Sari la conținut
Prima pagină » Noi doar mărturisim Evanghelia

Noi doar mărturisim Evanghelia

Zilele trecute am participat la un eveniment dedicat educației creștine, cu bucuria de a observa cum planul intenției este depășit și se face încă un pas înspre îmbunătățirea conținutului și metodologiei orei de religie .

Au fost două zile de prelegeri și discuții, 28 și 29 aprilie, s-a desfășurat în București și a reunit 19 comunicări. Sfântul Ioan Gură de Aur a fost patronul spiritual și tematic al întâlnirii iar lucrările simpozionului au evidențiat în acest sens actualitatea scrierilor sfântului sirian pentru pedagogie, psihopedagogie și, tangențial, pentru parenting-ul creștin.

În plan concret rezultatul simpozionului va fi o carte ce va cuprinde toate comunicările prezentate în cele două zile, culegerea fiind oferită gratuit profesorilor de religie ca instrument de lucru.

Lucrările simpozionului au fost deschise chiar de către Părinte Patriarh Daniel care a amintit demersul realizat de părinți pentru apărarea orei de religie ( în acest timp mass-media vuia despre o presupusă îmbolnăvire gravă, evidență a planului ficțional în care se mișcă o parte a presei din România).

Foarte călduroasă a fost prezența domnului academician Ionel Valentin Vlad, președinte al Academiei Române. Acesta a transmis profesorilor de religie aflați în sală un mesaj de recunoaștere, susținere și încurajare, mărturisind că educația creștină începe în familie și este completata în cadrul instituțional al școlii prin misiunea apostolică a profesorului de religie.

Doamna Liana Stanciu a subliniat din partea Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie faptul că ceea ce este mai bun pentru copiii noștri începe cu Dumnezeu. Vocea părinților trebuie sa se audă și să vină în apărarea profesorilor de religie când aceștia sunt atacați și intimidați de presa și ong-urile seculariste , cum este recentul caz al profesorului de la Brașov.

Legat de acest subiect de reținut replica nonconformistă a părintelui Constantin Necula care s-a ridicat colocvial și a întrebat sala: ”De ce ne fac homofobi, oare noi îi facem ,,homolovi”? Noi doar mărturisim Evanghelia.”

Au fost trei module de lucru, dedicate din punct de vedere educațional-creștin familiei, școlii și misiunii Bisericii. Conexiunea triadei Biserică-Familie-Școală, punctată poate mai mult la nivel teoretic în prima parte a prelegerilor, a trecut în planul dezbaterii, sinergiilor și al întâlnirii în timpul grupurilor de lucru. Am încercat să mă plimb între cele trei module, cel mai efervescent și mai ancorat în practica a fost cel moderat de părintele Constantin Necula.

Cuvântul cheie a fost iniţiativa, depăşirea formalismului, 92.8% este un referendum care a probat competenţa profesorilor de religie, aceştia sunt ambasadorii Bisericii în şcoala românească. Totodată un asemenea rezultat obligă la dedicare, autodepășire, integritate și curaj.

Sper ca viitorul material publicat să conțină și concluziile/problemele abordate în cele trei comisii, ca tematică punctez câteva dintre ele: mediul familial este în criză, extremele existente în relația părinți – școală (dezinteres versus exces), efectele imigrației asupra familiei și educației copilului, necesitatea unui master aplicat de pedagogie creștină, problema copiilor abandonați, problema metodei scolastice, lipsite de vitalitate, a limbajului de lemn în pedagogia creștină, frustrările legate de administrație, necesitatea unui parteneriat real între școală și parohie, problema dublei raportări administrative a profesorului de religie.

O veste bună a fost fondarea Asociației Profesorilor de Religie care este pe cale să apară din punct de vedere juridic. În acest cadru se vor putea organiza serii de conferințe, școli de vară, grupuri informale pe localități, profesorii de religie vor putea să facă front comun, să fie vocali și activi, mărturisitori.

Cred că nu este doar o părere, ultimele încercări legate de scoaterea mesajului creștin din societate au adus românilor un plus de unitate și atitudine creștină.

Secerişul este mult, dar lucrătorii sunt puţini; rugaţi deci pe Domnul secerişului, ca să scoată lucrători la secerişul Său.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Un comentariu la „Noi doar mărturisim Evanghelia”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *