Sari la conținut
Prima pagină » ÎPS Teodosie: „Cum sa restricționăm cea mai mare sărbătoare? Nu putem să tăiem slujba Învierii, să o terminăm la ora 2”

ÎPS Teodosie: „Cum sa restricționăm cea mai mare sărbătoare? Nu putem să tăiem slujba Învierii, să o terminăm la ora 2”

În urma întâlnirii de ieri de la Guvern, autoritățile au spus că vor permite mersul credincioșilor la biserici în noapte de Înviere dar au vehiculat ideea că aceasta ar fi permis doar până la ora 2 . În acest context ÎPS Teodosie a declarat că este practic imposibil de săvârșit rânduiala integrală a slujbei religioase, după canoanele bisericii.

„Ora 02.00 mi se pare o restricție nejustificată, nelogică. Este o rănire a sufletului credincioșilor la cea mai mare sărbătoare. Cum să fie până la ora 02.00? Nu se poate. Nici Liturghia nu o putem face în două ore. Acest atac la adresa sufletului nostru creștin nu trebuie să se întâmple, e nefiresc.”

Practic la ora 12 noaptea este rânduită slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie, slujba sfârșindu-se în mod normal spre ora 4 dimineața.

„Cum sa restricționăm cea mai mare sărbătoare, să îi punem ore? Nu putem să tăiem slujba, canoanele sunt de la Dumnezeu. Dumnezeu nu poate fi restricționat. Orice, până la Dumnezeu! Nici turcii, când ne-au ocupat, nici comuniştii nu ne-au interzis sărbătorile…

Ce, suntem sub ocupație? Nu e nicio logica. Respectăm regulile sanitare, dar nu există o acțiune a virușilor de la ora 02.00 mai accentuată. Trebuie sa fim logici în ceea ce facem. De ce să ni se pună sabia? De ce sa fim restricționați? Vă rugăm să ne lăsați Paștele liber și sufletele libere să-și manifeste religiozitatea…”, a adăugat părintele arhiepiscop.

Practic credincioșii care participă la Sfânta Liturghie sau iau pasca ce se împarte la finalul acestei slujbe ar trebui să se poată întoarce acasă deci toată sărbătoarea din noaptea Învierii ar trebui să nu fie îngrădită orar. Având în vedere că, în medie, doar o treime dintre creștini participă la toată slujba, este nejustificată restricția orară.

ÎPS Teodosie a subliniat faptul că biserica este cea care se ocupă de cele ce țin de suflet iar Statul nu ar trebui să intervină peste rânduielile ei: „Biserica este autonomă! De ce această restricţionare a sufletului? Sufletul nu e inferior trupului. Sufletul fără trup rămâne viu, trupul fără suflet este mort. Îi îndemn pe toţi credincioşii să se roage pentru luminarea conducătorilor noştri, să nu ne obstrucţioneze Paştele… Eu nu pornesc război, ci apăr credinţa pe care sunt dator să o apăr!”

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii