Sari la conținut
Prima pagină » Moaștele Sfântului Grigorie Palama vor fi aduse la București de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou

Moaștele Sfântului Grigorie Palama vor fi aduse la București de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou

În acest an vor fi aduse la București, cu ocazia pelerinajului Sfântului Dimitrie Basarabov din 27 octombrie, moaștele Sfântului Grigorie Palama.

Sfântul Grigorie s-a născut în anul 1296 în Constantinopol și a rămas orfan de tată de mic. Și-a terminat studiile cu bine și a avut grijă de mama și frații săi, pe care-i ținea din munca sa. Fiind o familie cu viață de rugăciune și apropiere de biserică, s-au hotărât să își dedice întru totul lui Hristos.

Mama a primit schima monahală într-o mănăstire de maici, iar Grigorie și frații săi au plecat în Muntele Athos, unde au deprins ascultarea și rânduiala vieții monahale sub bătrânul Nicodim din Marea Lavra.

Sfântul Grigorie s-a retras după o vreme în pustia athonită unde a cunoscut îndeaproape rugăciunea inimii practicată de eremiții isihaști.

Isihasmul și practica rugăciunii inimii a fost atacată la Constantinopol de un anume Varlaam de Calabria, încercând înfierearea ei printr-o filozofie de inspirație apuseană. Sfântul Grigorie Palama a scris în apărarea lucrării harului lui Dumnezeu și a pustnicilor de pe muntele Athos trei răspunsuri ce sunt astăzi referințe în spiritualitatea ortodoxă. Pentru viața și mărturisirea sa a fost ales ierarh al Tesalonicului.

Într-o călătorie către Constantinopol a căzut în mâinile turcilor. Predicând prizonierilor creștini dar și răpitorilor, cruțându-i viața doar pentru a obține o răscumpărare. Abia după un an de prizonierat Sfântul Grigorie a putut sî se întoarcă la frații săi întru Hristos din Tesalonic.

Vindecarea unui călugăr cu dureri mari de cap

De Sfântul Grigorie sunt legate mai multe întâmplări minunate. Un călugăr din Tesalonic suferea de dureri mari și era descurajat din cauza diagnosticului sumbru. Mult se ruga și odată l-a văzut în vis pe Sfântul Grigorie cum s-a apropiat și și-a pus dreapta pe creștet, chiar în locul unde durerea era mai mare. „Apoi a făcut semnul Sfintei Cruci și din degetele sale parcă a curs ulei sfințit cu care mi-a uns fața“.

După această vedenie, când ieromonahul s-a trezit din somn, durerea de cap și descurajarea l-au părăsit, mulțumind Domnului si slujitorului Său, Grigorie.

O altă întâmplare este legată de un pustnic athonit care a văzut în vedenie un sobor minunat format din marii ierarhi ai bisericii, cu cei trei Sfinți Ierarhi: Sf Vasile cel Mare, Sf Grigorie Teologul și Sf Ioan Gura de Aur, iar la loc de cinste lângă aceștia fiind chemat și Sfântul Grigore Palama, arhiepiscop al Tesalonicului.

Moaștele Sfântului Grigorie Palama vor fi aduse luni, în jurul orei 13.00 din Grecia, și împreună cu moaștele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie, vor fi așezate în Dealul Patriarhiei alături de Cuviosul Dimitrie Basarabov. Un împărat și evlavioasa sa mamă și doi ierarhi, reuniți la sărbătoarea Sfântului Dimitrie, pustnicul păstor de pe colinele Dunării.

Pelerinajul de sărbătoarea Sfântului Dimitrie va avea loc în perioada 22-28 octombrie.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii