Sari la conținut
Prima pagină » Pr Dan Damschin: Reguli împotriva „virușilor sufletești”

Pr Dan Damschin: Reguli împotriva „virușilor sufletești”

Părintele Dan Damaschin din Iași este cunoscut pentru campaniile de ajutorarea copiilor sărmani. Pentru timpul carantinei părintele a trimis pe Facebook un set de reguli împotriva oricărui „virus sufletesc”. Pentru că, nu este așa, avem nevoie în primul rând de sănătate sufletească.

1.Autoizolarea
Părintele Damaschin ne propune „autoizolarea minții, trupului și mai ales a inimii, pentru a împiedica orice virus nematerialnic să te tulbure și să te infecteze cu răutatea demonică”. Adică să lucrăm cu atenție la o autoizolare față de gândurile cele rele, a celor rele și urâte ce le facem loc în viața noastră.

2. Masca de protecție
Părintele recomandă purtarea măștii de protecție prin care „nici un cuvânt rău să nu fie rostit și să nu rănești pe nimeni”. Mai mult, să punem protecție și pe ochi: „Pe acolo este poarta de intrare cea mai ușoară pentru virușii mentali. Nu este nevoie decât să-i închizi și să-ți înalți mintea la Crucea Domnului Iisus Hristos”.

3. Mișcare și alimentație
Setul de reguli pe timp de pandemie spirituală presupun cât mai multă mișcare: „Metaniile mari și închinaciunile în fața Domnului Hristos, Antrenorul tău personal, te vor ajuta să te menții în cea mai bună formă sufletească și nu numai!”

Părintele Damaschin ne spune despre alimentație: „Proteina animală, alcoolul și țigările sunt foarte iubite de microbi și de gândurile necurate, în timp ce Aghiazma, Anafura și, mai ales Sfânta Împărtășanie, sunt rezervate celor iubiți de îngeri”.

4. Imunizare
Preotul este „jandarmul lui Hristos obligat să te slujească, chiar și la patul de suferință, necondiționat,.. antrenat și imunizat pentru orice tip de luptă, iar dacă va cădea la datorie va fi decorat post-mortem” (mă gândesc că, de fapt, sinaxarul nostru este o scurtă listă a celor căzuți la datorie).

Părintele se adresează celor care se tem de îmbolnăvire când se împărtășesc: în Lingurița de împărtășanie este prezent Hristos, să nu fugă de ea.

5. Distracție
Recreația în sens duhovnicesc este încurajată: „Distrează-te cât poți de mult! Găsești pe net o mulțime de Acatiste și Imne duhovnicești. Un karaoke cu familia ta te va ajuta să te simți excelent!”.

Părintele Dan Damaschin este pentru încălcarea recomandării de a sta în casă atunci când vine vorba de bătrânii, bolnavi, orfani: „Mergi la bătrânii singuri, la bolnavi și orfanii, ce te vor aștepta cu multă dragoste la fereastră. Lasă-le la ușă o pâine, o pungă de mălai, de orez, fasole sau o sticlă de ulei. Nici nu știi cât de bun e pilaful simplu pentru un om flămând!”.

Părintele răstoarnă vechiul proverb al filozofului Celsus: „Crede și cercetează! Fă nu doar ce zice popa, ci mai degrabă ce face el!”.

Părintele cheamă în ajutor pe toți cei ce vor să contribuie la ajutorarea mamelor sărmane ce nu au ce pune pe masa copiilor din zona rurală sau în Campania „Grăuntele de lumină” prin care dorește să îmbrace de Paști 7.000 de copii săraci.

Se pot trimite pachete prin Poștă sau curier la adresa:

Biserica Maternității ,,Cuza-Vodă”
Str. Cuza-Vodă nr. 34
Iași, jud. Iași

Pr Damaschin Dănuț telefon: 0744798610

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii