
Viața înseamnă o serie de încercări și căderi dar să nu rămânem jos, îndeamnă Colliander, doar îngerii nu cad niciodată: „Copilul răsfățat care a căzut zace mai departe și se vaită căutând consolare și mângâieri. Nu te mai cocoloși atâta, oricât te-ar durea. Scoală sus de îndată și continuă lupta. Acela ce se luptă se rănește. Numai îngerii nu cad niciodată. Dar roagă-te lui Dumnezeu ca să te ierte și să nu mai lase să fii fără de trezvie.”
Scriitorul finlandez și-a desăvârșit experiența ortodoxiei prin vizite la mănăstirea Noul Valaam, unde a călătorit des cu familia sa după convertire și pe care a ajutat-o cu tot ce a putut. Noul Valaam este mănăstirea soră din Finlanda a vechii mănăstiri din insula Valaam – „Athosul Nordului”, unde s-au refugiat părinții călugări în timpul revoluției bolșevice.
Cartea sa „Calea asceților” a fost scrisă după douăzeci de ani de trăire în ortodoxie iar cuvintele lui mărturisitoare au puterea și frumusețea cuvintelor sfinților părinți, a celor ce au căutat cu toată ființa lor apropierea de Hristos. Despre cum a cunoscut Tito Colliander ortodoxia și despre cum cartea sa se întâlnește cu scrierile Patericului și Filocalia va povesti Părintele Dan Bădulescu în această seară de marți, 31 mai 2022, la ora 1800, la Librăria Sophia din București, strada Bibescu Vodă nr. 19.
„O rugăciune necurată este și aceea care se face câtă vreme ai ceva de reproșat vreunui om. Cel ce se roagă poate reproșa doar unuia singur, și acela este el însuși… Nu te înspăimânta de uscăciunea din tine. Ploaia dătătoare de viață vine de sus iar nu de jos din pământul tău pietros care rodește doar „spini și pălămidă.” Rugăciunea e o aripă, credința e cealaltă, iar amândouă ne poartă la cer… ”
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!