Mucenicul Edward - un sfânt mai puțin cunoscut

Mucenicul Edward – un sfânt mai puțin cunoscut

|
20/06/2022
|
0 comentarii
|

Un sfânt mai puțin cunoscut în România este Mucenicul Edward, rege al Angliei. Pe când Anglia era încă ortodoxă sau, mai bine zis, creștinismul apusean și răsăritean erau una, Edward era un prinț ca din poveștile bunicilor noastre, crescut în evlavie și iubire de Dumnezeu.

Oamenii îl iubeau pentru că întruchipa un model creștin al smereniei și milei. Dar din uneltirile celor de la curte, este ucis pentru a fi înlocuit la tron, după doar trei ani de domnie. Dragostea oamenilor a continuat și după moarte, iar minunile de la mormântul lui au fost atât de mari și de evidente încât a fost recunoscut ca sfânt.

În noaptea în care Edward a murit, trupul său a fost adăpostit în casa unei femei bătrîne, oarbă, care locuia în pădurea unde a fost ucis. În chip minunat femeia a început să vadă după ce a prohodit tânărul rege.

Rivalii săi l-au înmormântat în apropiere, cât mai discret, fără onoruri regale. Lângă mormântul său a apărut un izvor şi mulţi oameni, care au folosit acea apă, s-au vindecat. Mai târziu regele Edward a fost recunoscut de biserică drept sfânt iar trupul său a fost mutat la mănăstirea din Shaftesbury, fiind vizitat de mii pelerini, mulți dintre ei primind vindecare de boli sau ajutor. Mănăstirea a devenit Mănăstirea Sfântului Edward.

Prințul Edward a devenit rege spiritual al Angliei, este pomenit pe 20 iunie. Și exact ca în familiile sfinților din vechime, nepoțelul său va deveni mai târziu alt mare și sfânt rege, Edward Mărturisitorul – un fel de Constantin cel Mare al Angliei.

Despre noi

Blogul nostru s-a născut în 2013, în contextul campaniilor de denigrare a valorilor creștine din presă și social-media. Mulțumim mult pentru că ai fost alături de noi și ne-ai dat puterea de a merge mai departe!

Dacă dorești să ajuți misiunea noastră, o poți face printr-o donație de 1$/lună pe Patreon: https://www.patreon.com/avereabisericii.

De asemenea ne poți scrie pe avereabisericii@gmail.com.

Doamne ajută!

Leave a Reply

%d bloggers like this: