Prințul Philip și ortodoxia

Prințul Philip și ortodoxia

|
10/04/2021
|
1 comentariu
|

Astăzi a trecut la Domnul Prințul Philip, duce de Edinburgh. Prințul Philip s-a născut și a fost botezat ortodox, în insula Corfu, ca nepot al regelui George l al Greciei. Ar fi putut fi Regele Greciei dar a renunțat la acest drept prin căsătoria cu Regina Elisabeta. Prin căsătoria sa a preluat

În 1990 Prințul Philip a reluat legătura sa cu ortodoxia, ținând legătura cu un episcop ortodox rus din Londra. Avea în intenție atunci o vizită în Muntele Athos. Dacă înainte a avut unele declarații controversate legate de ecologie, la o conferință ortodoxă asupra ecologiei din Grecia acesta spunea: „Biserica Ortodoxă a știut dintotdeauna că orice formă de exprimare religioasă, închinare, rugăciune, sărbatorire, propovăduire, viață monastică sau mistică – poate asigura inspirația pentru un răspuns practic la criza ecologică.”

Mama sa Prințesa Alice a fost într-adevăr profund religioasă, după ce s-a convertit la Biserica Ortodoxă Greacă în 1928. După război, a fondat un ordin al maicilor ortodoxe numit Sfintele Marta și Maria. Vorbea foarte bine limba greacă și în ultimii ani, când a venit să locuiască la Londra, a ținut o capelă ortodoxă în Palatul Buckingham. Este înmormântată în mănăstirea ortodoxă de pe Muntele Măslinilor.

Fiul său Prințul Charles a moștenit de la dânsul interesul puternic față de Biserica Ortodoxă, fiind deseori prezent la diferite sărbători din muntele Athos. De fapt Prințul Philip, ca și Charles, este membru de onoare al „Fundației Prietenii Muntelui Athos”. Și prințul Charles are la reședința sa de la Highgrove o capelă cu icoane bizantine.

Uneori spunem în viața noastră lucruri care nu ne mai definesc după aceea, și în cazul Prințului Philip există unele remarci mai puțin fericite. Nu știm cât de mult a mers admirația sa pentru spiritualitatea ortodoxă dar cu siguranță aceasta a existat, nu știm în ce măsură a fost apropiat de aceasta în ultima parte a vieții, judecata nu ne aparține nouă.

Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească!

Despre noi

Blogul nostru s-a născut în 2013, în contextul campaniilor de denigrare a valorilor creștine din presă și social-media. Mulțumim mult pentru că ai fost alături de noi și ne-ai dat puterea de a merge mai departe!

Dacă dorești să ajuți misiunea noastră, o poți face printr-o donație de 1$/lună pe Patreon: https://www.patreon.com/avereabisericii.

De asemenea ne poți scrie pe avereabisericii@gmail.com.

Doamne ajută!

Un comentariu la “Prințul Philip și ortodoxia

  1. Hristos sa’l odihneasca in Cetatea cea de Sus iar pe noi sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca. Amin!

Leave a Reply

%d bloggers like this: