Sari la conținut
Prima pagină » Unul din șapte creștini a fost supus la persecuții pe baza credinței în 2022, la nivel mondial

Unul din șapte creștini a fost supus la persecuții pe baza credinței în 2022, la nivel mondial

Unul din șapte creștini este supus la persecuții grave și discriminare pe baza credinței, la nivel mondial, situația practic înrăutățindu-se, cele mai afectate fiind comunități de creștini din nordul Africii și Asia. Practic 360 de milioane de creștini au suferit persecuții în 2022 pentru credința lor, conform unui raport al fundației Open Doors.

Nu este o surpriză raportul Open Doors deoarece și în anii anteriori pandemiei persecuțiile fiind la un nivel apropiat, dar 2022 a fost cel mai rău an pentru creștini pe fondul intensificării nivelului de violență, discriminare în viața publică.

Raportul se referă la 50 de țări, fiind prezentat la Roma săptămâna trecută, iar în rândul primelor zece țări sunt 5 țări din nordul Africii și 5 țări din Asia. Mai jos lista celor zece țări și situația pe scurt:

  • 10. Sudan – După lovitura de stat militară din 2019, violența și presiunea asupra creștinilor s-a înrăutățit, existând o teamă zilnică printre creștini.
  • 9. Afganistan – După preluarea puterii de către talibani, creștinii care nu și-au părăsit țara sunt forțați să-și ascundă credința iar dacă sunt descoperiți, pot fi chiar condamnați la moarte.
  • 8. Iran – Bisericile creștine sunt văzute ca o amenințare de regimul islamist, unii creștini au fost amenințați cu închisoarea.
  • 7. Pakistan – Sub umbrela legii legate de blasfemie credincioșii creștini sunt persecutați, de asemenea femeile și fetele creștine sunt vulnerabile la răpire și mariaj forțat.
  • 6. Nigeria – În această țară sunt supuși violențelor și uciși cei mai mulți creștini de către nomazii fulani și milițiile islamiste, țara fiind împărțită între nordul musulman și sudul creștin.
  • 5. Libia – În situația anarhică din Libia atât nativii cât și imigranții creștini sunt vizați de persecuții, răpire și chiar ucidere.
  • 4. Eritrea – Creștinii care îndrăznesc să organizeze întâlniri fără autorizație oficială riscă arestul. Peste o mie de credincioși sunt privați de libertate fără alte acuzații.
  • 3. Yemen – Criza umanitară din această țară continuă și oricine este suspectat a fi creștin este privat de ajutoare în mod deliberat și poate fi exclus sau chiar ucis de cei din propriul trib.
  • 2. Somalia – Militanții islamiști și-au intensificat „vânătoarea” de creștini iar atacurile violente sunt în creștere.
  • 1. Coreea de Nord – cel mai periculos loc din lume pentru creștini, conform „Open Doors”. Descoperirea calității de creștin înseamnă moarte fie prin execuție, fie prin condamnare la muncă silnică. Există lagăre de muncă forțată pentru creștini.

Organizația „Open Doors” este o rețea mondială de ONG-uri creștine non-profit, prezentă actualmente în peste 50 de țări.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii