Sari la conținut
Prima pagină » PS Sofronie: „Fruntea sus și inima deschisă către Dumnezeu! Stresul și frica scade imunitatea”

PS Sofronie: „Fruntea sus și inima deschisă către Dumnezeu! Stresul și frica scade imunitatea”

„Cercetătorii au constatat, în urma studiilor pe care le-au făcut, că stresul, frica, angoasa, anxietatea, panica, nu doar că duc la suferințe psihice, cum este depresia, foarte la modă în lumea noastră modernă, dar scad capacitatea de apărare a organismului împotriva bolilor, inclusiv a celor organice, trupești, în cazul de față împotriva pandemiei care devastează umanitatea” a spus PS Sofronie.

Episcopul Sofronie a urmat cursurile Facultății de Medicină din Timișoara și a lucrat ca medic stagiar în Arad la Spitalul Judeţean şi la Spitalul Municipal.

„Stresul, frica, panica scad imunitatea organismului și atunci el se luptă mult mai greu cu pericolul… Să avem mare grijă ce fel de informații primim și să nu dăm crezare tuturor știrilor care vin, mai ales celor alarmiste, pentru că, deși Dumnezeu îngăduie suferința oamenilor, El nu vrea moartea noastră, ci ne îndeamnă să ne întoarcem la El.

PS Părinte Sofronie a spus că putem folosi acest timp în mod benefic pentru trup și pentru suflet, acesta poate fi „un timp în sânul familiei, o ocazie pentru rugăciunea împreună, a tuturor membrilor familiei, o ocazie pentru apropierea mai intensă, mai profundă de Dumnezeu, cu atât mai mult cu cât dorul după sfintele slujbe, după participarea la Sfânta Liturghie și la Laudele Bisericii este arzător și a cuprins inimile tuturor.

Iar dacă pentru suflet nu ne îngrijim foarte tare, găsim mult răgaz pentru trup. De altfel, și frica de boală este tot o îngrijire a trupului, dar ascunde și preocuparea sufletului de data aceasta.

Dacă omul fără aer se sufocă, este în pericol de moarte, cum se întâmplă și în cazul pandemiei prin care trece omenirea, la fel și sufletul, fără rugăciune, care este aerul sufletului, este în pericol de moarte.

Deci, regăsind sănătatea trupului, avem ocazia unică să regăsim și sănătatea sufletului. Desigur, prin rugăciune și chiar prin priveghere.

La vreme de încercare, la vreme de ispită este mare nevoie de rugăciune, prin care să redescoperim frumusețea iubirii lui Dumnezeu față de oameni.

Preasfinția Sa a recomandat să punem mâna pe o carte bună sau să căutăm frumosul în diferite creații: „În primul rând Dumnezeu este Cel Care umple singurătatea noastră, dar apoi tot ceea ce este frumos în jurul nostru și în casele noastre, ce ne-au lăsat marii Părinți, marii scriitori, marii artiști, marii compozitiori, putem acum să folosim.

Să redescoperim bucuria audiției muzicale, să îl ascultăm pe Bach, pe Beethoven, pe Mozart, pe compozitorii din epoca barocă, pe cei contemporani nouă care au compus muzică frumoasă, chiar contemporani în sensul modern și post-modern al cuvântului, cum este Vangelis sau Jean Michel Jarre și alții.

Sunt atâtea modalități de a ne petrece timpul liber și de a ne umple singurătatea, începând însă cu rugăciunea și terminând cu ea, pentru ca pacea lui Dumnezeu să se așeze în sufletele noastre, în viețile noastre, în casele noastre, pe care să le transforme în biserici.

Fruntea sus, inima deschisă și să Îl chemăm insistent pe Dumnezeu în rugăciune!”.

Episcopul Oradiei are 52 de ani, cunoaște nouă limbi (germana, franceza, engleza, rusa, italiana, maghiara, sârba, croata și, bineînțeles, româna) și înainte de a deveni episcop a practicat medicina.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii