Sari la conținut
Prima pagină » Alex Ștefănescu: „Să spui că ortodocșii ar trebui să-și construiască din banii lor o catedrală este o mare prostie!”

Alex Ștefănescu: „Să spui că ortodocșii ar trebui să-și construiască din banii lor o catedrală este o mare prostie!”

„Să spui că ortodocșii ar trebui să-și construiască din banii lor, nu ai statului, o catedrală este o mare prostie. Este ca și cum ai pretinde ca bolnavii să-și construiască singuri spitale, șoferii – autostrăzi, iubitorii de muzică – săli de concerte.

În unele cazuri nu este vorba de prostie, ci de propagandă antiromânească.

Eu de exemplu nu apelez niciodată la servicii medicale, dar mi se pare absolut normal ca impozitele pe care le plătesc să fie folosite și pentru construirea de spitale.

P.S. Unii, care habar n-au de arhitectură, afirmă cu aplomb că edificiul Catedralei Mânturii Neamului este de prost-gust. Fals!

Nu eu, ci oameni de specialitate – de exemplu ultracompetentul critic de artă Pavel Șușară – consideră că această realizare arhitecturală, combinație rar întâlnită de monumentalitate și grație – este de un desăvârșit bun-gust”.

Alex Ștefănescu este unul dintre cei mai importanți critici literari din România, autorul lucrării „Istoria literaturii române contemporane (1941-2000)”, premiată de Uniunea Scriitorilor în 2005.

Atitudinea sa vine în contextul în care actuala conducere a Primăriei Capitalei a spus că nu a alocat bani pentru șantierul Catedralei naționale.

Finalizarea lăcașului de cult era estimată, la inaugurarea de la 1 decembrie 2018, pentru anul 2022 dar finalizarea este probabil să se întârzie.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

7 comentarii la „Alex Ștefănescu: „Să spui că ortodocșii ar trebui să-și construiască din banii lor o catedrală este o mare prostie!””

 1. Scopul acestei propagande anti ortodoxie este cat se poate de clar…
  Romanii au o ancora foarte puternica in ortodoxie si ii face greu de manipulat si dus de nas.
  Credinta, impreuna cu familia si limba putem spune ca sunt trasaturile definitorii ale poporului nostru.
  Atacand aceste elemente distrugi practic unitatea si poti astfel prelua conducerea indirect…sa fii rob in tara ta.
  Credinta este denigrata constant, iar romanii din pacate pun botul. De parca si-ar fi facut ei vile din banii aia sau de parca s-ar fi facut jde mii de spitale.
  Dar noi suntem prosti. Nu vedem ca problema din spitale sunt oamenii, cadrele medicale, nu spitalul in sine!
  S-au marit salariile in domeniul medical, ba chiar s-au dublat. Si ce s-a intamplat mai exact? A crescut calitatea serviciilor? Per total, nu cred.
  Noi romanii trecem printr-o perioada de emancipare, in care descoperim bogatiile si placerile lumii din vest si ni se pare ca alea sunt totul. Ca merita sa calcam pe cadavre pentru ele. Ca Dumnezeu nu se mai incadreaza in peisajul asta, ca ortodoxia este ceva desuet.
  O sa descoperim cu un gust amar peste cativa ani ca ne-am zbatut ca fraierii si ca ne-am aruncat valorile la gunoi de dragul unor bogatii lumesti. Nu spun, banul are rolul sau. Trebuie sa ai bani ca sa poti trai. E normal sa muncesti, sa castigi un salariu, sa incerci sa progresezi, samd. Insa banul la noi a cam devenit litera de lege si toti iau foc cand e vorba de bani si mai ales cand se romanul se simte furat!
  Pai mai baieti, hai sa ne gandim cat se fura in parlament si in toate structurile statului. Si ce rezultate vizibile avem ? Avem mai multe spitale? Autostrazi? Scoli? Gradinite? Pai pe toate astea statul e dator sa le faca! Nu Biserica! Prin mana statului trec toti banii care se strang din taxe si impozite. Si vi se pare absurd ca o mica parte se duce catre construirea unei catedrale? Catedrala care pana la urma e la noi in tara, o putem vizita, e a noastra, e simbolul credintei noastre adormite…
  In fine, sunt sigur ca mi-am batut gura degeaba, pentru ca suntem din ce in ce mai spalati pe creier. Tot ce avem noi mai scump si mai frumos, nu e bun, e de aruncat. Preluam totul din vest.

 2. Sa știi ca așa e …doar ca autostrada. , spitalul , stadionul. Etc sunt locuri publice și sunt folosite de toți oamenii indiferent de religie sau stare in schimb catedrala nu o poate folosi un musulman sau o formație de rock care vrea sa dea un concert .

  1. Nu te-a durut când ai gândit? Oricine este bine primit în Catedrala Ortodoxă,chiar și un musulman! Când I văzut ultimul concert rok intr-un spital,că să ai pretenția să-l vezi într-o Catedrală fie ea și Ortodoxă?

 3. Exista o grămadă de concerte in superbele catedrale catolice. Simfonice și nu numai. Catedrala reprezintă cultura orașului respectiv. Dar în ziua de azi se vrea distrugerea identității pe toate planurile, chiar și cea spirituală.
  Arta și cultura tradițională sunt pe cale de dispariție.

 4. Limba română, credința străbună, componente ale culturii naționale, definesc specificul poporului nostru în orchestrația internațională, în UE, a cărei deviză este „Unis par la diversité”. În contextul multiculrural național, Catedrala Mântuirii Neamului este emblematică pentru credința multimilenară a românilor. Nu avem palate somptuoase în România; palatele noastre sunt bisericile străvechi și Catedrala ce se înalță acum, având la temelie numele tuturor eroilor care s-au jertfit pentru această țară. Bogăția spectaculoasă a României izvorăște din sufletul bun, cald și iubitor al unui popor nobil, prin ce a înfăptuit el durabil. Biserica este la temelia acestor zidiri, iar Catedrala Mântuirii Neamului reprezintă corolarul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii