Întors din Uganda, un prieten povestea că nu a văzut atâția copii în întreaga lui viață. O țară fascinantă cu școli fără geamuri și străzi pline de copii de toate vârstele, cu paznici cu AK47 la purtător în magazine și zone gri pe hartă unde acționează spectrul roșu al virusului Ebola dar și cu oameni ce te primesc cu brațele deschise, din lunca Nilului până în cătunele de pe muntele Ruwenzori.
Ortodoxia a ajuns în mod paradoxal în acest colț de lume. Uganda a primit ortodoxia la începutul secolului trecut ca un rezultat al propriei căutări și descoperiri. Fostă colonie britanică, Evanghelia era cunoscută în rândul populației autohtone. Mergând pe firul tradiției apostolice, un grup condus de anglicanii Rebuen Mukasa și Obadiah Basadjikitalo au studiat izvoarele istorice ale creștinismului și au descoperit trimiterile la primele comunități ortodoxe apostolice. Continuând cercetările, în 1919, comunitatea condusă de Reuben Mukasa a trimis scrisori către diferite comunități ortodoxe din întreaga lume. Apoi au fondat prima comunitate ortodoxă locală, cu ajutorul bisericii ortodoxe din Egipt.
Sfântul Apostol Marcu a fondat biserica din Africa
Astăzi la Nairobi există un seminar ortodox unde sunt pregătiți preoți și diaconi indigeni, comunitățile de aici dezvoltându-se mai degrabă prin ele însele. În 2011 a luat ființă și prima mănăstire de maici ce poartă hramul Sfânta Maria Egipteanca.
Trebuie menționat că Biserica Ortodoxă are rădăcini adânci în Africa fiind înființată de Sfântul Apostol Marcu în anul 42, prin fondarea comunității creștine din Alexandria, Egiptul de astăzi. Din păcate tulburările istoriei dar și faptul că nu s-a folosit principiul traducerii în limba locală, păstrându-se limba greacă de cult, a dus la dispariția creștinismului ortodox în multe zone, de exemplu în Sudanul de astăzi.
În secolul al XIX misionarii apuseni au venit în număr mare evanghelizând Africa centrală iar unii africani au intrat în contact cu vechile izvoare ale creștinismului, înființând comunități locale ortodoxe. Este interesant că în mod independent dar convergent, grupuri diferite din estul şi din vestul Africii, au făcut aceste descoperiri similare. În momentul de față există comunității ortodoxe importante în jurul Lacului Victoria, în Uganda, Kenya sau Tanzania. Natalitatea mare (o medie de șase copii/mamă) și noile convertiri fac ca la o slujbă a Botezului să fie zeci, sute de neofiți.
Cum scriam în alt articol, mai mule persoane din România s-au implicat ca misionari în aceste țări, părintele Nectarie având o frumoasă lucrare în Rwanda. Gigi Becali a ajutat la construirea unor biserici din Congo și Rwanda iar în Uganda a creat o fermă care să furnizeze mâncare pentru 2000 de copii și le-a amenajat școala și spitalul local.
Domnul să apere această tânără biserică!
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!
Mă bucur nespus auzind că în Uganda, sunt atât de mulți copii botezați creștini ortodocși!!!
„Tu , Doamne, cu nemărginită înțelepciune ai întocmit lumea și frumoasă ne_ai lăsat-o nouă locaș de viețuire!”
Comentariile sunt închise.