Un Botez în Uganda înseamnă zeci, sute de creștini botezați

Un Botez în Uganda înseamnă zeci, sute de creștini botezați

|
16/01/2019
|
0 comentarii
|

Întors din Uganda la sfârșitul lui decembrie, un prieten povestea că nu a văzut atâția copiii în întreaga lui viață. O țară fascinantă cu școli fără geamuri și străzi pline de copii de toate vârstele, cu paznici cu AK47 la purtător în magazine și zone gri pe hartă unde acționează spectrul roșu al virusului Ebola dar și cu oameni ce te primesc cu brațele deschise din lunca Nilului până în cătunele de pe muntele Ruwenzori.

Ortodoxia a ajuns în mod paradoxal în acest colț de lume. Uganda a primit ortodoxia la începutul secolului trecut ca un rezultat al propriei căutări și descoperiri. Fostă colonie britanică, Evanghelia era cunoscută în rândul populației autohtone. Mergând pe firul tradiției apostolice, un grup condus de anglicanii Rebuen Mukasa și Obadiah Basadjikitalo au studiat izvoarele istorice ale creștinismului și au descoperit trimiterile la primele comunități ortodoxe apostolice. Continuând cercetările, în 1919, comunitatea condusă de Reuben Mukasa a trimis scrisori către diferite comunități ortodoxe din întreaga lume. Apoi au fondat prima comunitate ortodoxă locală, cu ajutorul ortodocșilor din Egipt.

Astăzi la Nairobi există un seminar ortodox unde au fost pregătiți preoți și diaconi indigeni, comunitățile de aici dezvoltându-se mai degrabă prin ele însele. În 2011 a luat ființă și prima mănăstire de maici ce poartă hramul Sfânta Maria Egipteanca.

Trebuie menționat că Biserica Ortodoxă are rădăcini adânci în Africa fiind înființată de Sfântul Apostol Marcu în anul 42, prin fondarea comunității creștine din Alexandria, Egiptul de astăzi.  Din păcate tulburările istoriei dar și faptul că nu s-a folosit principiul traducerii în limba locală, păstrându-se limba greacă de cult, a dus la dispariția creștinismului ortodox în multe zone, de exemplu în Sudanul de astăzi.

În secolul al XIX misionarii apuseni au venit în număr mare evanghelizând Africa centrală iar unii africani au intrat în contact cu vechile izvoare ale creștinismului. Este interesant că în mod independent dar convergent, grupuri diferite din estul şi din vestul Africii, au făcut aceaste descoperirei. În momentul de față există comuntății ortodoxe importante în jurul Lacului Victoria, în Uganda, Kenya sau Tanzania. Natalitatea mare (o medie de șase copii/mamă) și noile convertiri fac ca la o slujbă a Botezului să fie zeci, sute de neofiți.

Domnul să apere această tânără biserică!

 

DrftBaAX4AIkdA4

Despre noi

Blogul nostru s-a născut în 2013, în contextul campaniilor de denigrare a valorilor creștine din presă și social-media. Mulțumim mult pentru că ai fost alături de noi și ne-ai dat puterea de a merge mai departe!

Dacă dorești să ajuți misiunea noastră, o poți face printr-o donație de 1$/lună pe Patreon: https://www.patreon.com/avereabisericii.

De asemenea ne poți scrie pe avereabisericii@gmail.com.

Doamne ajută!

Leave a Reply

%d bloggers like this: