Sari la conținut
Prima pagină » Credința și limba au fost cele două aripi ale neamului nostru în istorie

Credința și limba au fost cele două aripi ale neamului nostru în istorie

Unele voci din mass-media vehiculează ideea că ortodoxia ne-a tras în jos in istorie. Ceea ce ne arată cât de puțină istorie se face acum în școală. Ortodoxia și limba au constituit liantul Ardealului cu Regatul României, în momentul unirii. Prin ortodoxie nu am avut moschei în țările noastre. Prin ortodoxie am fost acceptați și am devenit arbitrul Balcanilor după căderea Imperiului otoman. Iar imaginea noastră ca țară în Europa, înainte de căderea sub plugul bolșevic, era a unui regat prosper, demn, un far la granița de Est a Europei.

Ortodoxia bisericutelor țărănești sau voievodale, cu ștergare primenite și bunici încăpățânați în posturi și pomeniri de sute de ani, nu ne-au înfundat în istorie, ne-au salvat.

O altă teză falsă despre ortodoxie este că nu ar fi ajutat limba română .

În urmă cu două zile, pe 13 decembrie, l-am serbat pe Sfântul Ierarh Dosoftei. Vlădica Dosoftei este cel care a tradus cărţile de cult în limba română, acatiste, vieți de sfinți, molitfelnicul pentru preoți, astfel încât cuvântul de învăţătură să fie înţeles de fiecare în parte. Se întâmpla acum 400 de ani și nu vorbim doar de un om al bisericii.

Psaltirea sa este o carte așezată în versuri, Sfântul fiind primul versificator al psaltirii în toată Ortodoxia răsăriteană. De asemenea este autorul primelor traduceri din literatura universală în româneşte, îl traduce de exemplu pe Herodot. Era un poliglot, având studii în limbile greacă, latină, slavonă, polonă, rusă, ceea ce îi permitea să abordeze critic versiunile diferite.

Dar pentru creștinii ortodocși cel mai de preț dar a fost traducerea de către ierarh a Sfintei Liturghie în 1679, a doua versiune în limba română după cea pusă în circulație de diaconul ortodox Coresi în 1570. O remarcă: pentru că atunci, în vremea mitropolitului Dosoftei, nu se putea publica o carte de cult, fără aprobarea unui mare patriarh, mitropolitul Moldovei n-a primit aprobare de la patriarhul Constantinopolului și atunci s-a adresat patriarhului de Alexandria, care i-a dat binecuvântarea pentru tipărirea în limba română.

Avem și noi eroii noștri: Sfântul Dosoftei a fost un ierarh mărturisitor, un om legat de tradiţie şi un apărător al Ortodoxiei, un poet și iubitor de liniște, trăind multă vreme în retragere la Probota, departe de capitală. Statuia de la baza dealului Patriarhiei îi este dedicată dânsului și cărților sale.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii