Sari la conținut
Prima pagină » Istorie: Masacrul de la Catedrala Sveta Nedelia din Sofia

Istorie: Masacrul de la Catedrala Sveta Nedelia din Sofia

Catedrala Sveta Nedelia din capitala Bulgariei este închinată sfintei mucenițe Chiriachi. Locuitorii o cunosc sub numele de Sfânta Duminică deoarece kiriaki, în limba greacă, se traduce „duminică/ ziua Domnului”, iar pentru duminică, în bulgărește, „nedelia”.

În 1925, comuniștii bulgari, finanțați de Uniunea Sovietică, au încercat să transforme Bulgaria într-un stat bolșevic și aliat al Moscovei în Balcani. În 1923 Partidul Comunist Bulgar fusese interzis de către Curtea Supremă de Apel din Sofia.

În seara zilei de 14 aprilie 1925 era Marțea din Săptămâna Mare. Generalul Konstantin Gheorghiev mergea, împreună cu nepoata sa, la denia de la catedrala ”Sveti Sedmocisleniți” („Cei șapte Sfinți ucenici ai Sfinților Kiril și Metodie”). Va fi urmărit pas cu pas, de acasă până în fața bisericii, unde va fi ucis cu mai multe focuri de revolver de către teroristul comunist Atanas Todovicin.

Înmormântarea acestuia a avut loc în Joia Mare, în catedrala Sveta Nedelea. Comuniștii vor duce 25 de kg de explozibil, în mici pachete, în podul bisericii, în dreptul coloanei domului principal al acesteia, situat la intrarea în sfântul locaș. Sistemul de detonare a fost echipat cu o meșă în lungime de 15 m., ce permitea teroriștilor să dispară înainte de explozie.

În Joia Mare au venit mulți la înmormântare chemați și de false invitații la ceremonie. La ora 15, 20, odată începută slujba înmormântării, în momentul în care episcopul Ștefan al Sofiei citea Evanghelia, a fost detonat explozibilul. Practic a fost aruncată în aer cupola principală a bisericii , care s-a prăbușit deasupra oamenilor din interior. 134 de persoane aflate la slujbă au murit în explozie, fiind răniți peste 500 de oameni. Alte 79 persoane vor muri la spital, numărul total de victime fiind de 213 persoane.

Membrii guvernului vor supraviețui acestui masacru ca prin minune. Principala țintă a atentatului, Țarul Boris la Bulgariei de 31 de ani, nu era în catedrală, întârziind la înmormântarea a doi apropiați – uciși în urma unui atentat terorist petrecut cu două zile înainte împotriva sa. Printre victimele de la Sfânta Duminică au fost unsprezece generali, printre care fostul ministru al Apărării din Primul Război Mondial, primarul Sofiei, șeful poliției bulgare, trei deputați, jurnaliști, o întregă clasă de liceene.

Refacerea bisericii Sfânta Duminică va începe în 1927, aceasta fiind sfințită în 1933. În 1944 Bulgaria va deveni republică populară, cu un singur partid comunist.

Material realizat pe baza unui text de Gheorghiță Ciocioi

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii