Sari la conținut
Prima pagină » Nigeria: atacuri asupra comunităților creștine din Kaduna

Nigeria: atacuri asupra comunităților creștine din Kaduna

„Creștinii sunt uciși precum puii de găină” a declarat un arhiepiscop nigerian pentru LifeSiteNews vorbind despre sacrificarea creștinilor în țara sa și tăcerea media din jurul acestor crime. Arhiepiscopul Matthew Mansoo Ndagoso povestește cum creștinii din nord-vestul țării trăiesc cu frică constantă, cum este și ținutul Kaduna unde locuiește, regiune dominată de musulmani.

„În alte părți ale țării, dacă se întâmplă ceva, președintele apare. Dar aici oamenii sunt uciși și nu se face nimic”, a spus el. Ndagoso afirmă că există „o persecuție sistemică a creștinilor în aceste state”, dar liderii națiunii „nu au voința politică de a aborda problemele, de a aplica dispozițiile Constituției privind egalitatea religiilor și egalitatea cetățenilor în fața legii .”

Mai multe atacuri au avut loc asupra comunităților creștine din Kaduna au avut loc începând cu luna octombrie în care și-au pierdut viața mai multe sute de creștini. Într-un articol Ndagoso declara faptul că „acest conflict a dus la arderea a numeroase sate,vă pot spune că din ianuarie până în prezent mai mult de 10 sate, majoritatea creștine, au fost arse și distruse. Există mii și mii de persoane strămutate intern în satele din zona în care ne ocupăm.”

Teoretic, Constituția Nigeriei prevede libertatea religiei și egalitatea tuturor în fața legii, notează Ndagoso, dar  creștinii din aceste state din nord-vest unde sunt minoritari nu sunt luați în serios, nu sunt apărați iar drepturile lor nu sunt respectate. De aceea atmosfera de zi cu zi este una de teamă printre sătenii creștini, afirmă arhiepiscopul.

„Chiar acum când vă vorbesc”, a adăugat Ndagoso, „sezonul ploios a venit, iar sătenii care ne oferă hrană se tem că vor merge la ferme deoarece vor fi răpiți sau uciși. De fapt, mă tem că dacă nu se va întâmpla nimic în următoarele două luni, când oamenii ar trebui să planteze, și nu merg la ferma lor, numai Dumnezeu știe ce se va întâmpla cu noi anul viitor în ceea ce privește securitatea alimentară. Acestea sunt lucrurile despre care ar trebui să vorbească comunitatea internațională”.

În această săptămână, în seara de luni, 29 aprilie, milițiile Boko Haram au invadat comunitatea creștină din Kuda, lângă Madagali. Teroriștii au mers din ușă în ușă ucigând 25 de persoane.

Cu 186 milioane de locuitori, Nigeria este cea mai populată țară din Africa și cea de-a șaptea țară în lume, având a treia cea mai mare populație de tineri din lume, după India și China, cu peste 90 de milioane de locuitori sub 18 ani. Jumătate din populația Nigeriei este creștină, locuind preponderent în partea de sud a țării, și jumătate musulmană, în așezările din partea de nord.

Peste 27.000 de persoane au fost ucise de milițiile Boko Haram și alte 2 milioane sunt refugiate.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!