Sari la conținut
Prima pagină » Câţi bani se dau de la buget pentru preoţi şi biserici?

Câţi bani se dau de la buget pentru preoţi şi biserici?

M-am săturat de comentacii de internet care îşi dau cu părerea despre câţi bani se cheltuie de la bugetul de stat pentru preoţi şi biserici. Aşa că m-am dus pe pagina Ministerului de Finanţe şi am verificat legile bugetului de stat pe ultimii ani. Oricine poate să facă această verificare. Iar ca să avem o imagine clară am pus şi bugetele Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii. Acum să vedem cifrele:

2011

Sprijin pentru construirea şi repararea lăcaşelor de cult: 28.386.000 RON

(ATENŢIE! nu doar pentru Biserica Ortodoxă Română, ci pentru toate cultele recunoscute)

NOTA: pentru anul 2011 Catedrala Mântuirii Neamului a primit 10.000.000 RON, în plus faţă de suma de mai sus

Sprijin salarial acordat personalului clerical: 248.637.000 RON (pt. toate cultele!)

Ministerul Educaţiei şi Cercetării: 8.555.504.000 RON

Ministerul Sănătăţii: 4.417.609.000 RON

 

2010

Sprijin pentru construirea şi repararea lăcaşelor de cult: 40.000.000 RON

Sprijin salarial acordat personalului clerical: 278.124.000 RON

Ministerul Educaţiei şi Cercetării: 14.590.490.000 RON

Ministerul Sănătăţii: 4.191.554.000 RON

 

2009

Sprijin pentru construirea şi repararea lăcaşelor de cult: 105.838.000 RON

Sprijin salarial acordat personalului clerical: 270.859.000 RON

Ministerul Educaţiei şi Cercetării: 11.985.459.000 RON

Ministerul Sănătăţii: 4.218.865.000 RON

 

2008

Sprijin pentru construirea şi repararea lăcaşelor de cult:  123.012.000 RON

Sprijin salarial acordat personalului clerical:  168.123.000 RON

Ministerul Educaţiei şi Cercetării:  15.833.082.000 RON

Ministerul Sănătăţii: 4.969.474.000 RON

 

2007

Sprijin pentru construirea şi repararea lăcaşelor de cult:  67.925.000 RON

Sprijin salarial acordat personalului clerical:  157.938.000 RON

Ministerul Educaţiei şi Cercetării:  11.917.079.000 RON

Ministerul Sănătăţii: 3.868.048.000 RON

Şi mă opresc aici, pentru mine nu mai are sens să merg mai departe. Puteţi verifica aici. Banii alocaţi pentru biserici şi preoţi îi găsiţi la fiecare an în Anexa 2, daţi căutare după cuvântul “culte”.

Observaţii

Naţional Arena inaugurată de curând costă 234 milioane euro (în lei cam 966 milioane – cam cât s-a dat în 10 ani pentru construcţii de biserici). Banii cheltuiţi de la bugetul de stat pentru salarii de preoţi şi construcţii de biserici (repet, pentru TOATE cultele, nu doar pentru Biserica Ortodoxă Română) sunt de 29 de ori mai puţini decât cei cheltuiţi pe educaţie şi de 15 ori mai puţini decât cei cheltuiţi pentru Ministerul Sănătăţii (în 2011), de 45 şi 13 ori mai puţini în 2010, de 31 şi 11 ori mai puţini în 2009, de 54 şi 17 ori mai puţini în 2008.

Pe scurt: se cheltuiesc mult mai puţini bani pentru preoţi şi biserici de la bugetul de stat decât se cheltuiesc pentru educaţie şi sănătate.

 

(Acest articol a apărut și pe blogul www.george-damian.ro)

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

45 de comentarii la „Câţi bani se dau de la buget pentru preoţi şi biserici?”

 1. Postati va rog,de mai multe ori articolul,si pe mai multe pagini de interes public. Sau poate ar trebui sa se faca o dezbatere pe unul din posturile Tv publice si la o ora de maxima audienta,ca sa vada tot romanul ,fapte si nu vorbe . Felicitari pentru articol !

  1. Cum este și normal. Sa se aloce sume mai mari pt educație și sănătate. Desi sunt instituții în care corupția este prezenta și sunt conduse defectuos măcar în timp se schimbă mentalitatea multora și se va observa importanta lor. Așa educi oameni, și salvezi vieți.

 2. Felictări pt articol! Vă sugerez o idee (sau probabil o aveți)! În opinia mea, ar trebui să apară cât mai multe articole de acest fel, pe cât mai multe pagini și site-uri web. Ce ați spune de multe grupuri de bloggeri care ar apăra religia și Biserica, printr-o mediatizare corectă asupra aspectelor vieții bisericești?! 🙂

 3. Ideea nu e „nu avem nevoie de biserici” , ideea e ca , daca tot vor oamenii sa aiba unde sa se roage , sa cotizeze PERSONAL , nu din bugetul statului(exceptand salariile preotilor) , fiindca acei bani s-ar putea duce la fel de beni pe medicamente/renovari spitale … etc. Asa sa va ganditi , ca si eu sunt un om crestin , dar nu concep ca in spitale sa mori din cauza conditiilor , in conditia in care tara are de 5x mai multe biserici decat spitale.
  Oricum , ganditi-va asa : cand ti-e rupta mana , ti-o „repara” medicul sau Iisus?

  1. Cotizația se face PERSONAL într-o foarte mare măsură. Statul contribuie la reparația și construcția de biserici, de obicei, cam în proporție de 20% dacă nu chiar mai puțin. Dar din moment ce banii de la buget provin tot din contribuțiile PERSONALE ale cetățenilor, este normal ca TOATE nevoie lor să fie luate în seamă.

   Ipocrizia aici este că se pune în balanță educația și sănătatea doar cu bisericile. Nu, nu la biserică îți vindeci o mână ruptă, dar nici în parc, la circ, pe stadion sau pe spațiile verzi de pe bulevarde. Și sume semnificative de la buget, zeci de milioane de euro, merg către astfel de investiții.

   De ce nu se aude nicio voce care să strige că se plantează panseluțe în București de zeci de milioane de EUR în timp ce mor oamenii în spital? Asta este ipocrizie.

   1. CORECT ! In plus cum s-a ajuns la concluzia ca nu avem nevoie de biserici? pai din cate biserici s-au cheltuit in ultimii ani, aratati-mi una singura care este goala la duminici si sarbatori.

  2. Cu siguranta mana ti-o repara Iisus ! Biserica face biserici ! „EI” sunt datori sa faca spitale si scoli ! „EI” pentru asta au pus taxe si impozite si accize si tot felul de dari !!! Numai ca „EI” au furat de 25 de ani banii acestui neam si i-au adapostit in Elvetia, Monaco, Cipru,etc. Si NU UITA ca Biserica este si SPITAL si SCOALA ! De suflete si trupuri ! Din cele mai vechi timpuri ! Aici s-au nascut, invatat, alinat/tratat ,scris /cantat bucuriile si necazurile Creanga, Slavici, Enescu, Porumbescu si atatia altii… !

  3. Stimate domn!
   In spitale se moare din cauza conditiilor NU pentru ca nu sunt bani la Minister, ci pentru ca ei sun gestionati complet aiurea ( cercetati salariile functionarilor sin Ministerul sanatatii si vedeti cati bani s-au cheltuit pentru sediile unor case judetene – nu mai spun de sumele enorme cheltuite pentru campanii banale, gen afise si postere anti-fumat). Daca mai veti fi interesat sa vedeti cate aparate medicale zac nefolosite din cauza lipsei de personal- unele situati fiind mediatizate recent- veti vedea ca nu cele cateva milioane date CULTELOR (nu doar BOR) sunt cauza lipsei de conditii din spitale. Despre celelalte opinii ale dvs nu comentez deoarece tin de credinta, iar aceasta nu se discuta, ci se traieste, pur si simplu.

  1. Biserica ortodoxa este alcatuita din preoti si mireni, salariul acestor este impozitat si ajunge la bugetul de stat. Peste 17 milioane de români ortodocși sunt impozitați de către statul român.

  2. Cine are nevoie de biserici? De preoti? De biblie? De crestinism? O dovedim in fiecare zi ca n-avem moralitate doar uitandu-ne la programele infecte romanesti. Am pierdut bunul simt si imbratisam nesimtirea ca pe un lucru normal. Ne inchinam la 4 ani daca implica un vot in plus. Sexul si crima sunt fundamentale pentru un rating bun. Uitam ca biserica suntem noi si fara noi nu ar exista biserici. Fiecare comunitate isi are biserica dar din pacate nu fiecare comunitate are si spitalul sau scoala sa. Preotii trebuie sa fie de vina pentru ca se moare pe banda rulanta in spitalele romanesti si ca profesorii prefera sa lucreze altceva decat sa fie platiti dupa o licenta ca un muncitor necalificat. Ne place sa ne vaitam si sa ne plangem de mila dar uitam sa vedem barna din ochii nostri. Eu ce fac? Incotro? Nu pot schimba dar cel putin pot lua atitudine.

 4. Așa în primul rând România de azi, e tot mai plină de atei, oameni care nu împărtășesc nici o religie, întrebarea mea e următoare de ce acești oameni trebuie să contribuie la bugetul dat pentru culte, eu nu vrea ca taxele mele să ajungă la biserică, oricare ar fi ea. Deci părerea mea cine are nevoie de o biserică să plătească lunar sau anual o taxă și cei care nu, nu. Nu cred că e corect că eu să plătesc un serviciu de care nu am nevoie, chiar dacă ceilalți îi simt necesitatea

   1. daca nu vrei sa platesti taxa TVR, depui o cerere la ENEL, ca nu ai televizor sau radio in casa si esti scutit de taxa. Daca insa ai un TV, o platesti. Pentru ca si daca iti cumperi un abonament de televiziune pentru 50 de programe iar la 5 nu te uiti niciodata, tot le primesti si tot le platesti.

 5. „Sprijin pentru construirea şi repararea lăcaşelor de cult: 28.386.000 RON
  (ATENŢIE! nu doar pentru Biserica Ortodoxă Română, ci pentru toate cultele recunoscute).Sprijin salarial acordat personalului clerical: 248.637.000 RON (pt. toate cultele)”
  Total neadevarat stimate domnule.Din toate aceste sume doar un procent infim ajunge in vistieria bisericii catolice,restul banilor ii papa fara nici o greata biserica ortodoxa.Toate celelalte culte religioase,desi recunoscute de lege,sunt nevoite sa se autofinanteze sau sa existe din sponsorizari iar in Romania,stimate domnule,sunt recunoscute 15 culte religioase.Vi se pare corect ca biserica ortodoxa sa primeasca 28 de miliarde vechi iar celelalte culte sa se multumeasca doar cu gaura covrigului?Inca n-am vazut nici o biserica evanghelica,baptista,penticostala sau de orice alt cult religios,care sa fi fost construita din bani de la buget.In Iasi,catedrala catolica din centru s-a construit in aproape 10 ani sau poate si mai mult din lipsa banilor,pe cand,pentru catedrala mantuirii se aloca in fiecare an,bani suplimentar.Eu personal n-am nevoie de o catedrala pentru a fi manutia,imi este destul Mantuitorul care S-a jertfit pe Cruce pentru mine cat si pentru alte cateva miliarde de oameni si care Imi spune clar in Biblie „ca nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine”.Daca aveti nevoie de o cladire pentru a va mantui,umblati domnule din poarta-n poarta la cele circa 80 % de ortodocsi delcarati la recensamantul din 2011 si strangeti-va suma necesara,nu sa vi se aloce suplimentar,in fiecare an,alti bani,cand sunt atatea nevoi care pot fi acoperite cu 10 miliarde de lei vechi.Sunt aproape sigura ca nu-mi veti posta comentariul dar eu ma multumesc si cu faptul ca,macar,il veti citi stimate dl.Damian.

  1. Iuliana conform Legii Cultelor banii sunt distribuiti de catre stat la cererea unui cult recunoscut in functie de ponderea inregistrata la ultimul recensamant. Biserica catolica a primit bani pentru activitatea sa in Romania. In tari cu o comunitate catolica importanta, de exemplu in Franta, intretinerea marilor catedrale este sustinuta de autoritati si daca ne referim doar la Notre Dame este vorba despre sume de ordinul milioanelor de euro.
   In ceea ce priveste Catedrala Manturii Neamului este un proiect demarat ideatic inca de pe vremea lui Eminescu, sustinut de rege dar esuat in istorie din cauza evenimentelor dramatice in care a fost angrenata tara noastra. Este o catedrala simbol pentru România.

  2. Biseruca romano catolica sa primeasca bani atunci cand va reconstrui toate bisericile si manastirile pe care le.a daramat in Transilvania ( generalul bukov poate va spune ceva) . Sa va fie rusine Ar trebui sa bagati capul in nisip si sa.l tineti acolo inca vreo 300 de ani.

 6. @Vlad

  Este o obsesie a unor atei să spună că unele sume, LEGAL, din bugetul statului să nu fie date cultelor! Dar ei uită de fapt că populația de 99, 8% din România (mă refer la credincioși) contribuie SUBSTANȚIAL la TOATE formele de administrare civilă, financiară, educațională, sanitară, socială etc., (de care și ateii profită) pt ca toți să beneficieze de servicii în educație, sănătate, infrastructură, s.a.m.d. Domnilor atei, dacă aveți ceva de criticat la sumele alocate din banii publici, întorceți-vă privirea către alte sectoare de activitate, unde se înghit bani publici și nimic nu se face: infrastructura rutieră deficitară, taxe și impozite, serviciile de sănătate, (care, deși le plătiți, nu beneficiați de ele, sau ft rar), alte taxe aberante etc! Aici se duc sume colosale, nu în circa aprox. 15-18 lei pe AN, cât ar da un salariat pt culte (deci 1,5 lei pe lună). Priviți la politicienii care fură și vând țara, și totuși nu aveți glas! Păi și eu din banii mei, ca salariat, prin taxele și impozitele care mi se percep (și aici este vorba de 99, 8% dintre români), nu vreau să fie susținute anumite proiecte inutile, dar totuși le plătesc! Deci ateii beneficiază cel mai mult de serviciile în societate, susținute de majoritatea covârșitoare credincioasă, și nu invers.

 7. Adaug si eu un mic comentariu:
  1. Romania este prin drept o tara cu multi oameni credinciosi, iar in ultima vreme se doreste o tara de ateii, needucati, bolnavi si inculti – vezi toate proiectele desfasurate de desele guvernari si rezultatele lor = 0
  2. In biseriica se gasesec copii, adulti si persoane in varsta.
  3. Enorm de multe culte contribuie la sustinerea financiara a statului prin educatie, spitale, proiecte cu fonduri europene, pe care autoritatile publice nici macar nu le mai gasesc.
  4. Posturile TV asta cauta. Si daca ma gandesc bine ca doar lansarea unei candidaturi a costat cat a costat, ma intreb de ce nu apar si asemenea informatii de interes public.
  CONCLUZIE : Trezirea!!!!!!!

 8. Adevarul este ca investim tot in lucruri nefolositoare, Sfantul Serafim de Sarov spunea ” odata cu incetarea pacatului, va inceta si boala” noi avem Doctorul de suflete si trupuri la indemana si nu ne costa nimic, ne cere doar iubire. Si incet incet vor veni zilele din urma cand vom da socoteala de ceea ce am facut in viata, iar noi vom zice ca si in multe din comentariile de mai sus ” noi nu, ceilalti” Dar Dumnezeu ne va intreba „Ce ai facut tu ca sa te mantuiesti” Batranii de la tara spun si astazi ca iubeau Biserica lui Hristos mai mult decat orice, pentru ei era cea mai importanta, si o dovada este faptul ca unde mergi prin sate biserica este construita in cel mai inalt loc din sat. Sa ne abtinem de la comentarii si sa ne preocupam mai mult de crucea noastra ” ca nu stim vremea si nici ceasul…” Parintele Arsenie spune asa „Pana și pacatele strigatoare la cer capata iertare, daca sti si tu sa strigi cat mai ai vreme”
  Dumnezeu sa ne ajute sa gasim calea cea stramta ce duce spre imparatia cea cereasca. Doamne’ajuta

 9. hai sa fim seriosi…comparam sanatatea cu biserica…pe ce lume traim…tipam daca trebuie sa dam bani din buzunar ptr sanatate dar suntem de acord sa scoatem din buzunar tot felul de sume pentru orce contact il avem cu biserica…vedem doctori care muncesc pe nimic si preoti numai cu masini scumpe…hai sa fim sriosi totusi….

  1. Am mai multi prieteni preoti. Gandindu-ma acum la ce masini au pot sa spun ca sunt Logan Break (mai multi), Logan, VW Golf second, Skoda Octavia, un Mercedes de pe vremea revolutiei, alt VW Golf, Opel Zafira, Citroen Picassa second din Germania… m-am gandit cam la zece parinti.
   Sa nu generalizam. Da, am vazut si cazuri de masini mai scumpe la unii preoti. Stiu de exemplu un preot care are o afacere in familie, o farmacie, si isi permite pentru familie o masina mai scumpa.
   Este o problema delicata intr-adevar dar nu cred ca este corect sa impunem ca toti sa mearga de exemplu cu Loganul. Imi miroase a comunism.

  2. Foarte neadevarata afiematia ta. Stii cu cati bani pleaca un ginecolog acasa, zilnic? Dar un chirurg, dar un medic de familie stii ca este platit ptr nr de persoane alocate. Stii cat s-a dat spaga ptr a inlocui un medic care a iesit la pensie? Nu mai virusati lumea!!!

 10. Daca nu ma insel, personalul clerical nu e format numai din preoti, ceea ce face ca toate sumele astea sa se imparta si mai mult. Frumos acest articol , mi-a infrumusetat seara de navigare pe internet ! Oamenii , in cautarea motivelor sustinerii starii lor de comfort arunca cu rahat si in treaba asta financiara a bisericii , pe langa multe altele !

 11. Eu, personal, donez, din când în când, bani la biserică!

  Problema mea nu este că se dau prea mulți sau prea puțini bani la biserică, ci de ce DE LA BUGETUL STATULUI se dau bani la biserică! (!)

  Nu discut acum utilitatea bisericii (ortodoxe sau de alt cult/ altă religie) pentru TOȚI (sau pentru MAJORITATEA, cel puțin) însă… ce treabă are administrarea ȚĂRII din punct de vedere financiar pentru TOȚI OAMENII și în numele tuturor oamenilor, cu bugetarea unui aspect care NU E PENTRU TOȚI OAMENII! (Nu toți sunt creștini, și dintre cei creștini nu toți sunt ortodocși.)

  Sănătate? Posibil, nu toți ne îmbolnăvim, însă toți prezentăm riscul de a ne îmbolnăvi! Justiție? Nu toți ajungem să avem probleme legale, însă toți ne supunem acelorași legi naționale, și deci e pentru toți. Infrastructură? Nu toți folosim chiar toate drumurile țării, însă toți avem nevoie să ne deplasăm pe o parte din drumurile unei țări (și tot la infrastructură intră și alte rețele, nu doar de drumuri, ca de exemplu căile ferate, sau electrice, sau de telefonie, dar astea s-au (pseudo)privatizat).

  Repet, nu am o problemă cu BOR, am o problemă că este pusă ȘI pe cârca celor care n-au nici o treabă cu Dumnezeu, sau cu Dumnezeul ortodox (poate sunt atei, sau sataniști, sau musulmani, sau budiști, sau pur și simplu nu sunt ortodocși).

  Statul DEMOCRATIC, prin guvern, ar trebui să se ocupe EXCLUSIV de domeniile care sunt de interes general ȘI universal al TUTUROR cetățenilor lui și care, prin natura lor, nu pot fi administrate decât de către stat, și nu la nivel de individ, sau familie, sau comunitate restrânsă ori chiar mai largă. Dar interesul pentru acel domeniu administrat de statul DEMOCRATIC ar trebuie să fie al TUTUROR cetățenilor acelui stat, și nu doar al unei părți din cetățeni, oricât de numeroasă/ majoritară ar fi acea parte.

  Dar, BOR e o forță… și poate influența puternic la numărătoarea voturilor!

  Repet, din când în când, donez bani către BOR, însă fiind cu vederi politice de dreapta, nu pot pune credințele PERSONALE în fața interesului TUTUROR/ NAȚIONAL!!! (!)

  1. Într-adevăr nu toți românii sunt ortodocși și nu toți merg la slujbele bisericii ortodoxe. Iar banii care îi primește biserica ortodoxă vin dintr-un coș comun alimentat de către toți românii, din buget.
   Din păcate cetățeanul nu poate să controleze folosirea banului public și atunci se folosește principiul delegației. Delegații noștri, parlamentari, primari sau consilieri, hotărăsc cât, unde și cum se duce banul colectat de la noi. Eu nu o să pot să spun nu construcției unui stadion sau aeroport să spunem chiar dacă de regulă practic înotul și numerg pe stadion, și nici nu zbor cu avionul. Un creștin nu poate boicota finanțarea unui spital în care se fac avorturi, crime în toată regula conform învățăturii creștine, și nu poate influența bugetul apărării.
   Bugetul în România se împarte prin delegație și conform Legii Cultelor, banii ajung la diferite confesiuni în funcție de ultimul recensământ național. Este o metodă care o practică și alte state din Europa.
   În al doilea rând trebuie să amintesc și momentul secularizării când statul român a preluat toate școlile, așezămintele, domeniile mănăstirești obigându-se să aibă în grijă biserica ortodoxă. Din averile secularizate aproximativ jumătate aparțineau bisericii ortodoxe române, primite cu acte în regulă prin donație sau cumpărate.
   În ceea ce privește aspectul politic, părerea mea este că greșim. Atitudinea BOR față de cezar/politicieni nu poate fi decât de deschidere înspre cele bune și reținere față de tot ce intră în contradicție cu Evanghelia. Faptul că oamenii sunt atenți la raportarea politicienilor vizavi de biserică este un lucru bun. Problema este că oamenii sunt manipulați și nu reușesc să își facă o imagine completă și să voteze în cunoștință de cauză.
   Preoții nu au voie să se implice politic, nu știu cum ar putea influența numărătoarea voturilor.

 12. Pe langa salarii(ale personalului din biserici, invatamant si sanatate), pentru un crestin care mearge si se roaga intr-o biserica si eventual lasa un banut(neimpozitat) in cutia milei nu cred ca statul trebuie sa cheltuie foarte mult. In schimb ca sa tratezi/operezi un pacient sunt nevoie de sume foarte mari pentru medicamente, aparatura medicala etc.
  Sumele trebuiesc alocate in functie de necesitati. Dupa ce se termina o biserica, aceasta se poate autofinanta foarte simplu din contributiile credinciosilor. Daca vor o biserica frumoasa cotizeaza.
  In sanatate este nevoie de foarte multe consumabile, pe care de cele mai multe ori pacientii le suporta din propriul buzunar.

 13. George Damian esti nesimtit daca prin al nu stiu catelea articol de acest gen ne faci si prosti si inculti. Mi sa acrit de exemplele voastre de tata jena ca nu vin banii de la stat, si numai saptamana trecuta o primarie A FINANTAT CU 800.000 CATEDRALA ACEEA CU CUPOLA POLEITA CU AUR. Nu ti-e rusine sa ne crezi prosti, si inculti chiar pe toti? Sunteti niste nesimtiti, si mi-e asa o scarba de religia practicata cu japca in nesimtire, intr-o tara saraca, cu biserici, care SI NUMAI DOUA DIN CELE CONSTRUITE IN ULTIMUL AN AR FI PUTUT ADUCE UN AZIL DE BATRANI, O SCOALA, SI LUMINA ENORIASILOR CARE NU AU. Sunteti si nesimtiti, si mai si iesiti la rampa deschisa ca sunteti amarati, si statul nu va da nimic. Hai sictir, ca desi am citit atata biblia, MI-E RUSINE DE MINE CU CE FAC PREOTII IN ROMANIA. Japca, bogatie, intr-o tara saracita de toti si de toate. Si, daca ceva se schimba in tara asta, as incepe cu confiscarea TUTUROR AVERILOR CE NU POT FI DEMONSTRATE, SI DE DREPT ILICITE, AVERI FARA IMPOZITE, FARA NIMIC. NU TI-E RUSINE George Damian ? Un leu nu impozit, si japca la drumul mare. RUSINE. Oricine ar veni la guvernare, daca ar lua averile de la preotimea nesatula si preamincinoasa, ar scoate tara din rahatul in care tot ei au contribuit la furt si la jaf la drumul mare.

  1. Cornel la buget contribuim toti, si cei care doresc sa finanteze biserica, si cei care nu sunt de acord. Da, sunt si eu impozitat ca si tine si imi doresc ca Statul roman il foloseasca conform prioritatilor mele.
   Incearca sa privesti mai atent in jur. Scoli nu se mai fac pentru ca suntem in regres demografic de mai multi ani. Spitalele se inchid pentru ca in Romania un kilometru de autostrada costa cat mai multi in afara. Iar tu te lasi manipulat de cei care lovesc in ultima capacitate ce poate strange romanii la un loc, biserica ortodoxa. Cine este patriot, tu sau George Damian?

  2. Preoții din România ? Nu știu cine este mai nesimțit….cum vă permiteți să generalizați ? Îi cunoașteți pe TOȚI preoții ? Ați luat legătura cu fiecare în parte, le știți viața, problemele, credința etc.? Nu sunteți dvs. cel nesimțit să generalizați ? De preoții din mediul rural și de probleme lor ați auzit ? Interesează pe cineva cum un preot de țară poartă de grijă de comunitatea lui , uneori neavând ce să pună pe masă pentru copii ? Cum se chinuie să renoveze o amărâtă de biserică pt. că-i plină de mucegai și ca vai de mama ei ? Cum vă permiteți să jigniți TOȚI preoții ? Să vă fie rușine că nu reușiți să fiți rațional și înghițiți toate mârlăniile băgate pe gât de media pornind de la cazuri particulare…Da, sunt multe lucruri de corectat și în Biserică, dar dacă ați cunoaște puțin istoria creștinismului ați înțelege de ce în Biserică este lupta mult mai mare…

 14. Nu cred este cea mai reusita comparatie a bugetelor alocate. Educatia si sanatatea sunt inainte de toate primordiale unei societati viguroase. Religia ca institutie este optionala. Ma repet este punctul personal de vedere.
  E important sa ai o credinta si un punct spiritual de sprijin, nu doar la nevoie, ci „la bine si la rau”. Dar necesitatea unei educatii care sa iti asigure o independenta cerebrala, sa fii in stare sa gandesti pentru tine si sa stii de ce ai nevoie de credinta si Dumnezeu in viata ta, iar mai ales un sistem al sanatatii imbunatatit in mod constant, mi se par prioritare existentei unei biserici semete, care iti ia ochii de la kilometri distanta.
  Nu zic nu religiei si mai ales credintei, dar nu mi se pare cea mai elocventa comparatie, chiar dimpotriva.

 15. Pai haideti sa taiem de la educatie si sanatate si sa dam bisericii.
  1 sanatatea si educatia NU face comert
  2 sanatatea si educatia emit facturi si bonuri fiacale
  3 sa taiem de la educatie si sanatate si sa dam bisericii= pe degeaba esti credincios daca esti prost si bolnav
  Bravo!

 16. Daca au fost bani mai multi la educatie ,de c salariile dascalilor sunt asa de mici si condtiile de munca sunt groaznice ? Dvs. stiti ca in comuna in care lucrez bisericile au centrale termice , dar scolie nu ? In fiecare zi ne gazam de la sobele pe lemne … si credeti-ma lucrez de 25 de ani in aceiasi scoala !
  Va rog sa cautati informatii despre cati bani primesc lacasurile de cult prin directionarea celor 2% DIN IMPOZIT , despre banii primiti in campaniile electorale , despre banii pe care-i platim preotilor ortodoxi pentru pomelnice pentru care nu primim chitanta …

 17. In primul rand aceste bugete nu reflecta realitatea nici pe departe. Nu stiu daca din ipocrizie sau din necunostinta de cauza a fost creat acest articol, am intrat curios datorita postarii pe facebook de catre un cineva, in curand un nimeni pt mine. Pe langa faptul ca aceste cifre sunt total eronate si pot da atatea exemple, incat ar trebui sa creez un articol intreg pe tema asta, noi comparam bisericile cu educatia si sanatatea, in secolul 21. In opinia voastra, astia sunt cei 3 mari piloni ai tarii; ce dezvoltare, ce infrastructura, ce agricultura…
  Oare preotii pe care mi-i dati ca exemple ca ii cunoasteti si saracii conduc masini sh din Germania, castiga doar din salariul de pe fluturas? La fiecare cununie, taiere de mot, inmormantare primeste suma corecta afisata in biserica si se emite chitanta? Eu va spun ca nu am gasit niciunul sa o faca si da, am fost in destule biserici sa stiu ce vorbesc. Lucrul asta m-a facut sa ma departez de biserica si sa fiu credincios in felul meu.
  Ultima noutate, vor sa mai faca o biserica in Parcul Natural Bucegi, intr-o zona de conservare, ca deh, oamenii care urca cu telecabina sa mai lase bani si pe la ei, nu numai pe la magneti de frigider si kurtos. Si o sa reuseasca, pentru ca au o influenta foarte mare in administratiile locale.
  Din pacate, suntem indoctrinati de mici cu valori false incat mi se face greata de abuzul care ne inconjoara.
  Nu regret ca am intrat pe acest site/articol, inca o data mi s-a confirmat ca suntem prea putini cei care traim in secolul 21.

 18. I P S Andrei Andreicut a facut aceasta analiza intr-o emisiune tv, insa atacurile au continuat!! asa se vrea, se propaga o ura asupra Bisericii de neimaginat!!!!! dar nu ne planngem pt k Iisus Hristos ne-a anuntat ca asa va fi!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *