Studiu: 3 zile de post consecutiv regenerează sistemul imunitar

Studiu: 3 zile de post consecutiv regenerează sistemul imunitar

|
29/11/2021
|
2 comentarii
|

Conform unui studiu citat de The Telegraph, întregul sistem imunitar al unei persoane poate fi restartat printr-o perioadă de post de trei zile. Din punct de vedere medical cercetătorii au explicat acest rezultat prin reacția organismului de a produce noi celule albe în sânge. Mai mult, rezultatele au fost evidențiate indiferent de vârstă. Persoanele în vârstă, al caror sistem imunitar își pierde din eficiență, ar putea să se recupereze mai ușor, când trebuie să lupte cu bolile comune.

Simplificând mecanismele evidențiate de cercetătorii din Universitatea din California, rezultatul vorbește despre o reacție a organismului care se produce în timpul perioadelor lungi de post când organismul utilizează resursele de glucoza și grăsimi. Astfel are loc o descompunere a unei părți din numărul celulelor albe din sânge.  Postul „porneste un întrerupator regenerativ” care solicită celulelor stem crearea de celule albe.

„Celulele stem încep astfel proliferarea și reconstructia întregului sistem”, a explicat profesorul de geriatrie și biologie Valter Longo.

În timpul fiecare perioade de post micșorarea numărului de celule albe din sânge declanșează regenerarea unora noi cu ajutorul celulelor stem ale sistemului imunitar, acestea fiind de bază în lupta cu infecțiile. Cercetarea s-a făcut timp de jumătate de an, pe participanți care au postit între 2 și 4 zile.

Rezultatul vine în contradicție cu criticile făcute de nutriționiști, care consideră postul ca fiind nesănătos pentru organism. Doctorul britanic Graham Rook, profesor la University College London, a spus ca studiul nu ar fi exact.

Oamenii de știință de la University of Southern California spun că descoperirea ar putea fi benefică și pentru pacienții care au cancer, care au sistemul imunitar afectat. „Vestea bună este că în timpul postului organismul scapă de structura învechită și ineficientă a sistemului imunitar,… sistemul imunitar afectat de chimioterapie sau de îmbătrânire ajunge după un ciclu de post un sistem imunitar înnoit. Când sunteți înfometați, sistemul reciclează celulele sistemului imunitar ineficiente, în special cele afectate, pentru a produce energie”, spune succint profesorul Valter Longo.

Postitul timp de 72 de ore a protejat si pacientii cu cancer de impactul toxic al chimioterapiei. Chiar dacă chimioterapia salvează vieti, ea distruge în parte sistemului imunitar, spune Tanya Dorff, profesor de medicină la USC Norris Comprehensive Cancer Center and Hospital. „Studiul arată că postul paote atenua în parte efectele negative ale chimioterapiei”.

Echipa de cercetători americani a descoperit de asemenea că enzima PKA, asociată cu procesul de îmbătrânire dar și cu un hormon de risc pentru apariția tumorilor, se reduce în timpul postului .

„Am primit emailuri de la mulți pacienți cu cancer care au folosit chimioterapie combinată cu post, mulți având asistenta oncologilor… Majoritatea pacienților a raportat o stare mai bună și câțiva au prezentat reacții adverse, lesin și cresterea temporară a markerilor hepatici… Sunt necesare multe studii și orice interventia în dietă trebuie făcută sub îndrumarea medicului… Investigăm posibilitatea ca rezultatele să fie aplicabile la mai multe sisteme, nu numai la sistemul imunitar”, a adăugat  prof. Longo.

În anul 2016 savantul Yoshinori Ohsumi a câştigat Premiul Nobel pentru „descoperirea mecanismelor autofage” care în esență se referă la același aspect, modalitatea prin care organismul produce energie arzând bacterii și „gunoi celular” în diferite formule ale postului.

Postul este folosit terapeutic în clinici din Rusia, Germania şi Statele Unite în tratarea obezității, diabetului, hipertensiunii sau bolilor psihice.

Despre noi

Blogul nostru s-a născut în 2013, în contextul campaniilor de denigrare a valorilor creștine din presă și social-media. Mulțumim mult pentru că ai fost alături de noi și ne-ai dat puterea de a merge mai departe!

Dacă dorești să ajuți misiunea noastră, o poți face printr-o donație de 1$/lună pe Patreon: https://www.patreon.com/avereabisericii.

De asemenea ne poți scrie pe avereabisericii@gmail.com.

Doamne ajută!

2 comentarii la “Studiu: 3 zile de post consecutiv regenerează sistemul imunitar

  1. Dna Cristina Poponete says:

    Ma bucur de ce scrieti pentru ca stiinta in sfarsit demonstraeza ceea ce crestinii stiam de mii de veacuri – macar doua 🙂 . Vreau sa va aduc in atentie nutritionisti care vorbesc despre valentele postului: Dr. Joel Furnham, fost patinator de top in echipa USA si care s-a vindecat la glezna cu post de 40 de zile doar cu apa. Dr. Michael Greger, Dr. Esseltsyn si mai toti pe care i-am citit eu vorbesc despre valenele pozitive ale postului dincolo de dieta bazata pe legume si fructe. NU stiu ce nutritionisti ati analizat dvs. si de aceea trbuie mare atentie cand traduceti sau scrieti. Expresia folosite in textul dvs. nu sta in picioare complet.

  2. Dna Cristina Poponete says:

    Dr. Joel Furnham chiar are o carte care se si numeste asa: Fasting and Eating for health. VA multumesc pentur acceptarea corecturii.

Leave a Reply

%d bloggers like this: