„Pocăința adevărată (in lb.greaca ”metanoia”,-schimbarea minții) nu este de natură psihologică, ci duhovnicească (spirituală, împreună lucrare cu energii nedespărțite de Dumnezeu), pentru că e lucrare a lui Dumnezeu… Părerile psihologiei, observațiile ei despre om sunt valoroase, deoarece descriu faptul că pe lângă rațiune există și ceva mult mai adânc. Însă analizele psihologice sunt copilărești față de învățătura Părinților Bisericii… [iar] psihanaliza nu-l vindeca pe om ci mai mult îl tulbură.
Psihologia este foarte apropiată de tradiția apuseană și de aceea există o prăpastie între ea și tradiția ortodoxă.”
Cuvintele aparțin Sfântului Sophrony Saharov, părintele de la Mănăstirea Saint John din Essex.
De asemenea: „La omul bolnav psihic nu este afectat doar așa-zisul inconștient, ci și mintea, care este ochiul sufletului… Când urmăm viața duhovnicească nu mai avem nevoie de psihanaliză. La problemele moștenite, ereditare, poate ajuta și neurologia”.
Se poate vorbi despre o astfel de abordare, în măsura în care Biserica propune și fundamentează o antropologie diferită. În Biserică creștinul poate să depășească psihologicul într-un plan al spiritualității (duhovniciei); omul duhovnicesc îl cunoaște pe Hristos în chip real, Hristos nu este un Dumnezeu transcendent ci este Dumnezeu ipostas-persoana ce a promis ca va veni și va locui în cei ce îl mărturisesc.
Viața în Biserică ne așează în relație cu El dincolo de ceea ce poate identifica psihologia. Învățătura tradiției ne stă la dispoziție, cu toată bogăția ei, ea ne descoperă puterea harului pe care Hristos a promis că va rămâne lucrător în Biserica sa. În Hristos harul plinește unirea minții cu inima, regăsim un echilibru firesc. Pentru a ajunge la înțelesurile noastre trebuie să mergem în Biserică, să asumăm durerea. Vom afla astfel veșnicia spre care ne cheamă Domnul și o vom afla cu bucurie.
Să ne ajute Domnul să dăm mărturia cea bună, acolo unde suntem chemați fiecare.
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!
Cat de departe suntem de Hristos!
Multumesc ptr articol!
Comentariile sunt închise.