Sari la conținut
Prima pagină » Yoshinori Ohsumi a câştigat Premiul Nobel arătând beneficiile Postului

Yoshinori Ohsumi a câştigat Premiul Nobel arătând beneficiile Postului

În anul 2016 savantul japonez Yoshinori Ohsumi a câştigat Premiul Nobel în domeniul medicinii pentru o teză care nu spune multe omului din afara medicine: ”descoperirea mecanismelor autofage”. La 71 de ani Profesorul Ohsumi activează încă la Centrul de Cercetare Frontier din Tokyo.

Despre ce este vorba: practic savantul nipon a devoalat ştiinţific acțiunea postului asupra organismului uman. Plecând de la descoperirea savantului se deschide o nouă viziune asupra modalității prin care celulele îşi reciclează conţinutul. Astfel autofagia este implicată pe mai multe paliere ale funcționării trupului nostru și cercetarea lui Ohsumi ne ajută să înțelegem corpul uman.

Ce este autofagia celulară: putem spune că este procesul ce se petrece în celulă atunci când își celula își izolează unele elemente din alcătuirea ei formând „saci de deșeuri” ce sunt apoi duse spre ardere și dizolvare.Descoperirea savantului japonez este importantă deoarece dovedește că în momentul de înfometare organismul produce energie arzând bacterii și „gunoi celular”, acționând în anumiți termeni ca o curățare a organismului.

De asemenea este bine să păstrăm cumpătarea proverbială a celor din vechime și să nu sărim de la o alimentație de post spre cele mai grele examene alimentare în ceea ce privește vezica biliară sau pancreasul. Acomodarea cu o supă, cu mâncăruri mai puțin grase, este binevenită în trecerea de la alimentația de post spre cea cu proteină animală.

Postul a fost folosit terapeutic în clinici din Rusia, Germania şi Statele Unite cu rezultate în cazul bolilor ce caracterizează stilul de viață modern: obezitate, diabet, hipertensiune, boli psihice. Un amănunt ce ne-a atras atenția, în Germania Doctorul Otto Buchinger sfătuia pacienții săi ce posteau să bea zilnic minimum 2,5 litri de apă sau ceaiuri de plante. Din 952 de pacienți ținuți sub observație medicală, 80% se simțeau mai bine după încheierea postului, cu îmbunătățiri ale sistemului imunitar sau ameliorări ale secreției de insulină.

Bineînțeles autofagia se referă la dimensiunea postului alimentar. Postul creștinului este un post completat spiritual, o asceză îndreptată spre cultivarea gândurile bune și a iubirii îndreptate înspre aproape. Carl Gustave Jung spunea despre pacienții săi de peste 35 de ani că aproape la toți schimbarea în bine a vieții lor a ținut de căpătarea unei spiritualități autentice în viața lor, o convingere spirituală care să îi confere stabilitate, scop, lucrare a binelui.

Părintele Sofian Boghiu sfătuia ca postul să fie completat cu dreaptă socoteală, să fie unit cu bunătatea inimii, cu paza gurii, cu abținerea de a osândi pe altul.

Iar bătrânul georgian devenit mitropolit în Muntenia, Sfântul Antim Ivireanu, spunea într-un cuvânt inspirat: „Ce folos este ca trupul să fie deșert de bucate, iar sufletul a-l umplea de păcate? Ce folos este a fi galbeni și ofiliți de post, iar de pizmă și ură să fim aprinși? Ce folos este a nu bea vin și a fi beți de veninul mâniei? Ce folos este a nu mânca cineva carne și cu hulele a rupe carnea fraților noștri? Ce folos este a ne opri de cele ce sunt uneori slobode și a face cele ce nu sunt niciodată slobode? Că Dumnezeu pe aceia îi iubește și îi cinstește, care se feresc de cele oprite.”

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!