Sari la conținut
Prima pagină » Sfânta Lumină s-a aprins la mormântul Domnului

Sfânta Lumină s-a aprins la mormântul Domnului

La biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a avut loc și astăzi pogorârea Sfintei Lumini. La ora 12:00 Patriarhul Teofil a început procesiunea în cadrul căreia s-a înconjurat de trei ori Sfân­tul Mormânt, înainte de îndepărtarea peceții Mormântului.

Patriarhul s-a dezbracat la intrare de veşmintele arhiereşti, din smerenie şi evlavie faţă de Iisus Hristos, şi a rămas în stihar alb simplu. A fost controlat de polițiștii evrei,  în prezența reprezentanților armeni, catolici și copti pentru a nu avea o sursă de foc. Patriarhul a desigilat ușa Sfântului Mormânt și a intrat cu patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări, însoțit de reprezentantul armenilor. Oficialul armean a rămas în „Capela Îngerilor”, camera de dinaintea Sfântului Mormânt, în timp ce Patriarhul a citit în genunchi rugăciunea lângă Mormânt, prin care îl rugăm pe Iisus Hristos să ne dăruiască încă o dată Sfânta Lumină ca binecuvântare şi sfinţire.

În jur de ora 14:30, s-a aprins candela „neadormită” din lăuntrul Mormântului și totdată Lumina s-a răspândit și în biserică aprizând o parte din candele.  Patriarhul a ieșit și a împărţit Sfânta Lumină credincioșilor, ieșirea Patriarhului fiind însoțită de uralele creștinilor arabi care își manifestă zgomotos bucuria.

Lumina Sfântă este considerată o minune dumnezeiască necuprinsă de mintea omenească și se repetă din an în an, în Sâmbăta Mare.

La Ierusalim se află o delegație a Patriarhiei Române care va aduce în această seară Lumina Sfântă pentru a fi împărțită în bisericile din țară. Delegația condusă de Episcopul vicar Timotei Prahoveanul va sosi pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Bucureşti în jurul orei 18.30.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii