Vă propunem zece filme cu folos duhovnicesc, pentru momentele voastre de liniște, filme care pe noi ne-au bucurat și încărcat sufletește. Dacă mai cunoașteți și altele vă rugăm să le semnalați.
- „Monahul și demonul” – Este povestea unui monah chinuit de patimi, care nu găsește scăpare în nici o mănăstire sau nevoință. O poveste ce ne poartă înapoi la originile creștinismului, socotit de unele siteuri creștine în top 5 filme cu tematică ortodoxă. Când omul hotărăște să-și dedice întreaga viață lui Dumnezeu, trebuie să știe că va fi confruntat cu ispite menite să-i testeze starea interioară. Doar atunci va putea vedea cât de pregătit este să-L slujească pe Dumnezeu cu credință și adevăr.
- „Vindecarea fricii. Sfântul Luca al Crimeei” – Un film artistic bazat pe viața medicului, omului de știință și Sfântului Ierarh Luca. Acest sfânt a fost un strălucit medic chirurg și cercetător, una dintre cărțile sale de medicină devenind un manual de referință pentru multe generații. Dar totodată a fost un creștin mărturisitor în fața comunismului, de unde persecuțiile din viața sa. Filmul urmărește unele dintre aceste provocări și cum tăria credinței Sfântului Luca aduce lumină în jurul său.
- „Omul lui Dumnezeu” – Pelicula este dedicată vieții Sfântului Nectarie, un vindecător al sufletelor și trupurilor apropiaților încă din viața sa. „Am cumpărat cartea Viața Sfântului Nectarie și când am citit-o, parcă am fost lovită de fulger. M-am simțit ca și cum fiecare cuvânt din ea a fost scris în sufletul meu. Am avut puternic credința că povestea Sfântului Nectarie trebuie să devină film” a mărturisit Yelena Popovic, regizoarea filmului „Omul lui Dumnezeu”.
- „Andrey Rubliov” – Un film profund asupra condiției umane, bazat pe viața pictorului de icoane Andrei Rubliov, canonizat de biserica ortodoxă recent. Dramă istorică și meditație spirituală deopotrivă, este considerată (poate pe același podium ca filmul „Călăuza”) cea mai reușită creație ale regizorului Andrei Tarkovski.
- „Binecuvântată fii, închisoare” – Scenariul acestui film este bazat pe fapte reale și ne poartă în România anilor 1950, o Românie stalinistă unde regimul la putere începe prigoana împotriva propriului neam și a credinței sale. Întâlnirea cu Dumnezeu îi dă eroinei libertatea interioară și curajul de a rezista și de a se opune brutalității sistemului comunist. Odată ce Dumnezeu apare în viața sa, puterea ei devine nelimitată.
- „Prietenul meu, îngerul” – Un film artistic pozitiv, potrivit pentru toate vârstele, cum o fată, Sasha, încearcă să devină mai bună.
- „Minunea” – În 1956, regiunea Samara din Rusia este zguduită de un fenomen „paranormal” care sfidează concepțiile materialismului științific: a fost supranumit de popor „Înțepenirea Zoiei”. Insuși președintele Hrușciov devine personaj. Scenariul se bazează pe o situație reală.
- „Confesiunile unui samurai” – Un preot ortodox, Părintele Nicolai (Cary-Hiroyuki Tagawa), fratele unui șef Yakuza, este implicat într-un război mafiot în Japonia. El se refugiază într-un mic sat rusesc, Glubokoe, unde devine preot.
- „Ostrovul” – Un film artistic remarcabil, considerat de critici o capodoperă a ultimelor decenii, care aduce în prim-plan trăirea autentică ortodoxă. Acest film creștin ortodox poate insufla fiecărui om un gând bun și o reflecție asupra existenței noastre. Este socotit de mulți cel mai reușit film cu tematică creștin ortodoxă iar actorul Piotr Mamonov, cel mai bun actor.
- „Lăcașul îngerului” – Despre o insulă și povestea unui preot mărturisitor.
Vizionare cu mult folos sufletesc!
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!