Părintele Arhimandritul Partenie este starețul Mănăstirii Sfântul Pavel din Muntele Athos, mănăstirea a cărui duhovnic a fost o perioadă și Cuviosul Părinte Sofronie Saharov.
Părintele stareț a trimis un mesaj de mângâiere și întărire către credincioșii greci, în condițiile în care aceștia au fost lipsiți de slujbele din Postul Mare și de slujba Învierii.
„În 1954 am venit la Sfântul Pavel și m-am făcut monah. Anul acesta, pentru prima oară, am prăznuit Paștele singuri. Totdeauna aveam alături 150-200 de pelerini, care erau o mângâiere pentru noi, iar în total în Sfântul Munte 5000. Cu toată dragostea, vă spun că mă doare acest lucru. Și aceasta se întâmplă din pricina păcatelor noastre, pentru că oamenii s-au îndepărtat de la calea lui Dumnezeu”, spune părintele stareț Partenie.
Părintele a îndemnat politicienii să deschidă bisericile, să lase oamenii se roage pentru ieșirea din acest impas: „Anul acesta, bisericile noastre, în Atena și în Tesalonic, au fost un cimitir. Toți oamenii închiși în casele lor, bisericile închise. Politicienii, bine fac că iau aceste măsuri, care sunt însă măsuri omenești. Nu-i judecăm. Dar le trimit un mesaj, că aceste măsuri nu sunt suficiente. Îi rog pe politicieni și pe conducătorii noștri bisericești să cheme lumea, să deschidă bisericile, să lase lumea să iasă afară, să scoată icoanele, să facă litanii, să-L roage pe atotputernicul Dumnezeu, ca să ridice această ispită.
Nu ne salvează conducătorii acestui veac, ci numai Dumnezeul Atotputernic. El ne va salva. Deschideți bisericile, lăsați lumea să iasă afară, scoateți icoanele, îngenunchiați, așa cum au făcut ninivitenii. Să-L rugăm pe Dumnezeu, atotputernicia Lui, să ridice această ispită, altfel, nu știu ce se va întâmpla cu noi.
Nu vă înșelați, numai Dumnezeu ne va salva, numai Doamna noastră, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, numai Sfinții Apostoli, numai Sfinții noștri, și rugăciunea noastră și credința noastră în Dumnezeu. Și să lepădăm toate lucrurile necredinței.”
Părintele arhimandrit Partenie a amintit de vremurile din urmă când se va petrece pecetluirea despre care vorbește Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul: „Noi, creștinii, credem în atotputernicia lui Dumnezeu, suntem botezați, mirunși cu pecetea lui Dumnezeu. Pecetea Darului Duhului Sfânt.
Cei care nu sunt botezați și vor să se pecetluiască, să facă ce vor, dar nu ne forțați pe noi, creștinii, pentru că orice ați face Hristos va birui. Spune: „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi și Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor și Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri” Matei 10:32-33.”
Părintele a încheiat spunând: „Domnul nostru a biruit lumea. Nu vă temeți, Mi s-a dat toată puterea în cer și pe pământ, Eu am biruit lumea. Aceasta este mărturisirea noastră și aceasta este credința noastră.
Hristos a înviat! Adevărat a înviat! ”
Mănăstirea Sfântul Pavel a fost înființată în a doua jumătate a secolului al X-lea de Sfântul Pavel Xeropotamitul, care a trăit într-o peșteră mai sus de locul unde se află mănăstirea.
Pe teritoriul mănăstirii se află schitul Nea Skiti și schitul românesc Lacu. În momentul de față mănăstirea și schiturile numără împreună 130 viețuitori.
Mai mulți domnitori români au ajutat mănăstirea în perioda imperiului otoman: Sfântul Ștefan cel Mare și Sfânt, Sfântul Neagoe Basarab și fiul său, Teodosie, Radu Paisie, Matei Basarab, Miron Costin, Sfântul Constantin Brâncoveanu și alții.
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!
Minunate vorbe. Dar oare parintele e impotriva ereziei ecumeniste? Altfel, vb. ca marii filosofi goi de Dumnezeu.
Comentariile sunt închise.