În sinaxarul dedicat sfântului Mina ni se spune că înainte de a-și asuma mărturisirea credinței în Hristos, a petrecut în postire, rugăciune și foarte multă asceză.
Noi credem că a-L mărturisi pe Hristos presupune doar a vorbi despre El. Sfântul Mare Mucenic Mina face legătura între asceză, rugăciune, postire și mărturisirea lui Hristos.
Nu putem să ne asumăm mărturisirea lui Hristos, mai ales într-o lume ostilă față de învățătura Bisericii, dacă nu suntem și nevoitori, postitori și rugători; mărturisirea noastră nu va fi una care să schimbe viețile celor cu care noi ne intersectăm, nu va avea energia de a disloca anumite inerții din sufletele celor care mai au prejudecăți față de Biserică.
Prin rugăciune și asceză, mărturisirea noastră va căpăta consistența și energia care să-i determine pe cei care ne ascultă să simtă, în adâncul inimii lor, că Hristos este, cu adevărat, centrul vieții noastre. O asemenea mărturisire va schimba viețile oamenilor și ne va da curaj, așa cum a avut acest mare mucenic al Bisericii lui Hristos.
În Sinaxar ni se spune că, după perioada de rugăciune, de postire și asceză, Sfântul Mare Mucenic Mina s-a dus în mijlocul închinătorilor la idoli. El, unul singur, un minoritar, s-a dus în mijlocul unei majorități care Îl ura pe Hristos și nu voia să audă de El.
Sfântul Mare Mucenic Mina își asumă acest curaj, aidoma Sfântului Arhidiacon Ștefan, întâiul mucenic al Bisericii lui Hristos. Sfântul Arhidiacon Ștefan se afla în fața iudeilor, și a avut curajul să vorbească despre Hristos, Cel răstignit și înviat, fapt care a atras după sine omorârea cu pietre (martirajul său). Însă, înainte de martiraj, Sfântul Arhidiacon Ștefan s-a rugat pentru călăi – așa cum au făcut toți mucenicii lui Hristos.
„A-L mărturisi pe Hristos presupune și o iubire deosebită”
Puterea de a se ruga pentru cei care le erau călăi, pentru tiranii vieții lor, vine din faptul că în mucenici locuia Hristos, Care le dădea puterea de a se ruga pentru vrăjmași. Însuși Hristos, pe Cruce, S-a rugat pentru cei care L-au batjocorit, L-au calomniat, L-au persiflat, L-au jignit și au crezut, în iluzia lor, că Îl pot omorî.
Hristos, pe Cruce, în chinuri cumplite, în suferințe (fața Lui – așa cum ne spune Prorocul Isaia – era plină de suferință și de durere), I-a spus Tatălui Ceresc: „Doamne, iartă-i, că nu știu ce fac!”.
A-L mărturisi pe Hristos presupune, pe lângă asceză, și o iubire deosebită, o formă de dăruire integrală lui Hristos. Martirii nu au pus nimic mai presus de Hristos, nimic din ceea ce ține de lumea aceasta – nici pregătirea lor profesională, nici inteligența, nici familia – absolut nimic.
Sfântul Nicolae Cabasila ne spune că „martirii mergeau la moarte nu din curaj, ci din iubire desăvârșită față de Hristos”. Și noi putem înțelege lucrul acesta, pentru că, fiecare în parte, am fost puși într-o situație în care să ne dovedim proba iubirii noastre, prin jertfă, prin dăruire față de cel pe care îl iubim în mod deosebit.
Nu a trebuit să ne consilieze absolut nimeni și să ne spună ce ar trebui să facem, ca noi să fim cu adevărat dedicați celui pe care îl iubim, și care are mare nevoie de atenția noastră, de suportul nostru spiritual și material. Am făcut-o într-o formă extraordinar de naturală, cu o curgere atât de firească, pentru că în inima noastră era dragostea, iar dragostea este cea care susține capacitatea de jertfă (de dăruire) – când nu mai punem nimic din cele ale noastre (problemele sau frământările), mai presus de dăruirea pe care vrem să o manifestăm față de cel care are nevoie de noi…
Dragostea rămâne în inima omului și nu o poate smulge nimeni, niciodată. Aceasta este sursa și energia care ne va ajuta să vorbim despre Cel pe care Îl iubim, așa cum au făcut-o mucenicii…
«Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri» (Matei 10, 32)
Fragmentul face parte dintr-un cuvânt rostit de părintele episcop Ignatie al Hușilor de ziua Sfântului Mina
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!