Sari la conținut
Prima pagină » ÎPS Teodosie: „Dumnezeu nu se îmbolnăvește niciodată și nu îmbolnăvește pe nimeni”

ÎPS Teodosie: „Dumnezeu nu se îmbolnăvește niciodată și nu îmbolnăvește pe nimeni”

ÎPS Teodosie a anunțat astăzi, după Sfânta Liturghie din fața catedralei din Constanța, hotărârea de a apăra chiar și în instanță dreptul bisericii ortodoxe de a-și desfășura Sfânta Liturghie așa cum a făcut-o timp de secole.  Dânsul a subliniat faptul că în Sfântul Potir este Hristos iar Dumnezeu nu se îmbolnăvește niciodată și nu îmbolnăvește pe nimeni.

Mai mulți reprezentanți din presă au venit la Liturghie, așteptând momentul împărtășirii credincioșilor, dar cei ce au dorit să se împărtășească au făcut-o în interiorul catedralei.

De asemenea ÎPS Teodosie a anunțat  că în noapte de 26 mai creștinii din Constanța vor face priveghere noaptea ca în ziua Învierii, pentru a recupera din bucuria Paștilor văduvită de interdicțiile din perioada izolării. O decizie asemănătoare a anunțat și biserica ortodoxă a Greciei.

Redăm mai jos cuvântul părintelui arhiepiscop:

„Odată ce am cunoscut ai cui suntem, că noi suntem ai lui Hristos, să înțelegem că Hristos este Cel care ne eliberează de toate. Suntem cei care îl purtăm pe Hristos în sufletele și în inimile noastre și trebuie să îl purtăm mai ales prin împărtășirea cu El.

Și iată ce lucru nefiresc în vremea noastră: cei ce se împărtășesc cu Hristos sunt vinovați că nu respectă nu știu ce regulă.

Iată, au venit cei din presă să mă vadă că împărtășesc. Ați venit degeaba, s-au împărtășit copiii și v-o spun: s-au împărtășit în biserică, dar tot vom împărtăși!

Pentru că cel mai sfânt lucru este socotit acum ca o osândă, ca lucrul cel mai rău. Așa înțelegem prorocirea Sfântului Proroc Daniil: Când va veni urâciunea pustiiri cine va sta la locul cel sfânt când citește să și înțeleagă.

Noi trebuie să înțelegem că fără Hristos nu avem nicio valoare. Hristos ne dă nouă valoare. Hristos a adus de la întuneric la Lumină femeia samarineancă.

De aceea luați aminte: în Sfântul Potir este Hristos. Dumnezeu nu se îmbolnăvește niciodată și nu îmbolnăvește pe nimeni.

De aceea să luăm aminte! Și vreau să cer acest drept chiar în instanță pentru că este un drept al Bisericii de când Biserica s-a întemeiat. De aceea să luăm aminte la femeia samarineancă: o femeie a biruit relele într-o cetate. Pentru că a venit să biruiască Adevărul. Adevărul este Hristos, orice deviere în altă parte este minciună. Adevărul este unul singur de aceea Hristos ne-a chemat la Sine, ne-a spus: Fără Mine nu puteți face nimic. De nu veți mânca Trupul Fiului Omului, de nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață întru voi. Trupul Meu este adevărată mâncare și sângele Meu este adevărată băutură spre viață veșnică. De aceea să luăm aminte că Dumnezeu este Cel care ne ține viața.

Spune psalmistul de atâta vreme: Lua-vei Duhul Tău și în țărână ne vom întoarce. Dacă Dumnezeu își va lua dragostea Sa de la lumea aceasta nu va mai fi aici nimic. Trimite-vei Duhul Tău și pe toți îi vei înnoi și fața Pământului o vei înnoi. Să rămâneți credincioși, să rămâneți cu bucuria că trăim în adevărul lui Hristos. Adevărul Învierii lui Hristos este adevărul cel mai puternic.

Și ne vom pregăti să mărturisim aceasta în noaptea de 26 spre 27 mai, așa cum face și biserica Greciei, ca să ne recuperăm Paștele, să fim aici împreună în acea noapte când se încheie sărbătoarea Învierii. Aceasta este rânduiala în biserică, slujba din a 39-a zi ( după Paște, a 40-a fiind Înălțarea n.r.) este ca noaptea Paștilor. Atunci o vom face tot noaptea, aici, ca să fim împreună.

Să ne ajute Dumnezeu să avem comuniune deplină, rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne dea apa cea vie! Apa cea vie este credința și învățătura cea adevărată. De această apă vie să ne împărtășim necontenit. De aceea rugăm pe Mântuitorul Hristos care a adus Lumină femeii samarinence, care avea o credință amestecată, ținea minte și de la iudei dar avea și zei păgâni. Și iată: din întunericul cunoștinței a scos-o Mântuitorul.

Să ne scoată și pe noi din acest întuneric al unei credințe îndoielnice: că unii cred că lingurița și Sfântul Potir îmbolnăvesc. Nicidecum. Este o tradiție vie prin care a trecut poporul nostru. Să nu dăm Lumina pe întuneric. Să rămânem în Lumină, fără Lumina lui Hristos noi nu putem să fim creștini.

De aceea rugăm pe Domnul Luminii, pe Mântuitorul Hristos, să ne aducă tuturor în inimile noastre harul învierii Sale, să ne întărească, să ne dea credință vie și lămurită și toți să avem bucuria să îl întâmpinăm pe Hristos în fiecare zi, să trăim cu El în fiecare ceas și în fiecare clipă, să vestim adevărul învierii lui Hristos și pe Hristos să îl ținem în sufletele noastre, în viața noastră și în toate momentele noastre să ne izbăvească de cumpenele de boli, de dureri, de orice necaz, nevoie și strâmtorare. Și mai ales Hristos venind în inima și sufletul nostru să ne izbăvească de îndoială, de frică, de boală, de necredință și de orice răutate.

Hristos a înviat!”

În final ÎPS Teodosie și-a exprimat dorința ca de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, protectorii municipiului Constanța, să se facă o procesiune creștină pe străzile orașului, dacă autoritățile vor permite acest lucru.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii