Sari la conținut
Prima pagină » ÎPS Teodosie a cerut în instanță autorizarea pelerinajului Sfântului Andrei

ÎPS Teodosie a cerut în instanță autorizarea pelerinajului Sfântului Andrei

ÎPS Teodosie a cerut în instanță anularea deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanța care interzice pelerinajele pentru cetățenii cu domiciliu diferit de locul pelerinajului.

„E un drept religios încălcat. Nu avem încă termen la instanță, dar este o realitate. Pe plan european, peste tot în Europa, unde s-a acționat în instanță, le-a dat dreptul la liberă exprimare religioasă”, a declarat părintele arhiepiscop Teodosie.

Tribunalul Constanţa a înregistrat pe 18 noiembrie cererea Arhiepiscopiei Tomisului de anulare din HCJSU Constanţa nr. 72/10.11.20 a articolelor ce interzic participarea cetățenilor la procesiunile şi pelerinajele religioase dacă nu au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se are loc evenimentul creștin. Urmează să fie depusă o cerere pentru judecarea în regim de urgență în cursul zilei de vineri.

La sfârșitul lunii noiembrie este sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei şi anual este organizat un pelerinaj la Peştera Sfântului Andrei şi Mânăstirea Sfântului Apostol din comuna Ioan Corvin, judeţul Constanţa.

„Noi cerem instanţei să constate neconstituţionalitatea parţială a unor articole şi puncte din articolele Hotărârii nr. 72/10.11.20 CJSU Constanţa, în conformitate cu drepturile ce decurg din Articolul 29 din Constituţia României, ce prevede că dreptul religios şi la manifestările religioase nu poate fi restrâns în niciun mod, este singurul care nu poate fi restrâns indiferent dacă este şi război”, a declarat avocata Șoșoacă Diana ce reprezintă Arhiepiscopia în instanță.

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit de creștinii ortodocși în fiecare an pe 30 noiembrie. Sfântul Andrei este considerat apostolul și ocrotitorul românilor.

UPDATE Magistrații Tribunalului Constanța au respins în această dimineață solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a permite accesul la pelerinajul de Sfântul Andrei pentru pelerinii ce nu au domiciliul ori reședința în apropierea peșterii Sf. Andrei.

Hotărârea Tribunalului Constanța mai poate fi atacată în recurs, la Curtea de Apel Constanța.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii