Sari la conținut
Prima pagină » Salonic: Poliția a împiedicat aruncarea Sfintei Cruci în mare

Salonic: Poliția a împiedicat aruncarea Sfintei Cruci în mare

Tesalonic, Grecia. Polițiștii, foarte numeroși, a împiedicat pe 6 ianuarie aruncarea Sfintei Cruci în mare, conform tradiției, în urma interzicerii de către Guvern a oricărei manifestări legate de Bobotează în afara locașului de cult.

Niște tineri curajoși, fără preot și fără slujbă, doar cu „Tatăl nostru”, au îndrăznit să-și manifeste credința în Salonic. Reacția Poliției? Vedeți cu câtă înverșunare încearcă să împiedice aruncarea lemnului sfânt în ape. Parcă sunt demonizați „apărătorii” legii. În cele din urmă, un tânăr reușește să arunce Sfânta Cruce în mare și să o sărute, după ce o scoate din nou la mal. Este arestat. La fel, și o tânără mai activă.

Mulțimea îi apostrofează pe polițiști: „Ne tratează ca și cum am fi teroriști!” Interesant cât de multă presă a venit. O fi fost anunțat evenimentul sau autoritățile se așteptau la asemenea manifestări spontane ale credincioșilor greci, care s-au văzut loviți de atâtea ori în cele mai profunde sentimente religioase?

Este o situație total jalnică! Contextul general al acestor zile: se slujește de câteva săptămâni doar cu patru persoane în biserică: preot, cântăreți, paraclisier. Fără credincioși. Încălcarea legii îl costă 1.500 euro pe preot și 300 pe fiecare credincios în parte. Se anunțase că pe 25 decembrie, pe 1 și pe 6 ianuarie vor putea participa și câțiva credincioși, o persoana la fiecare 15 metri pătrați. Nu mai mult de 25 de persoane în bisericile parohiale sau 50 la catedrale.

Pe 2 ianuarie, Guvernul a anulat hotărârea anterioară. A interzis prezența credincioșilor de Bobotează!!! ATENȚIE: pentru prima dată (!) Sfântul Sinod și-a înălțat glasul, cerând bisericile deschise de Bobotează, după cum fusese stabilit.

Guvernul a refuzat. Ierarhia s-a întrunit iar online și a decretat: poruncim tuturor preoților să facă slujbe cu bisericile deschise pentru credincioși, cu analogia amintită, de o persoană la 15 metri pătrați.

Mai marii nu au fost deloc mulțumiți… O reacție e ceea ce vedeți în acest video. Nu a contat că oamenii au fost îngrămădiți pe faleză, bruscați… Acum nu mai exista niciun virus. SINGURA MISIUNE a Poliției a fost: SĂ NU AJUNGĂ CRUCEA SFÂNTĂ ÎN APĂ! Multă îndârjire! Domnul să ne miluiască pe toți! Vom avea nevoie…

Comentariul aparține unui părinte din Sfântul Munte Athos.

+++

Mitropolitul Ieronim din Kalavrita a sfințit apele din mare, în Aigio, onorând sărbătoarea Epifaniei în ciuda măsurilor coronavirusului. Doi credincioși au sărit în apă pentru a prinde crucea aruncată de mitropolit.

Garda de Coastă a intervenit și a aplicat o amendă de 1.500 de euro Mitropoliei și 300 de euro celor doi tineri, pe baza dispozițiilor de protecție împotriva covid-19.


O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii