Sari la conținut
Prima pagină » Cine este Părintele Iulian de la Prodromu?

Cine este Părintele Iulian de la Prodromu?

Părintele Iulian de la Prodromu este unul dintre bătrânii frumoși retrași pe Muntele Athos, un botoșănean plecat în Grădina Maicii Domnului să ne poarte în rugăciune.

„M-am născut în comuna Vorona, în anul 1926, în judeţul Botoşani. Am trăit cu părinţii până când am fost chemat de Domnul şi am intrat în obştea mănăstirii Sihăstria. În ianuarie 1977, am venit în Sfântul Munte Athos, chiar după sărbătorile de iarnă. Acum au trecut anii şi văd că tare-i frumoasă viaţa de mănăstire”,

Părintele a intrat în obștea mănăstirii Sihăstria la doar 20 de ani și a trăit ca monah 76 de ani, 76 ani de nevoință și rugăciune.

Întrebat despre cum ne putem și noi ruga părintele Iulian Lazăr a îndemnat la o rugăciune scurtă, care să ne însoțească peste tot: „O rugăciune scurtă o poți face și când te duci la lucru: „Doamne, ajută-mă, Doamne…” sau: „Doamne, lisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!”. Dacă te-ai obișnuit să-ți faci rugăciunea o dată cu răsuflarea, te rogi oricând… Chiar lucrând ceva, ocupația pe care o ai, sau când gătești. Mai stai pe un scaun, și zici „Doamne, lisuse…”, acolo…

O rugăciune cât de scurtă: „Doamne, ajută-mă, Doamne”, sau, dacă ai un necaz, a venit necazul peste tine: „Ajută-mă, Doamne”. Fă cum faci și roagă-te. Și atunci te gândești. E scris acolo: Bate și ți se va deschide.”

Părintele a venit în anul 1977, la vârsta de 50 de ani, în Sfântul Munte Athos, viețuind vreme de patru ani la Schitul Lacu. Din anul 1981, va merge la Schitul Prodromu, unde este duhovnic în prezent.

Pentru un grup de tineri cu familii, venit să ceară cuvânt de folos despre creșterea copiilor, părintele Iulian a avut un cuvânt de îmbărbătare: „Ei, nu-i crește omul, îi crește Dumnezeu. Dacă doi tineri s-au luat în căsătorie, urmează o familie, să fie cu adevărat familie creștină. Atunci nu trebuie să facă avorturi, nu trebuie să mai recurgă la nimic. Nu te teme, că-i ține Dumnezeu pe copii.”

O grijă mare a creștinului de astăzi este să nu se piardă printre multele sale preocupări: „Astăzi, când s-au înmulțit preocupările noastre și odată cu ele și grijile, și necazurile, nu mai găsim disponibilitatea necesară pentru a intra înlăuntrul inimii noastre și a vorbi cu Dumnezeu”, spune părintele Iulian. „Or rugăciunea este cel mai de preț leac împotriva neliniștii și a tuturor problemelor cu care ne confruntăm. Este mare lucru să putem vorbi cu Dumnezeu în toată vremea și în tot locul, să-I spunem toate necazurile și durerile noastre.”

Pe 8 ianuarie 2023 părintele Iulian va împlini 97 de ani.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii