ÎPS Ioan: „Am toată nădejdea că după 15 mai va fi făcut un pas spre deschiderea bisericilor!”

ÎPS Ioan: „Am toată nădejdea că după 15 mai va fi făcut un pas spre deschiderea bisericilor!”

|
08/05/2020
|
0 comentarii
|

Î.P.S. Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, a spus că în aceste zile Patriarhia poartă discuții cu Guvernul în vederea deschiderii bisericilor după 15 mai.

Părintele Mitropolit și-a exprimat convingerea că viața liturgică va fi reluată după expirarea perioadei de urgență.

„Eu am toată nădejdea că după 15 mai va fi făcut un pas spre deschiderea bisericilor! Eu cred că între Patriarhia Română este o comunicare și vom face să fie bine și pentru credincioși, și pentru societate. Credincioșii așteaptă cu multă nerăbdare intrarea în biserică și suntem la un pas de a rezolva acest lucru.

Este foarte clar, din întâlnirile cu credincioșii, mărturisesc și spun că le lipsește biserica. Și în alte țări s-a dat drumul la slujbe și eu cred că foarte curând se vor deschide și bisericile noastre și vom avea bucuria aceasta. Nu va fi mult, cât de curând vom putea intra în biserici. Vă spun clar că Patriarhia și Ministerul de Interne vor tranșa cât de curând această situație. Probabil într-o primă etapă va fi slujirea în exteriorul bisericii și se vor deschide și cimitirele”, a declarat Î.P.S. Ioan Selejan conform Național.ro.

Același lucru la susținut și părintele Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Practic decizia ține de credință dar o parte dintre cei de sus sunt împotrivă: „Lucrurile se discută acum la nivelul Patriarhiei. Se fac demersuri, sunt insistențe pe tema aceasta.

Deși am văzut declarațiile lui Raed Arafat și ale celorlalți din Guvern, care au spus că nici nu se pune problema, se pare că biserica este pe ultimul loc. O să se deschidă tot, și muzee, și parcuri și tot ce vrem, dar nu și bisericile.

Le-a intrat în cap lucrul ăsta, că la biserică merg persoane în vârstă și vulnerabile, dar se poate pune restricția ca persoanele peste 65 de ani să intre, să se închine și să iasă. Pot intra când nu sunt slujbe, numai să vină omul, să se liniștească un pic, să se roage și să iasă, ca să nu-l expunem.

Variante sunt, doar voință să fie. Dar sunt foarte mult presiuni. Când Patriarhia a obținut ceva, președintele Iohannis a intervenit să nu fie pus în practică acel acord. Din asta înțelegem cam în ce fel de situație suntem și cu ce ne confruntăm.

Trebuie să vedem acum ce putem negocia, în ce condiții și în ce fel, pentru că altfel s-ar putea să nu obținem nimic. Și noi nădăjduim ca, după 15 mai, să se deschidă bisericile. Dar lucrurile sunt imprevizibile, după cum s-a văzut, s-a spus ceva atunci și în 24 de ore s-a schimbat. Domnului Vela îi pasă de biserică, a și declarat că are o relație cu Dumnezeu, dar la alte niveluri nu este așa.

Vă închipuți că dacă era ministru Dan Barna sau Andrei Caramitru mai conta ce zice Biserica? Totul ține de credința celor care conduc țara. În Bulgaria, primul ministru a spus că este credincios și nu poate să închidă bisericile. Acum contează ce fel de credință au oamenii care ajung la vârf, nu mai contează ce zice Biserica”, a afirmat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Despre noi

Blogul nostru s-a născut în 2013, în contextul campaniilor de denigrare a valorilor creștine din presă și social-media. Mulțumim mult pentru că ai fost alături de noi și ne-ai dat puterea de a merge mai departe!

Dacă dorești să ajuți misiunea noastră, o poți face printr-o donație de 1$/lună pe Patreon: https://www.patreon.com/avereabisericii.

De asemenea ne poți scrie pe avereabisericii@gmail.com.

Doamne ajută!

Leave a Reply

%d bloggers like this: