Sari la conținut
Prima pagină » Novak Djokovic pe locul al patrulea în ierarhia all-time ATP. „Înainte de a fi sportiv, sunt creştin ortodox”

Novak Djokovic pe locul al patrulea în ierarhia all-time ATP. „Înainte de a fi sportiv, sunt creştin ortodox”

Novak Djokovic ocupă în acest moment primul loc în clasamentul ATP, pentru a 269-a săptămână. Astfel l-a depăşit pe legendarul tenismen Jimmy Connors, care a ocupat timp de 268 de săptămâni podiumul ierarhiei clasamentului ATP și se află pe locul al patrulea în ierarhia all-time a liderilor acestui clasament. Djokovic va urca pe locul al treilea peste o săptămână, pe locul ocupat de sportivul american de origine cehă Ivan Lendl (270 de săptămâni). În acest moment pe primul loc este elveţianul Roger Federer (310 săptămâni), urmat de americanul Pete Sampras (286 săptămâni).

Novak Djokovic este lider însă și prin mărturisirea credinței lui. Djokovic nu se sfiește să se roage în timpul unei întâlniri, să își declare atașamentul față de credința creștină într-un interviu sau să poarte cruciuliţa sa în jurul gâtului.

„Acesta este cel mai important titlu al vieții mele, pentru că înainte de a fi sportiv sunt creștin ortodox”, a spus sportivul în aprilie 2011 când a primit Ordinul Sfântul Sava în gradul I din mâinile Patriarhului Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Ordinul Sfântul Sava este cea mai înaltă distincție din Biserica Ortodoxă a Serbiei și i-a fost acordată în special pentru contribuţia sa la renovarea bisericilor și mănăstirilor din Serbia, țara sa natală.

Pentru că Djokovic este și un adevărat ctitor. Datorită sumelor obţinute din turneele câştigate, sportivul este milionar și din această poziţie, el îi sprijină pe de o parte pe cei defavorizaţi dar și ajută acolo unde simte că este nevoie. Multe biserici afectate de răboi sau de trecerea vremii au beneficiat de ajutorul său iar în decembrie anul trecut, Novak Djokovic a contribuit cu 94.000 euro pentru renovarea unei școli din localitatea Pozega.

Mai mult,în octombrie anul trecut jucătorul de tenis a anunțat deschiderea unui restaurant care oferă hrană gratuită celor fără adăpost și celor săraci. Sportivul este un model de filantropie, întrucât este preocupat de viitorul copiilor din ţara sa unde salariul minim este situat la mai puțin de 200 euro pe lună. Pentru generozitatea sa, UNICEF l-a numit pe bună dreptate Ambasadorul Bunăvoinței în Serbia: „Novak Djokovic este un adevărat campion al copiilor din întreaga lume. El demonstrează că vocile și acțiunile puternice pot face diferenţa pentru copii’, a declarat Yoka Brandt, director adjunct al UNICEF.

Este un caz care ne inspiră, Novak Djokovic nu și-a pierdut rădăcinile iar credinţa şi generozitatea sa împodobesc în chip frumos succesul lui. Și la fel ca și cazul Simonei Halep, ambii i-au mulţumit lui Dumnezeu pentru fiecare victorie. Și să nu uităm, „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri” (Matei 10, 32).

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *