Cu ajutorul Domnului, Catedrala națională se ridică astăzi zveltă în capitală. A nins peste Dealul Spirii, peste locul rezistenței eroice din 1848 a Batalionului 2 Infanterie și a Companiei de pompieri bucureșteni. Este alb dealul iar catedrala veghează ca un păstor peste liniștea celor de atunci.
Noi, cei de acum, am avut privilegiul de a duce la bun sfârșit un proiect tergiversat de atâtea valuri ale istoriei. Un simbol al Românei creștine, al rezistenței românilor ce au trecut frumos prin istorie apărând această identitate. Un proiect fondat de regele Carol I și finalizat, ca într-un arc al istoriei, de generația noastră.
Sârbii și-au ridicat catedrala din Belgrad pe dealul unde a fost ars trupul Sfântului Sava de către turci. Sofia are Catedrala Sfântul Alexandru Nevski, dedicată celor ce au luptat pentru independența Bulgariei față de otomani, inclusiv soldaților români căzuți la Plevna și Grivița. Moscova a reconstruit catedrala Hristos Mântuitorul în 2000 după planurile celei demolate de Stalin.
Noi am moștenit acest proiect. Și am primit la pachet și propaganda ce a repetat în varii formule, cu obstinație, că locul bisericii este la marginea societății, nu în mijlocul ei, acolo unde suntem noi. Nu, catedrala nu trebuia să fie discretă, din lemn, cum au sugerat unele voci. Matei Basarab, Ștefan cel Mare sau Brâncoveanu nu au ctitorit în lemn, au construit altare din piatră și marmură, în care se slujește și astăzi.
Într-o Europă ce își transformă catedralele în baruri, ridicarea catedralei din București a venit ca o mărturisire. Unii politicieni și-ar dori o Românie mai puțin creștină, crezând că acesta este destinul Europei. Dar Europa de mâine va exista în măsura în care catedralele ei vor rămâne în mijlocul vieții cetății.
Sper ca mărturisirea noastră să fie la fel de fermă ca această Catedrală, să fim conștienți că purtându-l pe Hristos în mijlocul societăți, în mijlocul nostru, de fapt Hristos ne poartă pe noi prin timp și istorie. Așa să ne ajute Dumnezeu!
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!