Sari la conținut
Prima pagină » Pr Iustin de la Oașa: „Nu este nimic mai eliberator decât voia lui Dumnezeu, care să fie voia ta. Vine cu ce ai face tu, dacă ai fi deasupra la tot răul, este voia ta adevărată.”

Pr Iustin de la Oașa: „Nu este nimic mai eliberator decât voia lui Dumnezeu, care să fie voia ta. Vine cu ce ai face tu, dacă ai fi deasupra la tot răul, este voia ta adevărată.”

Părintele Iustin Miron de la mănăstirea Oașa a fost invitat în podcastul lui Damian Drăghici răspunzând la mai multe întrebări, întâlnirea fiind una dintre cele mai urmărite. Părintele a răspuns prin prisma experienței sale de monah retras pe Valea Arieșului, apoi în pădurile de la Oașa, despre cum se descoperă Dumnezeu celor ce îl caută, despre cum cunoaștem dacă ceva este bine sau este rău, despre voia lui Dumnezeu,

„De unde știu eu care ”bine” să îl fac, din mai multe variante de ”bine” pe care le am în fața ochilor. ”Binele” adevărat este voia lui Dumnezeu în concretul vieții mele.

Care este voia lui Dumnezeu? Care este organul prin care ne dăm seama ce e bine și rău? Este conștiința, nu rațiunea, așa cum facem calcule. Prin rațiune ne dăm seama care este mai binele, dar nu binele. Binele este ce ar face Dumnezeu dacă ar fi în locul meu.

Conștiința se formează în relația cu Dumnezeu. Părintele Arsenie Boca spune că conștiința este glasul lui Dumnezeu în om. Vedem că spune ”om”, intră în ecuația conștiinței. Înseamnă că și conștiința ta este în devenire, pentru că eșți și tu acolo”, a spus părintele Iustin.

În viața omului care caută sincer adevărul importantă este găsirea unei călăuze, a unui duhovnic care să ne ajute la conturarea propriei conștiințe: „O altă conștiință superioară, a duhovnicului, îmi verifică conștiința mea. După aceea, este și conștiința bisericii. De aceea, trebuie să avem o relație cu duhovnicul…

M-au întrebat oameni cum își găsesc duhovnicul… Cum simți că ți-ai găsit iubita? Ce calcule ai? Vezi din start. Îl vezi, îți pune Dumnezeu în față. Dumnezeu te duce în mod nevăzut direct la duhovnicul tău, printr-un om…

Acolo unde nu sunt duhovnici sunt de două trei ori mai multe cazuri psihiatrice…  Nici nu vă dați seama cât de multe probleme posibile psihice se rezolvă astfel.”

La întrebarea lui Damian Drăghici despre deciziile greu de luat, părintele Iustin a spus că dacă ne rugăm, primul gând este de la Dumnezeu și poate fi un indicator bun pe drumul nostru: „Primul gând are puterea cea mai mare, primul gând este cel mai apropiat de Dumnezeu, să mergi pe acela. Al doilea îl compui cu bune și rele, te îndepărtezi. Cu cât suntem mai necredincioși – te îndepărtezi, cu cât ești mai credincios, este mai simplu.

Cum se înțeleg îngerii? Este o singură voie, voia lui Dumnezeu. Nu își permit să aibă păreri proprii. Voia lui Dumnezeu este mai evidentă acolo. Toți merg pe voia lui Dumnezeu… Nu este nimic mai eliberator decât voia lui Dumnezeu, care să fie voia ta. Vine cu ce ai face tu, dacă ai fi deasupra la tot răul. Voia lui Dumnezeu este voia ta adevărată. Tu te cauți pe tine cel adevărat. Înainte de a te întâlni cu Dumnezeu, te întâlnești cu tine însuți, așa cum ești, pentru că atunci îți vezi păcatele, cel real, și cel restaurat, cel care trebuie să fii.

Fără El, ce vezi tu din tine, este infinit de puțin”.

Părintele Iustin a lansat un îndemn de a ne găsi rostul în țara noastră, cu familia noastră, dincolo de aspectele materiale, deoarece aici suntem legați în structura noastră profundă: „Pentru bani sunt făcut eu? Stau în țara mea și stau în neamul meu și în familia mea și cu frații mei pentru bani? Banii mă țin pe mine în neamul meu? Păi așa zic când merg la taică-meu acasă, ce-mi oferă mie ca să merg la el? Cât câștig dacă merg la mama, la tata și la frații mei, că altfel nu merg?”

Interviul integral poate fi urmărit aici.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii