Timp de 38 de ani Anthony Atwood a trăit fiecare an, fiecare anotimp, în vecinătatea morții, așteptând execuția sa în închisoarea din Arizona. Pentru o vină pe care nu o avea, după cuvântul părintelui mitropolit Atanasie de Limasol. Și câte i s-au mai întâmplat în închisoarea din Arizona, lucruri înfricoșătoare din partea celor ce l-au considerat vinovat de acea crimă.
Tinerețea sa a fost marcată de delicvență, „tâlhării, droguri, afaceri, lucruri rele… dar singurul lucru pe care nu l-a făcut e acela pentru care l-au acuzat,” a scris ÎPS Atanasie. „Se afla doar în apropierea locului în cauză. Era pe dinafară cu totul. Nici nu știa de răul petrecut. Dar, pentru că el era cel mai renumit făcător de rele din zonă, l-au ridicat imediat. Și l-au condamnat la moarte.”
Spectrul morții nu l-a doborât pe Antonie, devenit ulterior părintele Efrem, prin tunderea în monahism. În ortodoxie, pe care a aflat-o prin proximitatea mănăstirilor ridicate în Arizona de starețul Efrem de la Muntele Athos, a găsit calea de a trăi dincolo de iminența morții, puterea și harul să îi ajute și pe alții, studiind, scriind, mărturisind tinerilor aflați în diferite situații de dependență despre o libertate profundă, adevărată ,pe care poți să o afli în Hristos. Precum părintele Nicolae Steinhardt, evreu convertit în închisoare, Anthony Atwood, evreu după mamă, l-a găsit pe Hristos sau a fost găsit de Hristos în celula sa din Arizona.
În seara de 8 iunie părintele Efrem a fost executat prin injecție letală. ÎPS Atanasie a scris cu puțin timp înainte de acest moment: „Oricum ar fi, cei care îl execută săvârșesc o crimă, omorând un om care chiar este nevinovat… Să facem multă rugăciune pentru fratele nostru Anthony, ca să-l binecuvânteze Dumnezeu și să-l întărească, să rămână credincios până la sfârșit și să primească de la Domnul cununa Vieții”. După rânduiala călugărilor, a fost dus la mănăstirea sa de metanie unde duhovnicul său părintele Paisie și obștea l-au înmormântat ca monah.
În cartea „Lumina din spatele gratiilor”, tradusă de Editura Sophia, părintele Efrem mărturisește drumul abrupt pe care l-a avut de parcurs: „Am trecut prin mari încercări până să ajung să înțeleg că am fost creați nu pentru a ne satisface dorințele egoiste, ci pentru a căuta împlinirea dragostei de aproapele, pentru a ne dărui celorlalți și a suferi pentru ei. Iar când spun „ceilalți”, mă refer și la vrăjmașii mei,” scrie părintele.
„Mulți dintre noi suntem preocupați de propriile nevoi și interese, neavând nici cea mai mică idee despre menirea noastră originară – aceea de a-L iubi pe Dumnezeu și a ne uni cu El… Aceasta e starea în care m-am regăsit eu, în lanțurile egoismului care-mi țineau sufletul despărțit de har.”
Iată că se împlinesc deja 20 de zile de la trecerea sa la Domnul, nădăjduiesc că Anthony Atwood a aflat drum cu Lumină spre cele veșnice. Și poate se va revela adevărul despre cazul său, peste timp, atunci jertfa sa va căpăta contururi noi în toate conștiințele.
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!