Sari la conținut
Prima pagină » Mitropolia Ardealului a decis canonizarea părintelui Arsenie Boca. Decizia finală va fi luată în Sfântul Sinod

Mitropolia Ardealului a decis canonizarea părintelui Arsenie Boca. Decizia finală va fi luată în Sfântul Sinod

Sinodul Mitropoliei Ardealului a hotărât joi, 5 septembrie, înaintarea propunerii de canonizare a părintelui Arsenie Boca către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.

Decizia survine după ce o comisie a demarat în 2015 analiza vieții părintelui Arsenie, scrierile și activitatea acestuia. În fiecare an sute de mii de români merg la mormântul părintelui de la Mănăstirea Prislop pentru a se ruga și mulți credincioși și-au mărturisit evlavia față de părintele Arsenie, pe care l-au numit „Sfântul Ardealului”. Totodată părintele Arsenie Boca este socotit un mărturisitor al temnițelor comuniste, fiind arestat și torturat de fosta Securitate.

Părintele Arsenie Boca s-a născut în data de 29 septembrie 1910 în localitatea Vaţa de Sus din Hunedoara. După ce  a studiat la Academia Teologică din Sibiu, în anul 1940 a devenit călugăr la Mânăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, primind numele de Arsenie. A fost stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mănăstirea Prislop. În 1959 regimul comunist a desfiinţat mănăstirea Prislop și iar părintele Arsenie a fost alungat din mănăstire, fiindu-i interzis să slujească în România. Ulterior a fost arestat și închis la Jilava, apoi la Timişoara şi la Oradea, condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari şi la Canal.

Conform canoanelor ortodoxe, pentru a fi trecut în rândul sfinților, trebuie constată pe de o parte credința nestrămutată și neîndoielnică din timpul vieții, trebuie să existe evlavia populară, recunoașterea din partea poporului a sfințeniei persoanei. De asemenea existența unor daruri de la Dumnezeu cum sunt puterea de a fi martir pentru credință, puterea în fața primejdiilor sau chinurilor, pentru marturisirea dreptei credinte, puterea de a-si inchina viata unei trairi după învățătura lui Hristos, darul de a savarsi minuni in viata sau dupa moarte, puterea de a apara si sluji cu dragoste credinta si Biserica.

Părintele Arsenie de la Prislop a trecut la Domnul în data de 28 noiembrie deci aceasta ar trebui să fie data din sinaxar, conform tradiției ortodoxe care stabilește ca zi de sărbătorire a sfinților ziua în care aceștia au adormit și s-au născut totodată întru Împărăția lui Hristos.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii